Delfini in nabritost

Aktualno-politična novica
4. 12. 2012 - 10.00
 / BritOFF

ob 7.05

Izraelska vlada je na priznanje palestinske države v Združenih narodih, čeprav kot nečlanice, reagirala z napovedjo gradnje na okupiranem ozemlju. Mednarodna skupnost v svojih reakcijah na te izraelske poteze še cinca, omenja pa se ostrejša diplomatska akcija. Prvi sta reagirali Francija in Velika Britanija, ki sta izrazili zaskrbljenost nad novimi izraelskimi poselitvenimi načrti na Zahodnem Bregu in v vzhodnem Jeruzalemu. In kaj sta storili bivši imperialistični sili? Na razgovor sta poklicali  izraelska veleposlanika v Parizu in Londonu ter ju opomnili.

Nogometni reprezentant Malte Kevin Sammut nikoli več ne bo smel igrati profesionalnega nogometa, potem ko mu je Evropska nogometna zveza prvotno kazen prepovedi nastopanja za deset let zvišala na dosmrtno prepoved. Sammutu je bilo dokazano, da je v kvalifikacijski tekmi za Evropsko nogometno prvenstvo 2008 med Malto in Norveško, po dogovoru s stavniško mafijo, neposredno prispeval pri porazu svoje ekipe. Dosmrtna prepoved je sicer malce iz trte zvita kajti Sammut bi ob svojih 32-ih letih, v resnici, profesionalni nogomet igral še približno štiri leta.

Ameriška mornarica bo delfine, ki jih uporablja za iskanje podvodnih min nadomestila z roboti. Po navedbah vojske lahko roboti opravljajo podobno ustrezno minolovna opravila, kot delfini. Poleg tega so lahko hitro izdelani, v nasprotju z delfini, katerih usposabljanje traja sedem let in ne krvavijo. Mornarica bo delfine še vedno uporabljala skupaj z morskimi levi za varovanje pristanišč in iskanje predmetov po morskem dnu.

ob 8.05

Papež Benedikt XVI. bo prihodnji teden začel redno pošiljati sporočila preko spletnega družbenega omrežja Twitter. Kot so sporočili na včerajšnji novinarski konferenci v Vatikanu, bo sveti oče sporočila sprva pošiljal v osmih jezikih, med drugim pa bo tudi odgovarjal na vprašanja uporabnikov o veri. Po zapisu svetega sedeža, je papež prepričan, da mora biti Cerkev prisotna tudi na spletu in da nove medije prepoznava kot priložnost za oznanjanje resnice. Za naše najmlajše poslušalce povemo še, da se njegov originalni registriran profil na omrežju imenuje @pontifex_it.

Mestne oblasti so v iranski prestolnici Teheran za torek in sredo odredile zaprtje šol, univerz ter vladnih uradov. Razlog temu je velika koncentracija smoga, ki je doseglo kritično raven v prestolnici in nekaterih drugih mestih. S tem pojavom se Iran sooča vsako leto ob tem času, povzroča pa ga značilen nizek vremenski tlak in seveda onesnaževanje. Oblasti so prebivalstvo pozvale, naj se odpovedo vsem nepotrebnim premikom po mestu.

V naši državi so se tudi včeraj odvijali protesti. Maribor je bil priča tretje mariborske vstaje, glas pa so dvignili v Ptuju, Trbovlju, Celju, Ljubljani in na Koroškem. Ker je za podrobnosti še prezgodaj in bo za njih poskrbel popoldanski informativni program naj povemo, da je ljudstvo nastopilo složno in odločno. O morebitni preveliki uporabi sile se poroča iz štajerske prestolnice. Oblast je še vedno nema in zdi se, da molk naslovljenih politikov povzroča še večji srd med ljudstvom. 

 

ob 9.05

Laboratorij na kolesih ameriške vesoljske agencije Nasa, poimenovan Curiosity je opravil prvo kemično analizo prsti na Marsu, pri čemer ni odkril nič posebej novega. Rezultate kemične analize so objavili v ponedeljek na srečanju ameriške zveze geofizikov v San Franciscu. V analiziranih vzorcih je nekaj snovi, ki bil lahko podpirale življenje, kot je voda. Vendar vzorci niso pokazali znakov zapletenih molekul na osnovi ogljika, ki so potrebne za življenje, kot ga poznamo na Zemlji. Naslednja destinacija robota Curiosity je Ostra gora oziroma Mount Sharp. Fotografije  namreč kažejo, da bi lahko morda prav tam odkrili ogljikove spojine.

Ostanimo v Ameriki. Predsedik Barack Hussein Obama je v ponedeljek v govoru na Nacionalni univerzi za obrambo posvaril režim predsednika Sirije Bašarja al Asada pred uporabo kemičnega orožja. Združene države Amerike naj bi imele obveščevalna poročila o premikih tovrstnega orožja znotraj Sirije, vendar še ni znamenj, da bo res uporabljeno. Asadov režim sicer odločno zanika, da bi nameravali kemično orožje uporabiti proti lastnemu narodu.

V Sloveniji se protesti proti oblastniškim oportunistom nadaljujejo.  Danes se bodo zbrali jeseničani. Sodelujoče na shodu bo zbralo geslo: Za pravno državo in z grobarji jeseniškega hokeja v zapor. Spomnimo. Zaradi sumljivih poslov, pohlepa in tatinske narave nekaterih vodilnih v klubu so Jesenice ostale brez članskega hokejskega moštva. Konec ekipe, ki je bila 65 let čast in ponos jeseniških delavcev, ljudi ni pustila ravnodušne.

 

ob 10.05

V newyorškem Muzeju moderne umetnosti so nekatere računalniške igrice razglasili za umetniška dela. V muzeju na Manhattnu so napovedali, da jih bodo 40 vključili v svojo zbirko. V prvem krogu so jih zbrali 14, med njimi pa so klasike, kot so  Pacman , Tetris in Sim City. Igrice so izbrali kot izjemne primere interaktivnega oblikovanja. Ob vizualnih kvalitetah in estetski izkušnji je k izbiri prispeval tudi vpliv, ki ga ima igrica na obnašanje igralca.

V Bruslju se bodo danes in v sredo sestali zunanji ministri zveze NATO. Zasedanje bosta zaznamovala dva dogdka; prvič, razprava s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom in drugič,o potrditvi namestitve raket patriot v Turčiji. Turčija želi rakete ameriškega proizvajalca namestiti na meji s Sirijo, številni analitiki pa opozarjalo na še večjo destabilizacijo regije. A vendarle, po navedbah virov pri NATU se danes pričakuje potrditev namestitve raket patriot v Turčiji.

Potem, ko je pokojninska reforma minuli teden prestala drugo obravnavo v državnem zboru brez glasu proti, jo danes čaka zadnja, tretja obravnava. Reforma še ni usklajena s sindikati, vendar bodo končni odgovor sporočili še pred sejo državnega zbora. Socialni partnerji so pogajanja o reformi končali v ponedeljek popoldan. Odprti sta ostali še vprašanji odmere pokojnine za moške in prehodno obdobje zaradi ukinjanja dodatne dobe za čas študija.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness