Britoff volitev

Aktualno-politična novica
4. 12. 2016 - 12.00
 / BritOFF

Danes poteka več volitev. V Avstriji poteka ponovljeni drugi krog predsedniških volitev, v katerem se bodo volivci odločili med neodvisnim kandidatom s podporo zelenih Alexandrom Van der Bellnom in pripadnikom svobodnjaške stranke Norbertom Hoferjem. Na prejšnjih volitvah 22. maja je zmagal Van der Bellen s prednostjo manj kot 31 tisoč glasov, a je avstrijsko ustavno sodišče razveljavilo rezultat zaradi napak pri štetju. Ponovne volitve so bile načrtovane za oktobra, a so jih spet preložili zaradi napak pri glasovnicah po pošti, te so imele poškodovan lepilni trak, kar bi lahko povzročilo izgubo glasovnice med pošiljanjem po pošti. Glede na začasne končne izide, ki ne upoštevajo glasov po pošti, je zmagovalec Alexander Van der Bellen. Dobil je 51.68% glasov, njegov tekmec Hofer pa 48.32% glasov. Glasovnice, oddane po pošti, ki jih je okoli 700 tisoč, bodo preštete šele v ponedeljek in pričakuje se, da bodo zgolj izboljšale Bellnov rezultat. Končni izidi bodo znani v torek ali sredo.

Predsedniške volitve pa potekajo tudi v Uzbekistanu. Tam je od osamosvojitve Uzbekistana od Sovjetske Zveze leta 1991 s trdo roko vladal Islam Karimov, ki je umrl septembra zaradi kapi. Karimov je zmagal na treh volitvah, pri katerih so se dogajale nepravilnosti kot so zapiranje opozicijskih politikov, preganjanje novinarjev in cenzura interneta. Sporen je bil tudi njegov tretji mandat, saj je lahko tam po ustavi nekdo predsednik največ dvakrat. Trenutno je na začasnem predsedniškem položaju premier Shavkat Mirziyoyev iz vladajoče stranke liberalnih demokratov, ki je tudi favorit na volitvah.

izidi vzporednih anket nacionalne televizije RAI in ankete pred referendumom kažejo, da so Italjani na referendumu zavrnili ustavno reformo, na katero je premier Matteo Renzi vezal svoj mandat.Volilna udeležba na referendumu je bila okoli 68 odstotna. Renzi je okoli polnoči že napovedal svoj odstop. To pomeni, da se bo v Italiji formirala začasna tehnična vlada do naslednjih volitev, ki bodo v prvi polovici leta 2018.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness