10. 5. 2016 – 10.05

Britoff velikih (de)nominacij

Audio file

8:05

Zmagovalec predsedniških volitev na Filipinih je Rodrigo Duterte.  Politike obstoječega establišmenta je premagal z obljubami o  politiki trde roke in obračunu z kriminalom. Duterte na čelu mesta Davao pridobil sloves župana, ki ne izbira sredstev, zaradi česar se ga je, po zgledu filma Clinta Eastwooda, prijel vzdevek »Duterte Harry«.

Začasni predsednik spodnjega doma brazilskega palamenta Waldir Maranhão je zaradi domnevnih proceduralnih napak  razveljavil odločitev poslancev, da se začne postopek za odstavitev predsednice  Dilme Rousseff. Presenetljiva odločitev Maranhã prihaja je še dodatna blamaža za brazilsko politično elito, ki jo pretresa serija korupcijskih škandalov.  O nadaljnji usodi predsednice bi moral še ta teden odločati še senat.

Po odstopu Wernerja Faymanna je vodenje avstrijske vlade prevzel podkancler Reinholdu Mitterlehner. Ta bo posle opravljal dokler socialni demokrati parlamentu ne predlagajo Faymannovega naslednika.

 

10:05 Organizirani kriminal

Mehiško zvezno sodišče je odločilo da se vodjo narko kratela Joaquina Guzmana, bolj znanega pod imenom El Chapo, lahko izroči Združenim državam Amerike. Tam ga čaka najmanj sedem obtožnic, med drugim za sodelovanje pri umoru, ugrabitvah, pranju denarja in razpečevanju mamil. Guzman je bil aretiran v začetku letošnjega leta, dobrih šest mesecev po spektakularnm pobegu iz zapora v mehiškem zaporu Altiplano. Do leta 2014 je vodil kartel Sinaloa, ki velja za največjo kriminalno organizacijo v Mehiki. Zunanje ministrstvo ima sedaj 20 dni časa, da  odobri izročitev Guzmana ameriškim oblastem, kar bi se lahko zgodilo relativno hitro, saj so go v nedeljo že premestili v zapor v bližini teksaške meje.

Evropska centralna banka se je odločila, da bo upokojila bankovec za 500 evrov. Petstotak je namreč priljubljen med kriminalci, saj omogoča prenašanje velike količine denarja. Milijon evrov v 500 evrskih bankovcih tehta približna dva kilograma, v dvajsetakih pa 22 kilogramov. Zaradi njihove pripravnosti za nelegalne aktivnosti je večina držav umaknila bankovce visokih nominacij. Izjema je Švica, kjer bankovec za tisoč frankov, ali približno 900 evrov, ostaja zelo priljubljen, in predstavlja 60 odstotkov vrednosti gotovine v obtoku.

V Italiji so aretirali Kristijana Kamenika in mu pri tem zasegli blizu 50 kilogramov kokaina, vrednega okoli dva milijona evrov. Kamenik je v Sloveniji bolj znan zaradi razvpitega štirikratnega umora v Tekačevem, ki po skoraj dvajsetih letih še vedno ni doživel sodnega epiloga, saj se je obtoženi pred izrekom sodbe za zapahi znašel še na Hrvaškem.

Priloge
Audio file

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.