BritOFF za javni mir

Aktualno-politična novica
17. 5. 2021 - 10.05
 / BritOFF

Ob 10:00

V današnjem Neuradnem listu se posvečamo predlogu novele Zakona o varstvu javnega reda in miru, v katerem so za zdaj nekatere globe za prekrške določene še v slovenskih tolarjih, kar, glede na ugotovitve vladnih predstavnikov, pri vodenju prekrškovnih postopkov seveda predstavlja dodatno oviro in povečuje tveganje za nepravilno izrekanje glob. V primeru, da se poslušalci znajdete med motilci javnega reda in miru ter pri plačevanju globe želite biti natančni: Banka Slovenije pravi, da je evro vreden 239,64 slovenskega tolarja.

V predlogu novele so torej vse globe navedene v evrih, vendar je ključna novost vseeno “prepoved delovanja posameznikov ali skupin, ki z uporabo določenih oblačil, predmetov in ravnanj ustvarjajo vtis, da gre za delovanje državnih organov«. Enostavneje, z zakonom želi vlada onemogočiti takšne ali drugačne varde, ki se dojemajo kot pomožni ali celo alternativni organi oblasti. V primeru, da bo državni zbor predlog potrdil, bo prepovedano nositi maskirna oblačila, uniformo ali oblačila, podobna uniformi uradnih ali vojaških oseb, in z obnašanjem dajati videz, da se izvajajo naloge organov oblasti. Posameznik bi za takšno ravnanje dobil globo med 500 in 1000 evri, če pa bi bilo takšno dejanje storjeno v skupini najmanj dveh oseb, bi bila globa za eno osebo med 1500 in 2500 evri.

Naslednja pomembna zadeva je urejanje nasilnega in drznega vedenja proti družinskim članom. Aktualna ureditev družinskega nasilja na področju zagotavljanja javnega reda in miru ne ureja izrecno. V predlogu je tako dodan člen, v katerem je opredeljeno nasilje med družinskimi člani, in sicer kot vsaka uporaba fizičnega nasilja, izzivanje ali spodbujanje k pretepu, vedenje na drzen, nasilen, nesramen, žaljiv ali podoben način. Kot nasilje v družini pa se smatra tudi zasledovanje, če se s takšnim vedenjem pri družinskem članu povzroči občutek ponižanosti, ogroženosti, prizadetosti ali strahu. 

Z novelo se podrobneje ureja tudi zbiranje prostovoljnih prispevkov, ki jih lahko zbirajo nepridobitne pravne in fizične osebe z dovoljenjem upravne enote. Poleg tega se dodaja določba, s katero se prepoveduje zbiranje prostovoljnih prispevkov na vsiljiv ali nasilen način, in določba o zahtevi, da se zbrane prispevke porabi v roku enega leta po izteku dovoljenja.

 

Ob 8:00

S koncem tedna se je agresija Izraela v Gazi stopnjevala, samo v nedeljo je bilo ubitih 42 Palestincev. V soboto so izraelske zračne sile uničile 11-nadstropno stavbo s šestdesetimi stanovanji, v kateri sta imeli svoje prostore tudi ameriška tiskovna agencija Associated Press in katarska televizija Al Jazeera. Uro pred letalskim obstreljevanjem je Izrael vse civiliste obvestil o napadu in jim ponudil možnost evakuacije. Izraelske oblasti napad zagovarjajo, češ da je bila v stavbi obveščevalna pisarna Hamasa, palestinske organizacije, ki nadzoruje Gazo, in je bila zato povsem legitimna tarča. Glede na besede izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja na včerajšnji novinarski konferenci Izrael z obstreljevanjem Gaze še ne namerava odnehati, nasprotno, govoril je o tem, kako se mora nadaljevati z vso silo in da napadi terjajo več časa. 

Na Hrvaškem so v nedeljo potekale lokalne volitve. V središču pozornosti so predvsem štiri največja mesta, in sicer Zagreb, Split, Osijek in Reka, kjer bodo županska mesta prevzeli novi kandidati. Glede na izide vzporednih volitev kaže, da bo v vseh štirih mestih zmagovalec dokončno določen v drugem krogu, ki bo čez dva tedna. V Zagrebu je največ, skoraj 49 odstotkov dobil kandidat zeleno-leve platforme Zmoremo! Tomislav Tomašević. Njegov protikandidat v drugem krogu še ni znan, saj so naslednji trije po do sedaj preštetih glasovih v razponu statistične napake. Najbližje drugemu krogu je dosedanja namestnica župana in kandidatka stranke Milan Bandić 365 Jelena Pavičić Vukičević, ki je dosegla skoraj 11,5 odstotka glasov. V Splitu je največ glasov dobil Ivica Puljak iz stranke Centar, sledi mu kandidat HDZ Vice Mihanović. Na Reki se bo socialdemokrat Marko Filipović z vodilnega položaja v drugem krogu pomeril z neodvisnim kandidatom Davorjem Štimcem. Medtem je v Osijeku zmagovalec prvega kroga kandidat HDZ Ivan Radić, ki mu sledi kandidat skrajno desnega Domovinskega gibanja Berislav Mlinarević.

Na nedeljski slovesnosti je predsednik vlade Janez Janša prejel Kocbekovo priznanje, ki ga podeljuje Slovenski gorniški klub Skala. Janša je za svoje “vizionarsko in požrtvovalno delo” dobil najvišje priznanje za doprinos k delovanju skalašev in širjenju njihovih vrednot. Med temeljnimi vrednotami skalašev so glede na njihov statut pomoč in tovarištvo, ljubezen do domovine in utrjevanje slovenske narodne zavesti. Če je premier zaslužen za širjenje teh vrednot, poslušalci presodite sami. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.