Britoff ustavljenih konvojev in parad

Aktualno-politična novica

0805

Francoska policija je v britanskem Doverju, kjer izvajajo mejno kontrolo, v soboto preprečila vstop v državo konvoju humanitarne pomoči, namenjene beguncem v Calaisu in v drugih improviziranih taboriščih po Franciji. Več kot 250 vozil se je pod vodstvom organizacij Stop the War Coalition, Stand Up To Racism in številnih sindikatov poskušalo vkrcati na trajekt, kar pa je francoska policija ob omenjanju izrednega stanja, ki še vedno velja v državi, nogometnega huliganstva in terorističnih groženj, preprečila. V Francijo so se skozi tunel pod Rokavskim prelivom prebili le en tovornjak in nekaj kombijev, ki so skupno dostavili manj kot polovico zbrane pomoči. Zavrnjeni aktivisti so se zato obrnili nazaj proti Londonu in izvedli protest pred francosko ambasado, zahtevajo pa tudi, da Francija zagotovi dostavo zbrane pomoči.

Turška policija je včeraj z množično prisotnostjo, solzivcem in vodnim topom preprečila carigrajsko izvedbo parade ponosa. To je sicer v petek mestni guverner prepovedal zaradi varnostnih zadržkov, protishode pa so napovedale tudi desničarske skupine, zato se je na trgu Taksim zbralo le nekaj najbolj zagretih aktivistov. Da je desničarska grožnja še kako resna, je sicer v soboto spoznalo približno 20 ljudi, ki jih je skupina konservativcev napadla, ko so v glasbeni prodajalni pili alkohol in poslušali skupino Radiohead. Oboje - alkohol in glasba - je v islamu, še posebej pa med ramadanom prepovedano, zato je nekaj udeležencev te zabave pristalo v bolnišnici.

Ameriški letalski velikan Boeing je postal prvo ameriško podjetje, ki bo mastno zaslužilo s sveže dovoljenim trgovanjem z Iranom. Iran se je namreč odločil za nakup stotih novih letal, s katerimi bodo posodobili floto potniških plovil. Pogodba v višini 17 milijard dolarjev čaka le še na potrdilo ameriškega finančnega ministrstva. Že pred tem je sicer Iran od velikega evropskega tekmeca Airbus kupil 118 potniških letal.

1005

Indijski vladni Inštitut za transformiranje Indije je pripravil načrte za privatizacijo ali zaprtje nekaterih podjetij v državni lasti, med drugim tudi letalskega prevoznika Air India. Temu nasprotujejo številni sindikati, ki zahtevajo vključitev različnih akterjev v pogajanja o prihodnosti teh podjetij - če do tega ne bi prišlo, že napovedujejo množične proteste. Sindikalisti pravijo, da gre sicer za že dlje trajajoč proces prodaje države, da pa se jim predvsem nesmiselni zdijo načrti prodaje podjetij, v katere je država vložila veliko denarja za njihovo ohranitev.

Uradno je bil priznan angleški Sindikat umetnikov, potem ko mu je z donacijami uspelo zbrati več tisoč britanskih funtov za registracijo in certifikat. Gre za nov korak v sicer že triletnem obstoju sindikata, ki so ga umetniški delavci in delavke oblikovali, ker za njihove poklice ni obstajala nobena delavska organizacija. Gre za specifične delovne pogoje ter večinoma nizka plačila, pri čemer pa je značilno tudi veliko izkoriščanja z neplačanim delom, ki ga delavkam in delavcem vsiljujejo kot nujno nabiranje izkušenj.

Po uro in pol trajajočem sestanku s predstavniki vlade je vodstvo francoskega sindikata CGT razglasilo, da bodo nadaljevali s stavkami in drugimi akcijami po celotni državi. Srečanje je le še potrdilo dejstvo, da se z vlado ne strinjajo niti v osnovnih prizadevanjih ter možnih rešitvah. Vlada še vedno vztraja, da je sprememba delovnopravne zakonodaje v smeri lažjega zaposlovanja in odpuščanja nujna, saj da podjetja trenutno nimajo nikakršnega manevrskega prostora. Hkrati tudi grozi s prepovedjo večjih protestnih akcij.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness