Cviček BritOFF

Aktualno-politična novica
17. 12. 2019 - 10.05
 / BritOFF

Ob 10. uri

Na Dolenjskem se že dalj časa spopadajo z upadom povpraševanja po tamkajšnji paradni vinski blagovni znamki cvičku, posledično pa so padle tudi prodajne cene. Na Kmetijsko-gozdarskem zavodu Novo mesto želijo krepiti tržno pozicijo domačih vin, predvsem tistih, ki vplivajo na uspešnost poslovanja vinogradnikov v regiji, zato so zasnovali triletni pilotni projekt, s katerim želijo posodobiti pridelavo grozdja in vina cviček PTP. Vanj so poleg raziskovalnega partnerja, Kmetijskega inštituta Slovenije, vključeni izbrani dolenjski vinarji.

Govorili smo z Ivanko Badovinac, specialistko-svetovalko za vinarstvo pri Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije in vodjo projekta pri Kmetijsko-gozdarskem zavodu Novo mesto, in jo za začetek povprašali o vzrokih za upad prodaje še ne tako zelo davno popularnega cvička.

Izjava

Cilj je določiti optimalno tehnologijo pridelave cvička, za kar bodo posebno pozornost posvetili redčenju vinogradov, rezanju, razlistevanju in podrahljavanju tal za boljšo asimilacijo trte ter zadrževanju talne vode, s čimer bo ta bolje prilagojena podnebnim spremembam, predvsem suši. Nadvse pomembna sta tudi pravočasna trgatev, ki prispeva k boljši sadnosti, in postopek fermentacije, ki bosta natančno kontrolirana. O projektu nadalje sogovornica.

Izjava

Svežina, sadnost in pitnost so le nekatere izmed lastnosti kakovostnega cvička ter odskočna deska za širjenje njegove prepoznavnosti - dober glas namreč seže v deseto vas, zatorej se nadejamo, da bi omenjeno dolenjsko vino prodrlo tudi na tuje trge.

Izjava

Ob 8. uri

V Franciji že 13. dan zapored poteka splošna stavka proti predlogu pokojninske reforme predsednika Emmanuela Macrona. Potem ko se je zaradi neobratovanja večine linij podzemne železnice včeraj v Parizu nabralo za dvakrat več zastojev kot ponavadi, se danes na ulice ponovno odpravljajo učitelji, zaposleni v zdravstvu ter drugi javni uslužbenci. Nasprotujejo poenotenju pokojninskih režimov in uvedbi univerzalnega sistema točkovanja, kar pa bi upokojitveno starost s trenutnih 62 let efektivno zvišalo za leto ali dve. Medtem je zaradi razkritja o neprijavljenih prihodkih odstopil visoki komisar za pokojnine Jean-Paul Delevoye, eden izmed idejnih snovalcev omenjene reforme; Delevoye v zadnji prijavi premoženjskega stanja ni navedel 13 položajev, ki jih poleg funkcije opravlja v zasebnem sektorju, s čimer je kršil zakon o politični transparentnosti.

Belgijsko sodišče je preložilo obravnavo, na kateri bodo odločali o izročitvi nekdanjega katalonskega premierja Carlesa Puigdemonta in nekdanjih ministrov Tonija Comina in Lluisa Puiga Španiji zaradi sodelovanja pri izvedbi referenduma o katalonski neodvisnosti leta 2017. Nov obravnavni narok je razpisan za 3. februar, ko bo že znana odločitev Sodišča Evropske unije o imuniteti Oriola Junquerasa, nekdanjega podpredsednika katalonske vlade, ki je bil izvoljen za poslanca Evropskega parlamenta, a mandata tako kot Puigdemont in Comin zaradi bojazni pred aretacijo ni mogel prevzeti. Omenjenim katalonskim voditeljem v Španiji grozijo drakonske kazni, odločitev belgijskega sodišča pa bodo pričakali na prostosti.

Pri ameriškem podjetju Boeing so napovedali, da bodo z januarjem začasno ustavili proizvodnjo letal 737 max. Celotna flota tega tipa letal je po dveh letalskih nesrečah družbe Ethiopian Airlines in indonezijske družbe Lion Air, v katerih so umrli vsi na krovu, sicer prizemljena že devet mesecev. S proizvodnjo so v Boeingu, upajoč, da bodo letala 737 max lahko vzletela še pred koncem tega leta, nadaljevali, a je Zvezna uprava za civilno letalstvo prejšnji teden odločila, da jim do nadaljnjega ne podeli vnovičnega dovoljena za letenje.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness