Britoff zero ratinga

Aktualno-politična novica
zero rating
6. 12. 2016 - 8.05
 / BritOFF

ob 8:05

Rusija in Kitajska sta vložili veto na resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov glede premirja v Alepu. Rusija mu nasprotuje z argumentom, da bi premirje zgolj omogočilo upornikom, da se ponovno oskrbijo z orožjem in izpopolnijo vrste. Proti resoluciji, ki so jo predlagale Nova Zelandija, Egipt in Španija, so glasovali še venezuelski predstavniki.

Grško sodišče je zavrnilo zahtevo Turčije o predaji treh turških oficirjev, ki so v Grčiji zaprosili za azil. Turške oblasti jih namreč preganjajo zaradi suma vpletenosti v neuspeli poskus državnega udara. Vendar je grško sodišče mnenja, da Turčija ni poskrbela za pridobitev zadostnih dokazov. O usodi ostalih petih oficirjev, ki so zaradi istega razloga zaprosili za azil v Grčiji, bo sodišče odločalo danes. Sodne obravnave sledijo pritožbi oficirjev, ki so jim grške oblasti septembra zavrnile podelitev azila.

Sodišče v Bahrajnu pa je zavrnilo pritožbe desetih političnih disidentov. Obsodba jih bremeni bombnega napada na bahrajnsko policijo, v katerem je življenje izgubil tudi policijski inštruktor iz Združenih arabskih Emiratov. Potrditev treh smrtnih obsodb in sedmih dosmrtnih ječ je na ulice spet pognala protestnike, ki so v policijo metali kamenje in Molotove koktejle.

Iz gambijskega zapora je bilo po porazu avtokrata Yahyaha Jammeha na predsedniških volitvah izpuščenih 19 političnih zapornikov. Med njimi najbolj znan je Ousainou Darboe, vodja stranke Demokratična unija. V zaporu je zaradi kritike predsednika v odhajanju pristal aprila letos. Na mestu vodje stranke ga je nadomestil ravno zmagoviti Adama Barrow. Darboe je ob prihodu iz zapora izjavil, da se počuti odlično ter da je v zaporu z obilo meditacije Jammehu oprostil njegova dejanja.

V četrtek bo v Združenih državah Amerike v veljavo stopila spremenjena zakonodaja, ki ureja pravice posameznikov do zasebnosti. Po novem bodo sodniki lahko izdali nalog, ki FBI-ju dovoljuje vdiranje v računalnike v tujih jurisdikcijah, torej tudi v tujini. Do sedaj so namreč zvezni sodniki lahko izdali naloge zgolj za naprave znotraj njihove jurisdikcije. Takšne naloge bi se smelo izdati v primerih, kadar oseba uporablja tehnologijo, ki zakriva lokacijo naprave, ali za preiskovanje računalniškega kriminala in vdiranja v sisteme, na primer botneta. Takšnega delovanja se je FBI sicer pogosto posluževal že do sedaj, vendar so na ta način pridobljeni dokazi na sodiščih obveljali za nezakonito pridobljene. Še več novic iz sveta regulacije tehnologije pa čez dve uri v tehno-britoffu.

 

ob 10:05

Oddelek za brezžične telekomunikacije Ameriške agencije za komunikacije je pri preiskavi telekomunikacijskega giganta AT&T odkril, da njihova storitev AT&T krši nevtralnost spleta, načelo, ki vsaj na idejni ravni zagotavlja enakovrednost deležnikov na spletu. Naročniki na AT&T-jev mobilni prenos lahko ob pretakanju vsebin DirectTV prekršijo omejitev količine mobilnega prenosa podatkov, a jim za to ni treba ničesar doplačati. Položnica pa bi bila vsekakor višja, če bi mejo zakupljene količine podatkov prekoračili s katero drugo, konkurenčno storitvijo.

Takšna praksa, pri kateri imajo storitve ponudnika dostopa do spleta ali njegovih poslovnih partnerjev favoriziran položaj pri strankah, se imenuje zero-rating. V Sloveniji, ki je visoko stopnjo nevtralnosti spleta uzakonila med prvimi državami na svetu, smo imeli dva podobna sodna primera, v katera sta vpletena največja mobilna operaterja. Podobne pomisleke je FCC izrazil še za Verizon, ki je prav tako velik ameriški ponudnik dostopa do spleta.

Na odločitev FCC so se odzvali tudi v Republikanski stranki, v kateri nevtralnosti spleta nasprotujejo. Republikanska člana Komisije za komunikacije sta izjavila, da bo Donald Trump, ko bo nastopil s svojim predsedniškim mandatom, ovrgel vse ukrepe, ki bi jih do takrat sprejela FCC. Dodatna zanka pri vsem skupaj je, da zero-rating praksa v ZDA ni izključno prepovedana. O tem, ali krši nevtralnost spleta ali ne, odloča FCC za vsak posamičen primer. Vse glasnejša pa so tudi opozorila manjših ponudnikov dostopa do spleta, da AT&T-ju zaradi prevzema produkcijske hiše Time Warner ne bodo več mogla konkurirati. Hkrati je namreč postal izredno velik ponudnik dostopa do vsebin in njihov distributer.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness