Indijski BritOFF

Aktualno-politična novica
17. 6. 2019 - 10.05
 / BritOFF

10.05

Današnji Abecedarij spregledanih nas pod črko “i” vodi v Indijo. Nova vlada, ki je pod istim predsednikom, Narendro Modijem, zaprisegla v začetku meseca, je začela s sprejemanjem tistih ukrepov, s katerimi je pred volitvami zavlačevala. Vlada je tako zvišala carine na uvoz 29 ameriških kmetijskih in industrijskih proizvodov. Tudi do 50-odstotni dvig carin je vlada predvidela že 4. avgusta, a je odločitev kar osemkrat preložila in z njo čakala, vse dokler vlada Donalda Trumpa ni udarila dvakrat. Prejšnje leto namreč Združene države Amerike Indije niso želele izvzeti s seznama držav, ki morajo ob izvozu aluminija v ZDA plačati 10-odstotne, ob izvozu jekla pa 25-odstotne carine. Med 29 ameriškimi proizvodi, uvoz katerih je v Indiji od včeraj dodatno obdavčen, je tako v povračilo ZDA 18 izdelkov iz aluminija in jekla. Poleg tega so Indijci povečali carine na ameriški uvoz jabolk in oreščkov, torej se je Indija dotaknila tudi področja, na katerem so ZDA v Indiji največje izvoznice.

Preden je vrnila udarec svoji siceršnji geostrateški zaveznici, je Indija počakala še na to, da jo je Trump v začetku meseca izvzel s seznama držav s preferenčnim tržnim statusom, ki je namenjen gospodarski pomoči manj razvitim državam. Indija je od programa imela največje koristi izmed vseh držav, saj je lahko na ta račun v ZDA brez carin izvažala blago v vrednosti kar okrog 5 milijard evrov. Razlog za to Trumpovo potezo naj bi bil težek dostop ameriških podjetij do indijskega trga. V začetku leta je na primer stopila v veljavo nova zakonodaja, ki regulira direktne investicije v internetna podjetja. Zakonodaja podjetjem, kot sta Amazon in Walmartov Flipkart, ne dovoljuje prodaje lastnih produktov, ampak dovoljuje zgolj trženje platforme.

8.05

Kot poroča Financial Times, Deutsche Bank načrtuje ustanovitev slabe banke, na katero bo prenesla slabe naložbe v vrednosti do 50 milijard evrov. Največji delež tega naj bi predstavljali dolgoročni derivati. Ustanovitev je del širšega prestrukturiranja največje nemške banke, ki jo je zadnji finančni zlom močno prizadel, vendar kanclerka Angela Merkel nasprotuje reševanju banke z državno pomočjo. Banka bo oklestila predvsem mednarodne oddelke, ki ustvarjajo največjo izgubo, tudi oddelek za trgovanje z ameriškimi obveznicami. Z ustanovitvijo slabe banke se Deutsche Bank od investicijskega bančništva preusmerja proti transakcijskemu bančništvu in upravljanju privatnega kapitala, trdi Financial Times.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je ameriškemu kolegu izkazal hvaležnost za aktivno podpiranje njegovih ciljev in tako nelegalno naselbino na okupirani Golanski planoti poimenoval Ramat Trump, po angleško “Trump heights”. Naselbina tam stoji že več kot 30 let, a v njej prebiva le 10 ljudi. Piar potezo lahko zato razumemo tudi kot poziv k večjemu naseljevanju od leta 1967 v nasprotju z mednarodnim pravom okupirane Golanske planote, ki so jo Združene države Amerike pod Donaldom Trumpom nedavno razglasile za območje izraelske in ne sirske suverenosti.

Na še bolj bližnjem, neposrednem dvorišču Združenih držav, v Gvatemali, so potekale volitve. Po predčasnih rezultatih se bosta za predsedniški stolček v drugem krogu pomerila Sandra Torres in Alejandro Giammattei. Po prvem krogu nekoliko bolje kaže kandidatki socialdemokratske stranke, ki se spopada z obtožbami o nelegalnem financiranju prejšnje predsedniške kampanje, a bi ji izvolitev prinesla imuniteto. Torres je prejela prek 23 odstotkov glasov. Malo manj kot 16 odstotkov je prejel Giammattei, desničarski kandidat in nekdanji direktor zapora, ki je bil obtožen masakra zapornikov, a v letu 2011 oproščen.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness