Izkrivljajoč britoff

Aktualno-politična novica
7. 4. 2014 - 10.00
 / BritOFF

Ob sedmih

Dosedanji madžarski ministrski predsednik Viktor Orban je razglasil zmago na nedeljskih parlamentarnih volitvah. Njegova stranka Fidesz naj bi prejela malo manj kot polovico glasov, kar se bo prevedlo v še nadaljnjo ohranitev dvotretinjske večine v parlamentu. Še bolj ekstremno desničarska stranka Jobbik je prejela dobrih 20 odstotkov glasov in tudi okrepila svojo prisotnost v madžarskem hramu demokracije.

V ameriški zvezni državi Kansas so sprejeli zakon, ki bo izničil vse lokalne in občinske omejitve nošnje orožja. Do sedaj so lahko posamezna mesta ali okraji z lokalnimi predpisi omejevali ustavno pravico Američanov do orožja ter prepovedovali njegovo prodajo. To je po mnenju zagovornikov zakona ustvarjalo veliko zmedo, saj so se pravila spreminjala z vsakim prehodom občinske meje. Zdaj bo veliko enostavneje, saj je nošnja orožja dovoljena povsod, razen v javnih ustanovah, kot so sodišča, knižnjice in muzeji. Te ustanove imajo do leta 2017 čas postaviti detektorje kovin, sicer bo tudi vanje dovoljeno oboroženo vstopanje.

Na Poljskem, natančneje v filharmoniji v Krakovu, so odpovedali koncert ruskega pevskega zbora Aleksandra Pustovalova, enega od naslednikov pevskega zbora Rdeče Armade. Odpoved so z resolucijo dosegli mestni svetniki, ki jim nastop pevcev v replikah uniform sovjetskih braniteljev revolucije predstavlja nesramno glorificiranje ruskega imperializma. V luči trenutne situacije na Krimu in pod pritiskom poljskega zgodovinskega spomina je bil direktor filharmonije prisiljen odpovedati sicer popolnoma razprodan koncert.

 

Ob osmih

Alžirska državna tiskovna agencija je obtožena, da je namerno izkrivila izjavo ameriškega državnega sekretarja Johna Kerryja na nedavnem obisku v tej državi. Po poročanju agencije naj bi Kerry namreč izrazil ameriško zadovoljstvo z alžirskim volilnim procesom pred prihajajočimi predsedniškimi volitvami. V resnici je pa je Kerry le poudaril svojo željo, da bodo volitve izvedene transparentno in v skladu z mednarodnimi standardi. To pa prevedeno iz diplomatskega jezika pomeni precej ostro kritiko dejanskega volilnega procesa.

Na Ameriški Samoi, otočju v južnem Pacifiku, so zaradi masovnega izbruha konjunktivitisa zaprli vse javne šole. Epidemija vnetja očesne veznice je prizadela več tisoč učencev in njihovih učiteljev. Vnetje lahko povzroči bakterija ali virus, v tem primeru pa gre za izredno hitro širjenje sicer načeloma nenevarne, a precej neprijetne tegobe. Domnevno se je na otok razširila iz sosednje, navadne Samoe, otrokom pa vsaj do srede ne bo treba nazaj v šole.

Argentinska predsednica Kristina Fernandez de Kirchner je v katolškem obredu v katedrali v Kordobi postala krstna botra mali deklici Ummi, ki je hčerka lezbičnega para. Gre za prvi torstni obred v državi, ki je bila sicer leta 2010 prva država latinske Amerike in deseta na svetu, ki je legalizirala poroke istospolnih parov. Temu je takrat ostro nasprotoval takratni nadškof Buenos Airesa in sedanji papež Frančišek.

 

Ob devetih

Nigerijske oblasti so s spremembo formule izračunavanja svojega bruto domačega proizvoda nenadoma postale krmar največje ekonomije v Afriki. Tamkajšnji statistični urad je v izračun začel zajemati prej nezajete ekonomije, na primer telekom, informacijsko tehnologijo, glasbo, letalske povezave, filmsko produkcijo in spletno prodajo. Pri tej zadnji, tako imenovani spletni prodaji, ni jasno, ali so statistiki v to zajemali znan spletni pojav nigerijskih prevar, vsekakor pa je jasno, da nigerijsko prebivalstvo zaradi statistik ni nič bolj sito niti ni Nigerija pri dejanski produkciji prehitela Južnoafriške republike.

Severnokorejski voditelj Kim Jong Un ugotavlja, da je lokalna televizija precej dolgočasna, zato dopušča možnost, da bi začela predvajati oddaje zahodne izdelave – med drugimi Telebajske in britanski oddaji Doktor Who in Top Gear. Severnokorejski strokovnjaki so vse oddaje podvrgli strogi inšpekciji, s katero so želeli izluščiti politično propagando. Severnokorejska nacionalna televizija sicer oddaja le 6 ur dnevno. Tretjino tega časa je posvečenega glorifikaciji velikega voditelja, tretjino časa pa nagovarja delavce, naj trdo delajo.

S cenzuro medijev pa se ukvarjajo tudi v baltskih državah. Potem ko je ruski kanal RTR Planeta suspendirala Litva, je tej praksi sledila tudi Latvija. Tamkajšnji državni svet o elektronskih medijih je omenjeni kanal obtožil, da širi vojno propagando, s čimer krši latvijski zakon. Rusija je obe državi že obtožila cenzure, pri čemer ni naslovila lastnih dejanj na Krimu, kjer je lokalna oblast prepovedala vse ukrajinske televizije. V baltskih državah sicer živi ruska manjšina, ki šteje kar četrtino prebivalstva, v prestolnicah pa kar polovico.

 

Ob desetih

Ukrajina uvaja nove davke, s čimer želi rešiti finančno krizo, ki je bila tudi delni povod za ukrajinsko revolucijo. Finančno ministrstvo je tako predlagalo davek na menjavo denarja v tuje valute, davek na energetiko ter davek na uvoz zdravil. Država je prav tako povišala dohodnino in uvedla davek na pasivni dohodek – to je dohodek iz dividend ali obresti, ki se sicer ne šteje v dohodnino. Ukrajina je po ocenah nekaterih strokovnjakov zadolžena za 25 milijard ameriških dolarjev, po ocenah drugih pa kar za 50.

Na avstralskem tekmovanju v triatlonu se je brezpilotno plovilo zaletelo v glavo atletinje in jo izločilo iz tekme. Pilot letala, ki je z njim snemal športni dogodek, je oblastem povedal, da tega ni storil načrtno, saj da je bil žrtev hekerjev. Atletinja Raija Ogden je utrpela lažje poškodbe glave in je v stabilnem stanju.

Petletnik iz Kalifornije je odkril bizarno ranljivost Microsoftove igralne konzole Xbox One. Pri vpisovanju gesla je ugotovil, da lahko zaobide varnostni sistem če pri ponovnem poskusu vnosa gesla tega zapolni s presledki. Robert Davies, oče malčka, dela na področju računalniške varnosti, zato je ranljivost prijavil Microsoftu, ki je petletniku v zahvalo poslal 4 brezplačne igre in kupon za 50 ameriških dolarjev.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.