GitHub BritOFF

Aktualno-politična novica
clippy
7. 6. 2018 - 10.05
 / BritOFF

ob 10.05

Dobro jutro, poslušate Tehnobritoff. Tehnološka novica tedna je zagotovo dogovor o prodaji spletnega odložišča za kodo GitHub, ki ga bo kupil Microsoft za 7 in pol milijarde dolarjev. GitHub je trenutno največje odložišče odprte in proste programske opreme, zato novica v teh krogih ni bila sprejeta z največjim navdušenjem.

GitHub je trenutno najpopularnejše spletno odložišče za kodo. Ima skoraj 30 milijonov uporabnikov, na njem pa gostuje več kot 80 milijonov projektov. Del uspeha je GitHubu prinesel poslovni model, ki predvideva brezplačno uporabo za odprte projekte, katerih koda je na spletni strani dostopna vsem obiskovalcem, financirajo pa se iz zaprtih projektov.

Microsoft je decembra lani napovedal ukinitev svoje lastne platforme za nadzorovanje verzij, imenovane CodePlex. Microsoftov odnos do odprte kode je že dlje časa nekoliko drugačen od tistega, ki smo ga bili vajeni v preteklosti. Kljub temu velik del odprtokodnih razvijalcev ostaja sumničav. Po napovedi prodaje platforme GitHub se je močno povečal prehod na druge podobne storitve. Delno verjetno zaradi strahu, da bi Microsoft lahko na tak ali drugačen način začel vsiljevati svoje druge storitve, delno pa zaradi splošnega nezadovoljstva nad podjetjem.

 

ob 8.05

Novi španski premier Pedro Sanchez iz Španske socialistične delavske stranke je predstavil svoj vladni kabinet. V njem je 11 žensk in 6 moških. Med drugimi bo tako imenovano Ozemeljsko ministrstvo, ki razrešuje katalonsko krizo, zasedla Meritxell Batet, sicer rojena v Barceloni, a odkrito kritična do katalonske neodvisnosti.

Evropska komisija je naredila dva koraka za zaščito iranskega jedrskega sporazuma. Revidirala je zakonodajo iz leta 1996, kar bo onemogočilo izvajanje ameriške zakonodaje na področju EU, predvsem ekonomskih sankcij za podjetja, ki poslujejo z Iranom. Drugi ukrep je avtorizacija Evropske investicijske banke za financiranje iranskih projektov. Države članice imajo sedaj dva meseca časa za pritožbo nad ukrepoma, ki v nasprotnem primeru stopita v veljavo v začetku avgusta.

Združene države Amerike pa utegnejo umakniti sankcije proti kitajskemu podjetju ZTE, ki proizvaja strojno opremo za mobilno telefonijo. Podjetje je z ameriškim trgovinskim ministrstvom podpisalo načelni dogovor o umiku prepovedi sedemletnega nastopanja na ameriškem trgu. Tako kazen si je prislužilo, ker je v času sankcij proti Iranu tja izvažalo opremo za mobilno telefonijo, ki je vsebovala komponente ameriških podjetij. Kmalu po prejetju kazni je podjetje prenehalo z obratovanjem, a se mu očitno v okviru ameriško-kitajskih trgovinskih dogovorov obeta oživljanje.

Partnerstvo s kitajskimi podjetji pa sklepa tudi Facebook. V podjetju so razkrili, da delijo nekatere podatke svojih uporabnikov s štirimi kitajskimi podjetji. Facebook sicer zanika, da bi lahko prišlo do nepooblaščenih dostopov do podatkov uporabnikov ali njihovih prijateljev, a nedavne preiskave to postavljajo na laž. Facebook je bil v svojih partnerstvih s podjetji mobilne telefonije zelo radodaren, kar zadeva dostop do podatkov, v upanju, da bodo podjetja sama izdelala aplikacije, ki omogočajo dostop do Facebooka z njihove platforme.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.