Integriteta na BritOFFu

Aktualno-politična novica
2. 11. 2012 - 10.05
 / BritOFF

07.05

Če slučajno še iščete odgovor na to, kaj je smisel vašega življenja, vam povemo, da ste ga zamudili. Ljubljanski nadškof in metropolit Anton Stres je namreč odgovor na to vprašanje razkril med praznično sveto mašo v cerkvi Vseh svetih na Žalah... So bili pa tam drugi in ti znajo besede Antona Stresa tudi ponoviti! Namen in cilj našega življenja je naša moralna popolnost, to pa imenujemo svetost. To je bil sklep. Argumentacija pa gre takole: Človek se zaveda, da ni vseeno, kako živi in kako ravna. Človek se torej zaveda, da ni dovolj, da obstaja in nekaj počne, ampak je nekam namenjen, zato se človek tudi sprašuje, čemu živi. Ljudje imamo in razvijamo različne sposobnosti, hkrati pa tudi jasno razlikujemo strokovne in moralne kvalitete. Vendar vrhunska poklicna sposobnost in uspešnost ni tisto najvišje in najpomembnejše. Tudi veliki zločinci, ljudje, ki so prizadejali svetu in ljudem veliko gorja, so bili namreč zelo sposobni, pogosto celo učeni in vsekakor zelo spretni. Resnična in najbolj potrebna človeška vrlina ali lastnost torej ni poklicna ali strokovna sposobnost, intelektualna sposobnost ali telesna spretnost in moč. Najvišja človeška vrlina in odličnost je torej njegova moralna odličnost - dobrota, požrtvovalnost, velikodušnost in nesebičnost, predanost in ljubezen. In temu se reče svetost in to se občuduje pri svetnikih. Ob svetnikih se pa ljudje začenjamo zavedati, da smo vsi rojeni za svetost in da je to najpomembnejše v življenju.Z diagramiranjem bo nekaj dela. Ali je argumentacija Antona Stresa veljavna, Boglonaj celo zdrava! presodite sami.

08.05

Sodišče v Atenah je grškega novinarja in urednika Kostasa Vaksevanisa, ki je objavil imena s seznama Grkov z bančnimi računi v Švici, po 12-urnem sojenju oprostilo vseh obtožb. Tožilstvo je Vaksevanisu očitalo, da je z objavo kršil pravico imetnikov računov do zasebnosti, kar pa je sam zanikal ter dejal, da je storil tisto, kar bi storil vsak novinar. Odločitev sodnice Malie Valikeve so prisotni na sodišču pozdravili z aplavzom. Vaksevanisa so aretirali v nedeljo, potem ko je v soboto v svoji reviji Hot Doc objavil imena lastnikov bančnih računov pri banki HSBC, ki naj bi se z nakazovanjem denarja v Švico izogibali plačilu davkov doma.

Že v včerajšnjem Offu smo poročali, da je libijski parlament potrdil novo vlado premierja Alija Zejdana. Med 100 in 200 težko oboroženih protestnikov, jeznih zaradi potrditve nove vlade, pa je nato zasedlo območje okoli poslopja libijskega parlamenta v Tripoliju. Med drugim so ob cesti, ki pelje proti poslopju parlamenta, namestili več kot deset tovornjakov s protiletalskim orožjem. Poleg poslopja parlamenta naj bi oblegali še nekaj drugih vladnih poslopij. Gre za pripadnike odpadniških milic, ki zahtevajo umik nekaterih imen s seznama novih ministrov, saj naj bi bili ti povezani z nekdanjim režimom pokojnega diktatorja Moamerja Gadafija. Problematičnih naj bi bilo od pet do devet ministrov, najbolj minister za zdravje, zunanje zadeve, mednarodno sodelovanje, visoko šolstvo in verske zadeve.

Izrael je po skoraj 25 letih priznal, da je leta 1988 v Tuniziji ubil desno roko sedaj že pokojnega palestinskega voditelja Jaserja Arafata, Abuja Džihada. Časnik Jediot Aharonot je novico lahko objavil šele po šestmesečnih pogajanjih z vojaškimi cenzorji in najmanj 12 let po tem, ko so njegovi novinarji do te informacije prišli. Časnik namreč objavlja tudi pogovor z že leta 2000 umrlim poveljnikom vojaške skupine, ki je izvedla umor, Nahumom Levijem. Operacijo naj bi načrtovala tajna služba Mosad, izvedli pa so jo pripadniki elitne enote Sajeret Matkal. Kot v pogovoru razkriva poveljnik skupine Levi, je bil Abu Džihad povezan z grozovitimi dejanji proti civilistom, zato ga je ubil »brez oklevanja«. V operacijo sta bila vpletena tudi sedanji obrambni minister Ehud Barak, ki je bil takrat  namestnik načelnika generalštaba izraelske vojske in namestnik premiera Moše Jalon, ki je v tistem času načeloval enoti Sajeret Matkal.

09.05

Sirski uporniki so včeraj v napadih na tri vojaške nadzorne točke na cesti med Damaskom in Alepom v pokrajini Idlib ubili 28 vojakov, pri čemer naj bi glede na videoposnetek, ki se je pojavil na spletu, približno deset vojakov od teh zajeli, jih mučili in nato poležene po tleh usmrtili z avtomatskim strelnim orožjem. Režim medtem nadaljuje napade iz zraka, ki jih je v minulih dneh vedno bolj krepil. Vladna letala in helikopterji so napadala utrdbe upornikov na območju Damaska, med drugim na severu prestolnice, kjer imajo sedež najbolje organizirani borci uporniške Svobodne sirske vojske, in Idliba. Po mnenju opazovalcev so ti napadi režima predsednika Bašarja al Asada odgovor na napredovanje opozicijskih sil, njihov cilj pa naj bi bil tudi ustrahovanje lokalnih skupnosti. Glavni organ sirske opozicije, Sirski nacionalni svet, je odgovoril tudi na besede državne sekretarke Združenih držav Amerike Hillary Clinton, ki je svarila pred vzponom islamskega ekstremizma med uporniki. Dejali so, da so za naraščanje radikalizacije v Siriji odgovorni Zahod in njegovi partnerji.

Če smo jo že omenili, povejmo, da je Hillary Clinton, ki zaključuje mini turnejo po Zahodnem Balkanu, v Tirani albansko vlado in opozicijo pozvala, naj premostita politično krizo, ki naj bi že tri leta preprečevala sprejetje potrebnih reform in zavirala približevanje države Evropski uniji. Albanci naj bi lahko zgradili trdno demokracijo samo, če bodo znali osebne interese postaviti za tiste, ki zadevajo državo in se bodo naučili sodelova-ti. Prednostne domače naloge so organizacija poštenih in svobodnih volitev, neodvisnost sodstva, krepitev institucij države in boj proti korupciji. Hillary je še dodala nekaj v stilu, da, če bodo pridni in si bodo prizadevali, jih bodo Združene države Amerike z veseljem podpirale.

Župan Amsterdama Eberhard van der Laan pa je zatrdil, da tujim turistom ne bodo prepovedali uporabe coffee shopov, kjer lahko človek kupi marihuano. Na Nizozemskem namreč že več mesecev poteka razprava o novi zakonodaji, sprejeti pod prejšnjo konservativno vlado, s katero naj bi po vsej državi tujcem z januarjem prepovedali uživanje marihuane. Vlada je želela s tem zmanjšati uporabo drog in zvezati roke preprodajalcem, ki na Nizozemskem kupujejo mamila in jih nato prodajajo v tujini. Nova nizozemska vlada, ki se oblikuje pod liberalnim premierjem Markom Ruttejem, pa namerava prepoved omiliti oz. odločitev o njeni uveljavitvi prepustiti lokalnim oblastem. Amsterdamski župan pa je očitno ne bo uveljavil, saj meni, da bi ta vodila v več in ne manj kriminala.

10.05

V Rusiji je v veljavo stopila sporna zakonodaja o internetu, ki predvideva uvedbo črnega seznama za spletne strani in njihovo posledično blokado na spletu. Zagovorniki zakonodaje, ki naj bi bila sprejeta v obliki dopolnil k zakonu o zaščiti otrok pred nevarnostmi za njihovo zdravje in razvoj, trdijo, da naj bi ta preprečevala otroško pornografijo na spletu, uporabo mamil in samomore. Mnogi pa opozarjajo, da so nova pravila uperjena predvsem proti opoziciji in namenjena zatiranju pravice do svobode govora, saj se zakonodaja nanaša tudi na spletne strani, ki bi bile po oceni sodišč skrajne. Na številna protislovja v zakonodaji, ki predstavljajo grožnjo svobodi govora, so opozorili tudi v organizaciji Novinarji brez meja.

Luksemburški sodnik Dean Spielmann je od Britanca Nicolasa Bratze tudi uradno prevzel predsedovanje Evropskemu sodišču za človekove pravice. Za predsednika sodišča je skupščina 47 sodnikov 50-letnega Spielmanna sicer izvolila 10. že septembra, funkcijo pa bo opravljal tri leta. Evropski časniki sicer poročajo, da naj bi bil Spielmann sicer strasten ljubitelj glasbe.

Mariborski mestni svet se bo na zahtevo opozicije danes zbral na izredni seji in razpravljal o radarjih za merjenje hitrosti na cestah, ki so močno razburili javnost. Opozicija predlaga začasno ustavitev meritev, koalicija na čelu z županom Francem Kanglerjem pa vztraja, da so radarji ključni za varnost na cestah. Že od postavitve radarjev se vrstijo spletni pozivi k njihovi ukinitvi, prišlo pa je tudi do vandalizma, saj so številni so prepričani, da je sistem namenjen predvsem pobiranju denarja. Opozicija zahteva, da se določi začasni moratorij na izvajanje sistema do uskladitve projekta z zakonodajo, zadevo pa naj preučita tudi komisija za preprečevanje korupcije in računsko sodišče, predvsem kar zadeva sklepanje 30 milijonov evrov vrednega javno-zasebnega partnerstva med mestno občino Maribor in podjetjem Iskra sistemi. Podjetje naj bi v obdobju štirih let posodobilo dotrajan semaforski sistem v mestu, v zameno pa  naj bi se del plačanih kazni, pridobljenih na osnovi omenjenih radarjev, stekal na njihov račun.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.