Globel smrtne sence in parkirnin

Aktualno-politična novica
22. 10. 2019 - 10.05
 / BritOFF

Ob desetih:

»V pomladi vsa vznesena,

naš ponos si, Štajerska zelena.

Vedno bila si slovenska,

klena, trdna, ti Gorenjska.

Koroška naša očetnjava,

dedov mojih čast in slava.«

 

S temi žlahtnimi verzi je velik politik majhnih pesniških ambicij Janez Janša opisoval svojo ljubo domovino in pozival privržence pomladnih strank k protestu proti trenutni vladi. Koščku zemlje na severu države, ki se razprostira na vse tri omenjene statistične regije, rečemo krajinski park Logarska dolina. 

Na občini Solčava, ki že od decembra 2016 upravlja s krajinskim parkom, so se na izredni seji sestali občinski svetniki, da bi se seznanili z dopisom Ministrstva za okolje in prostor. Slednje meni, da občinski odlok o upravljanju krajinskega parka Logarska dolina ni v skladu z zakonodajo. Tako občina nima pravne podlage za zaračunavanje vstopnine motornim vozilom med aprilom in novembrom, saj odlok po mnenju ministrstva ni v skladu z zakonom o varstvu narave. Občina bo odlok verjetno prilagodila, a to ne bo spremenilo dejstva, da turisti z motornimi konjički že več let plačujejo vstopnice za parkirišče, čeprav to ni zakonito.

Logarska dolina je bila za krajinski park razglašena leta 1987, pet let kasneje pa so prebivalci ustanovili Zavod Logarska dolina in od občine prejeli koncesijo za upravljanje. Takrat je bilo tudi prvič vzpostavljeno zaračunavanje vstopnine tistim, ki v dolino niso prišli peš ali s kolesom. Tako so seveda skušali zmanjšati onesnaževanje z izpušnimi plini, hkrati pa z nabirkom urediti okolico. 

Zaradi slabe transparentnosti toka denarja od vstopnin, ki jo je potrdila državna revizija, je leta 2015 občina zavodu odvzela koncesijo, ki je dokončno prenehala veljati decembra 2016. Od takrat namesto lastnikom zemljišč 7 evrov za vsak avtomobil v Logarski dolini steče na občinski proračun. Na novinarsko vprašanje je županja Solčave Katarina Prelesnik pojasnila, da o zakonitosti takšnega početja ne more soditi, je pa zaračunavanje vstopnine nujno. 

Čez dober teden dni bo sezona zaračunavanja vstopnin v Logarski dolini končana. Dobrodošli vsi lastniki avtomobilov na brezplačno parkiranje v enem od biserov slovenske naravne krajine. Do naslednje sezone se bo občina morala pogoditi z lastniki zemljišč v krajinskem parku, pa tudi z Ministrstvom za okolje in prostor. Tisti, ki pa so plačali parkirnino brez pravne podlage, se nimajo česa veseliti. Povračila stroškov ne bo.

 

Ob osmih:

Dobro jutro, cenjeno poslušalstvo na valovni dolžini 89,3. Na Japonskem se bo danes ustavil vsakdanji ritem in bo vse potekalo v luči velike svečanosti. Japonski cesar Naruhito bo uradno zasedel prestol, po tem ko je v začetku maja že prevzel cesarske dolžnosti. Spomnimo, njegov oče se je cesarskemu naslovu odpovedal. Po neuradnih informacijah bo na slovesnosti kraljevsko okusen catering, saj se je bodo udeležili predstavniki iz skoraj 200 držav. To je več kot na pogrebu maršala rajnke Jugoslavije, samo za predstavo. Manjkal ne bo niti naš Borut Pahor. Na žalost pa je organizacijski odbor slovesnosti moral odpovedati povorko v odprtem avtomobilu, ko bi se cesarski par predstavil javnosti. Pred tednom dni je namreč Japonsko prizadel tajfun Hagibis, ki je terjal 80 življenj in nebroj domov, zato bo cesarska palača skopa pri izvedbi slovesnosti. Seveda gala večerja v borovi dvorani palače ne more izostati, več kot 190 delegatov je namreč treba nahraniti.

Tajski dvor pa pretresajo ljubezenski trikotniki. Tajski kralj Maha Vadžiralongkorn s kraljevskim nazivom Rama deseti se je odrekel svoji ljubici ali, kot se temu reče v terminologiji modre krvi, konkubIni. Nekdanja kraljeva varnostnica Niramon Unprom je postala kraljeva priležnica z novim imenom Sinenat Bilaskalajani [izg. sinEnat bilaskalajAni] konec julija, s tem pa pridobila določene vojaške in politične pristojnosti. Ker pa naj bi položaj izkoriščala in poskušala prevzeti mesto kraljice, glavne kraljeve priležnice Sutide Bajrasudhabimalalakšane, ji je kralj odvzel status konkubine. Rama deseti je bil prvi kralj po koncu absolutne monarhije v tridesetih letih prejšnjega stoletja, ki je sploh uveljavljal institucijo priležnice, skoraj stoletje so bili tajski kralji monogamni. 

Za konec še na drugo stran planeta in na drug konec socialne lestvice. Evropska komisija in misija v okviru zveze NATO zahtevata od oblasti Bosne in Hercegovine, da zaradi prenatrpanosti in nezadovoljivih življenjskih pogojev preseli migrantski kamp v bližini hribovja Vučjak. Z opozorili mednarodnih institucij v Bosni in Hercegovini se, kot vse kaže, strinjajo lokalne oblasti Unsko-sanskega kantona in mesta Bihać. Le da oni opozarjajo z veliko krutejšimi metodami - kampu, kjer biva več kot 1000 migrantov, so namreč prenehali dostavljati tekočo vodo in odvažati odpadke. Evropska komisija pa zagotavlja sredstva, če Bosna in Hercegovina razbremeni Unsko-sanski kanton, kjer po nekaterih podatkih biva več kot 6000 beguncev.  

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.