24. 11. 2015 – 8.05

BritOFF turškega zavračanja

OSMA



Turčija po navedbah organizacije Human Rights Watch že več mesecev na mejnih prehodih zavrača begunce iz Sirije in jih po hitrem postopku vrača na sirska vojna območja. Po navedbah humanitarne organizacije, ki se sklicuje na pričevanja 51 zavrnjenih beguncev, je tovrstna turška praksa v veljavi že od marca, vstop iz Sirije v Turčijo pa dopuščajo le izjemoma na dveh še odprtih uradnih mejnih prehodih. Human Rights Watch je ob tem Turčijo, ki sicer po uradnih cifrah gosti 2,2 milijona beguncev iz Sirije, opozorila, da je njihovo vračanje na vojna območja nesprejemljivo.

Premier Velike Britanije David Cameron je v luči aktualne protiteroristične histerije napovedal drastično okrepitev vojaških kapacitet. Na Otoku nameravajo v naslednjih 10 letih z 12 milijardami evrov posodobiti vojaško opremo, nabaviti vojna letala in ladje, okrepiti tajne službe in celo oblikovati brigadi za hitro posredovanje. Po srečanju s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom je Cameron napovedal tudi, da bo parlamentu ponovno predlagal britansko vključitev v letalske napade na položaje Islamske države v Siriji. Poslanci so to možnost, o kateri naj bi vnovič glasovali še pred novim letom, v preteklosti sicer že zavrnili.

Za konec pa še novica iz sveta športa. Novo leto ni še niti dobro pred vrati, vrste hokejske Olimpije pa po stari navadi že zapuščajo prve, zgrešene tuje okrepitve. Že v soboto je Olimpija prekinila sodelovanje z že od septembra poškodovanim Kanadčanom Guillaumejem Desbiensom, zmaje pa je včeraj zapustil še njegov sonarodnjak Stefan Chaput, ki se je preselil v Frankfurt. Za nameček so hokejisti Olimpije med vikendom z 0 : 10 doživeli najvišji poraz, odkar igrajo v razširjenem avstrijskem prvenstvu. Nova preizkušnja jih čaka že danes, ko gostujejo na Dunaju.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.