Cucki, aplikacija in Razer Pay

Aktualno-politična novica
14. 5. 2020 - 10.05
 / BritOFF

10.05

Pozdravljeni v četrtkovem tehnološkem BritOFFu. Danes bomo reklo, da nobena dobra koronska kriza ne sme iti v nič, preučili na primeru otoške države Singapur.

Singapurske mestne oblasti so v petek razglasile, da bo v parku Bišan-Ang Mo Kio vsaj štirinajst dni patruljiral robotski cucek Spot. Brezglavo pametno ščene ameriškega podjetja za robotiko Boston Dynamics bo sprehajalce s posnetkom prijetnega ženskega glasu opozarjalo, naj se zavoljo zdravja drug od drugega oddaljijo za vsaj en meter. Gre za prav tistega robotskega kužka, ki je predvsem s svojim izgledom navdihnil epizodo distopične TV-serije Black Mirror. Singapurskemu Spotu pa na srečo manjka kar nekaj avtonomnih lastnosti svojega zlonamernega televizijskega podobnika. Usmerja ga namreč človeški vodnik, svojih senzorjev pa naj ne bi uporabljal za prepoznavo obrazov neubogljivih sprehajalcev. Podjetje Boston Dynamics je na začetku meseca celo nadgradilo cuckov uporabniški vmesnik, ki naj bi mu omogočal bolj trdna tla pod nogami. Nadgradnja naj bi bila sicer namenjena predvsem nadzorovanju gradbišč.

Koronska kriza se je Singapurju namreč zalomila ravno na plečih slabo plačanih migrantskih delavcev iz azijskih držav. Država je pandemijo zaradi svoje izkušnje s SARS-om iz leta 2003 sicer pričakala dobro pripravljena. Že marca je bila prebivalcem na voljo mobilna aplikacija Trace Together, ki s pomočjo tehnologije bluetooth sledi bližnjim kontaktom med telefoni. Gre za načeloma zasebnosti prijaznejšo varianto, ki jo zagovarja tudi Evropska komisija. Podatki so v anonimizirani obliki res shranjeni samo na napravi, vendar pa je uporabnik aplikacije ob morebitni okužbi z novim koronavirusom zdravstvenim oblastem dolžan omogočiti dostop do teh podatkov. Ministrstvo za zdravje nato druge uporabnike aplikacije kontaktira s pomočjo shranjenih telefonskih številk.

Visokotehnološka rešitev, ki jo uporablja približno petina Singapurcev, pa tako ali tako ne pomaga v največjih žariščih okužbe. Gre za približno 200 tisoč migrantskih delavcev, ki živijo v prenatrpanih in slabo vzdrževanih državnih namestitvah. Rigorozne karantene, pri katerih se v isti namestitvi več kot štirinajst dni gnete tudi do dvajset delavcev, pač nimajo želenega učinka.

Svojo priložnost za visokotehnološko dobrodelnost pa je izkoristil tudi proizvajalec opreme za videoigričarje Razer. V Singapurju je namreč uzakonjena obvezna uporaba mask na vseh javnih površinah. Izvršni direktor podjetja Min-Liang Tan je zato naznanil, da bo prav vsak prebivalec Singapurja upravičen do ene brezplačne kirurške maske iz avtomatov, ki jih bo Razer postavil v bližini mestnih nakupovalnih središč. Brezplačne maske pa seveda niso zastonj. Bodoči prejemnik maske se mora v zameno za QR kodo naprej registrirati kot uporabnik mobilne denarnice Razer Pay. Pri tem postopku Razerju seveda prepusti kar lepo količino svojih osebnih podatkov, kar pri skoraj šestih milijonih Singapurcev ni zanemarljiva pridobitev za podjetje. Izvršni direktor Tan pa kritikom zagotavlja, da je včlanitev v Razer Pay potrebna izključno za namene preprečevanja okoriščanja z brezplačnimi maskami. Seveda.

8.05

Spodnji dom francoskega parlamenta je sprejel zakon o prepovedi sovražnega govora, ki spletnim platformam in iskalnikom nalaga, naj sporne vsebine odstranijo v roku od ene do 24-ih ur. Kazen za prepočasno ukrepanje pa dosega do štiri odstotke vseh prihodkov podjetja na svetovni ravni. Facebook, Twitter, YouTube in podobne platforme bodo morale pedofilske in teroristične vsebine odstraniti v roku ene ure, ostale oblike sovražnega govora, kot sta rasizem in verska nestrpnost, pa v roku enega dneva. Nevladna organizacija za digitalne pravice La Quadrature du Net pa je opozorila, da bi se zakon lahko uporabljal tudi za cenzuro novinarjev, raziskovalcev in aktivistov. Zakon je podprla vladajoča stranka Naprej republika predsednika Emmanuela Macrona, socalisti so se glasovanja vzdržali, stranke na desnem polu pa so glasovale proti. Podoben zakon, po katerem je sporne vsebine treba odstraniti v roku 24-ih ur, ima od leta 2018 tudi Nemčija.

Evropska komisija je predstavila smernice za ponovno odprtje meja med državami članicami in zagon turizma. Turistične nastanitve naj bi upoštevale skupne koronastandarde, prav tako naj bi vsaka država zagotovila zanesljivo sledenje kontaktom med morebitno okuženimi dopustniki in domačini. Komisija je naklonjena aplikacijam, ki uporabljajo tehnologijo bluetooth, sledenje pa naj bi bilo omogočeno tudi med različnimi verzijami nacionalnih aplikacij. V primeru tehnološko nenaprednih ali starejših prebivalcev pa komisija vseeno predlaga tudi terensko epidemiološko sledenje stikom.

Vlada je na večerni seji sprejela šopek omejitev in odprav protikoronskih ukrepov. Že danes se etažni lastniki večstanovanjskih stavb lahko veselijo odprave ukrepa o obveznem razkuževanju skupnih prostorov. Od ponedeljka se odpravlja posebni nakupovalni čas za ranljive skupine, prav tako pa lahko lokali pričnejo s strežbo v notranjih prostorih. Kulinarično navdahnjene bo razveselilo vnovično odprtje restavracij, premikanja med občinami željne pa odprtje manjših hotelov in kampinga. Navdušenci nad ekipnimi športi in tekmovanji pa bodo morali počakati do naslednjega petka.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.