Iz Bistrice Na božično noč

Aktualno-politična novica
5. 10. 2022 - 10.00
 / BritOFF

Poslušalke in poslušalci, z novo sezono BritOFFov vsako sredino jutro namenjamo lepotam umazanih pajzlov, pijanemu druženju in zgodbam nočnega življenja. Poslušate prvi gostilniški BritOFF; dobro jutro in na zdravje!

Izjava

Bili smo v Slovenski Bistrici, sicer ne v gostilni, ampak nasproti nje. Bili smo pod šotorom ob parku, kamor so, kot bi bili priča dogodku leta, prišle vse generacije Bistričanov. Dogodek, ki se zdaj že klasično imenuje Bistriška noč ljubezni, je organiziral Klub študentov Slovenska Bistrica. Karta je stala pet evrov, cene piva pa se ne moremo spomniti. Prvi bend, Imset iz Domžal, smo zaradi debate ob roza ginu zamudili. Mi2 smo ravno ujeli in bili razočarani, ker niso igrali Štajerskega neba. Zrinili smo se v prve vrste, se skregali s tipom, ki ni dal miru, in dobili napol prazno steklenico viskija od skupine najstnikov. 

Izjava

Na koncu je prišel Pop Design, ki je, kot se za prvi oktober spodobi, zaigral Na božično noč, kar je pod šotorom, med gasilskimi mizami in klopmi, povzročilo navdušenje. Častna omemba gre tudi gostom iz drugih krajev:

Izjava

Medtem so imeli domačini priložnost, da se spet srečajo z vsemi sošolci iz osnovne šole, s svojo frizerko, maminimi kolegi in starimi simpatijami. Razen praznovanja novega leta na Trgu svobode se v Slovenski Bistrici redkokdaj zbere toliko ljudi. Zbiramo se v manjših skupinah po gostilnah. Poznavalka o tem, katere so ali so bile najboljše gostilne v Bistrici

Izjava

Z namenom raziskati in poročati vam, poslušalcem in poslušalkam Radia Študent, obljubljamo, da bomo obiskali vse priporočene beznice in vam povedali vse, kar v njih odkrijemo. Do naslednjič. 

Ob 8.00

Dobro jutro. Danes je zadnji dan, ko Slovenska demokratska stranka še lahko zbira podpise za razpis zakonodajnih referendumov o zakonih o RTV Slovenija, o vladi in o dolgotrajni oskrbi. Ali jim bo za razpis vsakega uspelo zbrati po 40 tisoč podpisov, uradno še niso sporočili. Portal N1 je že včeraj, sklicujoč se na neuradne informacije iz stranke, poročal, da je SDS-u uspelo. Koalicija vladnih strank se po novem zavzema za to, da bi referendume izvedli na isti dan, kot bo potekal drugi krog predsedniških volitev, torej 13. novembra.

Simbol trdnjave Evrope na slovenskih tleh – na papirju tehnične ovire, v resnici pa kar ograjo – je v zadnjih poplavah poškodovala reka Kolpa. Odprla je nekaj sto metrov ograje. Dele ograje, ki jih je Kolpa podrla, naj bi vojska prednostno odstranila – najprej rezilno žico, ki leži po bregovih in ogroža ljudi in živali. Sicer se napovedano odstranjevanje ograje, ki ga je obljubljala notranja ministrica Tatjana Bobnar, še ni začelo. Vojska namreč odstranjuje le žico, za ograjo pa bodo najeli zunanjega izvajalca, a razpisa na ministrstvu še niso objavili.

Ob 9.00

Pogovor o odločitvi ustavnega sodišča o dovoljevanju porok in posvojitev za istospolne pare
 / 13. 7. 2022
Državni zbor je kmalu po zaključku našega včerajšnjega informativnega programa sprejel spremembe družinskega zakonika. Poslanci so uzakonili pravico istospolnih partnerjev do posvojitve otrok in zakonsko zvezo definirali kot skupnost dveh oseb. S tem so sledili razsodbi ustavnega sodišča, ki je ureditev, po kateri lahko zakonsko zvezo skleneta le osebi različnega spola, istospolna partnerja pa ne moreta posvojiti otrok, zaradi diskriminacije spoznalo za neustavno. Poleg koalicije je za spremembe zakona glasoval poslanec italijanske narodne skupnosti, proti pa so bili v Novi Sloveniji in Slovenski demokratski stranki z izjemo Anžeta Logarja, ki se je v duhu svoje »neodvisne« kandidature za predsednika republike glasovanja vzdržal. 

Ameriško vrhovno sodišče je začelo z odločanjem, v kolikšni meri se mora pri določanju volilnih okrajev upoštevati rasa, kar bo imelo pomemben vpliv na prihodnje volitve. Medtem je nekdanji predsednik Donald Trump isto sodišče prosil, naj razveljavi sodbo nižjega sodišča, ki je Zveznemu preiskovalnemu uradu, znanemu kot FBI, omogočila vpogled v dokumente, ki so jih našli na njegovem ozemlju na Floridi. Trump, ki ga ministrstvo za pravosodje preiskuje zaradi domnevnega neprimernega ravnanja z zaupnimi dokumenti, od vrhovnega sodišča pričakuje ustavitev vpogleda v dokumente, dokler jih nevtralni razsodnik ne pregleda in ustrezne dokumente označi za zaupne. Tožilstvo je na te zahteve odgovorilo, da so že oni pregledali vso dokumentacijo za morebitne zaupne vsebine.

Vir fotografije: osebni arhiv

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness