Eksploziven BritOFF

Aktualno-politična novica
27. 1. 2019 - 12.00
 / BritOFF

Manj kot teden dni po referendumu, na katerem so volivci podprli ustanovitev avtonomne regije Bangsamoro na večinsko muslimanskih južnih Filipinih, sta na otoku Jolo v katoliški katedrali dve bombi ubili vsaj 27 ljudi. Prva eksplozija je odjeknila med nedeljsko mašo, po vojaškem posredovanju pa še druga. Odgovornosti za napad zaenkrat ni prevzel še nihče. Volilci v provinci Sulu, kamor sodi Jolo, so idejo avtonomnosti zavrnili. Referendum je bil rezultat mirovnega dogovora med vlado in Islamsko osvobodilno fronto Moro (MILF), ki naj bi prekinil 50 let trajajoč konflikt med muslimanskimi separatisti in vojsko večinsko katoliških Filipinov. 6. februarja bodo volilci v okoliških občinah odločali o morebitni širitvi avtonomne regije.

Kurdski protestniki na severu Iraka so preplavili tamkajšnjo turško vojaško bazo. Več sto protestnikov se je uprlo turškim zračnim napadom na tem območju v zadnjem tednu. Zanetili so ogenj in tako oškodovali več vojaških vozil in druge opreme. Turške čete pa so se odzvale s streli in ubile dva protestnika, več je poškodovanih. Turško obrambno ministrstvo je protest označilo kot rezultat “provokacije teroristične organizacije PKK” - Delavske stranke Kurdistana, ki nasprotuje turški vladi že od leta 1984 in je označena za teroristično organizacijo s strani Turčije, ZDA in Evropske unije. Lokalne kurdske oblasti, ki so tradicionalno bližje turški vladi, so ravno tako obsodile dejanja protestnikov.

Britanski časnik Daily Telegraph se je opravičil Melanii Trump, saj je objavil članek The Mystery of Melania oziroma Skrivnost Melanie, v katerem naj bi bilo več neresnic o “najambicioznejše poročeni Slovenki”. Za laži ji bodo v znak obžalovanja plačali tudi odškodnino in sodne stroške, višina zneska pa ostaja skrivnost. Med drugim so napačno navedli, da je imela ameriška prva dama, preden je spoznala ameriškega predsednika Donalda Trumpa, neuspešno manekensko kariero, zdaj pa priznali, “da je bila gospa Trump uspešen profesionalni model, preden je spoznala svojega moža, in da si je delo našla brez njegove pomoči”.

 

BritOFF je pripravila vajenka Brina.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.