27. 6. 2012 – 10.10

Izbrisani Britoff

Sirsko zunanje ministrstvo in sirska opozicija sta družno zavrnila torkovo izjavo vodje mirovnih misij Združenih narodov Hervea Ladsousa, da v Siriji poteka državljanska vojna. Na sirskem zunanjem ministrstvu so Ladsousove navedbe označili za nerealne in ponovno zatrdili, da se borijo proti teroristom. Sirska opozicija je na drugi strani poudarila, da trditev o državljanski vojni postavlja enačaj med žrtvijo in morilcem ter posredno zanika zločine, ki jih zagrešil Asadov režim.

S prvim oktobrom bodo začele bolgarske oblasti ekološko ozaveščati tudi s tako imenovanim ekološkim davkom na proizvodnjo vseh vrst plastičnih vrečk. Vlada v Sofiji je sicer že lani uvedla davek na vrečke standardne debeline, vendar so trgovci zakon izigrali z debelejšimi vrečkami. Z novim davkom na plastične vrečke, ki trenutno znaša slabih 20 centov na vrečko, vsako leto pa se bo povečeval, želi vlada omejiti njihovo uporabo.

V največji vladni stranki, SDS, so napovedali, da bodo predlagatelji novele zakona o kmetijskih zemljiščih, ki odpravlja odškodnine zaradi pozidave kmetijskih zemljišč, zaradi številnih kritik pripravili dopolnilo k predlogu. Predlog novele zakona so v vladno proceduro vložile vladne stranke, tam pa je zaradi ukinitve odškodnin, ki jo predvideva, takoj naletela na nasprotovanje opozicije in tudi vladne SLS. O vsebini dopolnila k noveli zakona bo več znanega v prihodnjih dneh, parlament pa bo spremembe zakona o kmetijskih zemljiščih po skrajšanem postopku sprejemal na julijski seji.

Poraženec drugega kroga predsedniških volitev v Egiptu in zadnji premier strmoglavljenega predsednika Hosnija Mubaraka, Ahmed Šafik je po odprtju preiskave proti njemu zapustil Egipt. Egiptovski generalni tožilec je le nekaj ur pred Šafikovim odhodom v Združene arabske emirate proti njemu sprožil preiskavo zaradi suma poneverjanja javnih sredstev v času, ko je zasedal položaj ministra za civilno letalstvo v Mubarakovi vladi. Po pisanju časnika Al Šoruk je proti Šafiku vloženih najmanj 24 tožb.

Sloviti stolp z uro v Londonu znan pod imenom Big Ben spreminja svoje ime. V čast 60-letnici vladanja britanske kraljice Elizabete 2. bodo stolp po imenovali po njej, in sicer se bo Urni stolp, kot se je do sedaj uradno imenoval Big Ben, preimenoval v Elizabetin stolp. Predlog preimenovanja londonske znamenitosti je že potrdila pristojna komisija poslanske zbornice, pobudo pa je pozdravil tudi britanski premier David Cameron. 

Čeprav naj bi se aktualna vlada izogibala ideološkim vprašanjem in se okvarjaja striktno z gospodarsko-razvojnimi pa obrambni minister Aleš Hojs še naprej preimenuje oziroma poimenuje vojašnice Slovenske vojske po Teritorialni obrambi in po padlih med desetdnevno osamosvojitveno vojno. Po ministrovem podpisu odredbe drugega kroga poimenovanja vojašnic se tako Vojašnica Šentvid imenuje Vojašnica Slovenske Teritorialne obrambe, Vojašnica Pivka Vojašnica Stanislava Požarja, Vojašnica Franca Rozmana – Staneta pa bo poslej imenovana Vojašnica Edvarda Peperka.

Oboroženi neznanci so v okolici sirske prestolnice Damask napadli provladno sirsko televizijo Ibharija TV in pri tem ubili tri zaposlene. Po navedbah nekega zaposlenega na televiziji so oboroženi napadalci vdrli v dve poslopji televizije, zajeli nekaj varnostnikov, zatem pa sprožili eksplozijo. Ibharija TV je sicer zasebna televizijska postaja, ki vse od izbruha protirežimskih uporov pred 16 meseci zvesto podpira režim sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Romunski parlament je ratificiral pogodbo o pristopu Hrvaške k Evropski uniji. Romunski parlament je odločitev sprejel soglasno, dokončno ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe pa mora potrditi še romunski predsednik Traian Basescu. S tem bo Romunija deseta članica Evropske unije, ki je hrvaško pristopno pogodbo že ratificirala. Prva je bila Slovaška, ratifikacija pa še vedno čaka tudi Slovenijo.

Evropsko prvenstvo v nogometu se z nocojšnjo prvo polfinalno tekmo preveša v sklepni del. V ukrajinskem Donjecku se bosta za vstop v finale pomerila branilka naslova Španija in Portugalska. V drugem polfinalnem paru se bosta jutri v Varšavi udarila Nemčija in Italija. Finale bo v nedeljo v Kijevu.

 

 

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.