BritOFF zastonj poletov

Aktualno-politična novica
10. 8. 2019 - 12.00
 / BritOFF

Zaostrene razmere v Kašmirju se nadaljujejo. Potem ko je centralna vlada omilila varnostne ukrepe in muslimanskim vernikom dovolila, da se udeležijo opoldanske molitve, je deset tisoč demonstrantov kljub prepovedi zborovanja zasedlo središče mesta Srinagar in protestiralo proti preklicu 370. člena indijske ustave, ki je zveznima državama Džamu in Kašmir zagotavljal notranjo avtonomijo, lastno ustavo, zakonodajno telo in vlado. Indijske varnostne oblasti so zbrane razgnale s solzivcem in opozorilnimi streli v zrak.

O samovoljnem ravnanju indijskega predsednika Narendre Modija sta na srečanju v Pekingu razpravljala zunanja ministra Pakistana in Kitajske, Šah Mahmud Kvereši in Wang Yi. V izjavi za javnost je Wang zaradi dogajanja izrazil zaskrbljenost Kitajske, ki v regiji Ladak nadzoruje del pokrajine Kašmir, in pozval, da bi morali krizo razrešiti s pomočjo Združenih narodov.

Poljski poslanci so za novo predsednico sejma, spodnjega doma parlamenta, izvolili Elzbieto Witek. Članico vladajoče stranke Zakon in pravičnost, poznane pod kratico PiS, je podprlo 245 poslancev, medtem ko jih je za opozicijsko kandidatko Malgorzato Kidawo-Blonsko glasovalo 135. Do razrešitve, ki jo je podpisal predsednik države Andrzej Duda, je Witek opravljala delo notranje ministrice; na funkciji bo nasledila Mareka Kuchicinskija, ki je po posvetu z vodjo PiS Jaroslawom Kaczyinskim odstopil zaradi obtožb o zlorabi položaja. V javnost so namreč pricurljali dokumenti, iz katerih je razvidno, da je Kuchicinski vladna letala in helikopterje več kot stokrat uporabil v zasebne namene, tako za lastna potovanja kot potovanja s svojimi družinskimi člani. Večina letov naj bi bila opravljena med koncem tedna na relaciji Varšava–regija Rzeszow, kjer je Kuchicinski doma. Kuchicinski krivde sicer ne priznava – tako je pri svoji nedolžnosti vztrajal tudi ob podajanju odstopne izjave –, njegov umik pa je slejkoprej povezan s prihajajočimi parlamentarnimi volitvami, ki so napovedane za 13. oktober, na katerih bo PiS skušala ponovno dobiti mandat za sestavo vlade.

Italijanska stranka Liga je v skladu z napovedmi vložila predlog glasovanja o nezaupnici premierju Giuseppeju Conteju. Predsednica senata Elisabetta Casellati je za ponedeljek sklicala sestanek vodij poslanskih skupin, ki bodo določili datum razprave o nezaupnici. Morebitno oteževalno okoliščino pri izbiri termina predstavljajo parlamentarne počitnice, a te po besedah notranjega ministra in predsednika Lige Mattea Salvinija ne bi smele biti ovira za čimprejšnje glasovanje, ki naj bi po nekaterih poročanjih lahko potekalo 20. avgusta. V primeru izglasovane nezaupnice bo imel predsednik države Sergio Mattarella dve možnosti: v senatu poiskati novo večino ali zahtevati njegov razpust in razpisati predčasne volitve.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.