Cenzuriran britoff

Aktualno-politična novica
7. 3. 2014 - 10.00
 / BritOFF

0700

Koalicija karibskih držav razpravlja o možnosti pravne akcije, ki bi zagotovila javno opravičilo in finančno poplačilo za trpljenje v času suženjstva. Pravni okvir naj bi bil preučen v naslednjem tednu, ko se bodo države srečale na karibskem otoku Saint Vincent. Suženjstvo je bilo na območju Karibov postopoma končano v devetnajstem stoletju, in sicer kot posledica suženjskih uporov.

Z namenom kaznovanja Rusije za okupacijo ukrajinskega polotoka Krim so se ZDA in Evropska unija dogovorile o sankcijah. Ena od njih je omejitev potovanj oziroma potovanja brez viz, ki ga je britanski predsednik vlade David Cameron označil kot tisto eno stvar, ki si jo Rusija najbolj želi. Istočasno je ameriški predsednik Barack Obama ukrepe utemeljil na ruskih kršitvah mednarodnega prava. Tovrstna načelnost je pri njem sicer precej izbirna, predvsem v primerih, kjer so kršitelji mednarodnega prava zaveznice ZDA, ponavadi izhlapi.

Sevastopol, mesto, v katerem se nahaja ruska pomorska flota, je razglasilo odcepitev od Ukrajine. Razglasitev sledi podobni odločitvi krimskega parlamenta nekaj ur pred tem, ki pa so jo nova ukrajinska vlada, ZDA in EU razglasile za nelegitimno, saj naj ne bi bila utemeljena na obstoječih pravnih okvirih. Glede na ustavo parlament nima moči sprejeti take odločitve, poleg tega naj bi Rusija, ki ima na polotoku že prisotnih 11.000 vojakov, morala potrditi to odločbo.

 

0800

Štirje moški so bili obsojeni homoseksualnosti in za kazen javno bičani v nigerijskem mestu Bauchi. Islamsko sodišče na severu države je odločilo, da jim v primeru, da ne bodo mogli plačati 120 dolarjev kazni, grozi še leto zapora. V nekaterih predelih Nigerije je za tovrstno obtožbo zagrožena smrtna kazen, a ta obsojencev ni doletela, saj naj bi obljubili, da se bodo spremenili. Zakon, ki določa stroge kazni, velja od letošnjega januarja.

Po obisku španske enklave Ceuta je notranji minister Jorge Fernández Díaz izjavil, da gre v španskih teritorijih na območju severne Afrike za izredno stanje. Oblasti se na teh območjih soočajo s povečanim številom poskusov vstopa migrantov iz Maroka. Ministru se je zdelo pomembno izpostaviti tudi, da gre po njegovem mnenju pri poročanju o dogodkih za prevelik fokus na migrante in njihovo trpljenje, medtem ko on meni, da je nujno razumeti, da gre predvsem za nezakonita dejanja. Španija bo za utrjevanje mej namenila dodatnih 2,3 milijona evrov.

Sudansko sodišče je za neveljavno razglasilo odločbo oblasti, ki je dve leti onemogočala delovanje dnevnega časopisa Al-Tayar. Izdaja dnevnika se je leta 2012 končala z njihovim poročanjem o primeru korupcije v podjetju, ki je v lasti države. Urednik časopisa, ki bo sedaj ponovno začel z delom, pravi, da gre za zmago na področju medijske svobode, a sudanske oblasti veselo nadaljujejo cenzuro, v tem tednu so že prestregli izdaje treh dnevnih časopisov v zasebni lasti.

 

0900

Ameriški senat je zavrnil predlog spremembe zakona, ki določa postopek v primerih obtožb spolnega nadlegovanja v vojski. Predlagana reforma bi s sprejetjem izločila vojaške poveljnike iz postopka odločanja o kazenskem pregonu teh primerov. Število nedokončanih postopkov je bilo po podatkih Pentagona v lanskem septembru 1.600, pri čemer je znano, da velika večina zlorab sploh ni prijavljenih.

Malezijsko notranje ministrstvo je prepovedalo prodajo stripa Ultraman. Šlo naj bi za odziv na del, kjer se za enega od junakov uporabi besedo Alah, ki pa je v Maleziji potencialno zelo sporna, saj naj bi jo uporabljali samo muslimani. Že leta 2008 je tako na primer Katoliška cerkev želela pridobiti pravno potrditev glede uporabe besede v časopisih, a te še do danes ni dobila.

Kitajska policija je izdala opozorilo blogerjem, ki so na spletni strani Weibo v komentarjih izrazili dvom o informacijah s strani vlade glede nedavnega smrtonosnega napada na železniški postaji. Za napade je okrivila upornike iz regije na zahodu države, kjer prebiva ujgurska manjšina. Pisatelj in novinar Li Chengpeng, ki mu na strani sledi 7 milijonov ljudi, je na primer izpostavil pomanjkanje informacij o dogodku in rekel, da kitajska oblast s tem samo spodbuja slepo sovraštvo in strah ter popolno nerazumevanje okoliščin.

 

1000

Turški predsednik vlade Recep Erdogan je v intervjuju napovedal možnost prepovedi delovanja družbenih omrežij, kot sta Facebook in Youtube. Za dejanje se je odločil po tem, ko so na dan s pomočjo omenjenih strani prišli novi podatki o korupciji v državi. Pri tem gre sicer za nadaljevanje dolgotrajnega napada na svobodno delovanje na internetu s strani njegove vlade.

Ukrajinska vlada se je v svojem lovu za Viktorjem Janukovičem odločila obrniti na mednarodno policijsko organizacijo Interpol. Od nje želijo razpis mednarodne tiralice, in sicer na podlagi množičnega umora protestnikov in zlorabe oblasti. Janukovič naj bi bil trenutno v Rusiji, kjer še vedno trdi, da je legitimen predsednik Ukrajine.

Že skoraj mesec trajajoči venezuelski spopadi so v Caracasu zahtevali še dve smrtni žrtvi. Gre za protestnika in policista, ki je bil del skupine, ki z ulic glavnega mesta odstranjuje barikade, ki so jih postavili protestniki. Ti naj bi s streh bližnjih stavb začeli metati kamenje, ki je vodilo v nadaljnji spopad.
 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.