6. 3. 2013 – 10.05

Hugo Chavez

Sedma

Venezuelski predsednik Hugo Chavez je izgubil boj z dolgotrajno boleznijo. Kot je sporočil venezuelski podpredsednik in najverjetnejši Chavezov naslednik Nicolas Maudro, je venezuelski komandant in predsednik po skoraj dveletnem bolehanju za rakom umrl včeraj popoldan ob 16.25 po lokalnem oziroma okoli desete ure zvečer po srednjeevropskem času. Maduro, ki je že pred dnevi venezuelski javnosti sporočil, da se je predsednikovo stanje zaradi hude okužbe dihal močno poslabšalo, je Venezuelce pozval naj ob Chavezovi smrti ostanejo mirni. Venezuelski predsednik se je sicer v javnosti nazadnje pojavil decembra lani, preden je odšel na dolotrajno zdravljenje na Kubo.



Moldavski parlament je s podporo 54 poslancev izglasoval nezaupnico vladi premiera Vlada Fila, ki je državo vodila zadnji dve leti. Glasovanje o nezaupnici so predlagali komunisti, z argumentom, da so Moldavci nezadovoljni z gospodarskim položajem in korupcijo v državi. Po moldavski zakonodaji ima sedaj aktualna vlada 3 dni časa za odstop, lahko pa pred razpisom predčasnih volitev sestavi novo koalicijo. Predsednik držav Nicolae Tomofti ima sicer 45 dni časa, da izbere novega mandatarja, parlament pa lahko v teh poskusih glasovanja potrdi njegov predlog.



Poslanci so z 78 glasovi podpore potrdili novelo zakona o prekrških, ki naj bi uvajala do državljanov in policistov prijaznejšo prekrškovno politiko. Novela zakona o prekrških med drugim uvaja možnost plačila kazni na obroke in skrajšuje čas, po katerem se kršitelju brišejo kazenske točke s treh let na dve. Novela naj bi tudi administrativno razbremenila policiste, saj poenostavlja postopke, poleg tega pa uvaja možnost izrekanja opozoril pri prekrških neznatnega pomena. Ta možnost je bila v pristojnosti policistov že doslej, a jo ti skoraj dosledno niso izkoriščali. 

Deveta



 

Avstrijski obrambni minister Norbert Darabos je, za razliko od domače politične elite, znal razumeti                                                                     glas volivcev in potem ko so ti na referendumu zavrnili njegov predlog po vzpostavitvi poklicne vojske, odstopil. Avstrijski kancler Werner Faymann je Darabosov odstop sprejel, za njegovega naslednika pa predlagal Geralda Kluga, sicer vodjo poslanske skupine Faymannovih socialdemokratov. Na januarskem referendumu je proti vzpostavitvi poklicne vojske v Avstriji glasovalo 60 odstotkov volivcev, vladajoči socialdemokratska in ljudska stranka pa sta že napovedali, da bosta voljo volivcev, čeprav ta ni pravno zavezujoča, upoštevali.



Skupina članov Judovske skupnosti v Sloveniji je z več kulturniki pozvala nosilce političnih funkcij, naj se iz spoštovanja do žrtev holokavsta izogibajo primerjavam, kot jih je uporabil bivši premier Janez Janša v nagovoru udeležencev mitinga Zbora za republiko. Judovska skupnost opozarja, da so primerjave, kot je omenjena Janševa, v kateri je mariborske nasprotnike lokalne oblasti primerjal z nacističnimi rjavosrajčniki, politično neumestne, manipulativne, zgodovinsko neosnovane in na koncu tudi žaljive do žrtev holokavsta. O vsebini poziva je Judovska skupnost v Sloveniji obvestila tudi mednarodne judovske organizacije.



Po sinočnjih povratnih tekmah sta znana prva četrtfinalista nogometne lige prvakov – Real Madrid in Borussia iz Dortmunda. Španci so se med osem najboljših uvrstili z zmago na povratni tekmi v Manchestru z 2:1, s čimer so domači United izločili s skupnim izidom 3:2. Borussia je na prvi tekmi proti ukrajinskemu Šahtarju remizirala, sinoči pa je goste pred domačimi gledalci odpravila z visokih 3:0. Nocoj bosta četrtfinale naskakovala še Paris Saint Germain (izg. paris sant žermen) in Juventus. 



Deseta



Venezuela je po včerajšnji smrti predsednika Huga Chaveza razglasila teden dni nacionalnega žalovanja, pred vojaško bolnišnico v glavnem mestu Caracasu pa se je zbrala množica žalujočih. Venezuelska vlada je ob tem zatrdila, da bo v 30 dneh sklicala nove predsedniške volitve, do takrat pa bo državo vodil podpredsednik Nicolas Maduro, sicer Chavezov izbranec za njegovo nasledstvo, in ne predsednik venezuelske narodne skupnosti, kot to predvideva venezuelska ustava. Tako vlada kot vodja venezuelske opozicije Henrique Caprilles sta Venezuelce pozvala k enotnosti. Pogreb Huga Chaveza, ki je bil na čelu države 14 let, bo v petek.



Velika Britanija je napovedala, da bo svoje vojake iz Nemčije povsem umaknila že leto prej od sicer za leto 2020 napovedanega umika. V Nemčiji je v okviru zavezniške varnostne politike po koncu druge svetovne vojne ostalo še dobrih 15.000 britanskih vojakov. 11.000 naj bi se jih na Otok vrnilo do leta 2016, preostalih 4500 pa tri leta kasneje. Britanska vojska je bila v Nemčiji nameščena vse od kapitulacije Tretjega rajha leta 1945, ko so si zmagovalne zavezniške sile razdelile državo na okupacijske cone in jih, da ne bi prišlo do ponovitev grozot druge svetovne vojne, nadzirali z vojsko. Slabih 70 let pozneje britanski obrambni minister Philip Hammond modro ugotavlja, da so se razmere v Nemčiji spremenile, denacifikacija uspela, mednarodni nadzor pa je nepotreben. Denar namenjen britanskim vojakom v Nemčiji bo britanska vlada namenila za izgraditev njihov domov po vrnitvi v domovino.



Predsednik države Borut Pahor z gospodarsko delegacijo začenja obisk na Japonskem, kjer z gostitelji med drugim proslavlja lansko 20. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama. Obisk je bojda namenjen vsestranski krepitivi odnosov med državama, Pahor pa se bo 3-dnevnim obiskom srečal tako z japonskim cesarjem Akihitom kot predsednikom vlade Šinzom Abejem. Gre za sicer zgodovinski, prvi obiski kakega slovenskega predsednika na Japonskem. 

 

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.