Izolski BritOFF

Aktualno-politična novica
21. 12. 2022 - 10.00
 / BritOFF

10.00

Gostilniški BritOFF bo danes malo manj kafanski in malo bolj študentski. Se še spomnite Blaža Slavca, ki je pred dobrimi štirimi leti odstopil z mesta predsednika Kluba izolskih študentov in dijakov? Klub izolskih študentov in dijakov, krajše KIŠD, je bil tedaj dolga leta prazen. V njem se niso odvijali nikakšrni študentski dogodki. Danes je situacija ravno obratna. Pred 11 dnevi je skupščina kluba izvolila novo vodstvo, v katerem so sami mladi obrazi. Letos so izolski študentje otvorili prenovljene prostore kluba, v njih pa se je konec oktobra zgodil prvi koncert po dolgem času.

Pred dobrimi štirimi leti je klub vodil Blaž Slavec, ki je tedaj v nasprotju s statutom kluba funkcijo opravljal brez študentskega statusa. Pri tem mu je neformalno pomagal Seit Demiri, tedaj že nekdanji predsednik Študentske organizacije Univerze na Primorskem. Preden je Slavec odstopil, je bila proti njemu in klubu podana kazenska ovadba, v kateri je prijavitelj klubu očital zlorabo imen članov kluba za fiktivne seje in dogodke ter nakupe vrednostnih bonov. KIŠD je tedaj nakupoval igralno konzolo, dnevno sobo, zamrzovalno skrinjo in hladilnik. Prav tako naj bi takrat z računa kluba izginilo slabih 15 tisoč evrov, za katere člani tedaj niso vedeli, kdo in zakaj jih je porabil.

Po odstopu Slavca se je zamenjalo še nekaj predsednikov kluba, izolski študentje in dijaki pa so počasi začeli sodelovati pri upravljanju kluba v koronskem obdobju, saj so tedaj večinoma prebivali v Izoli, kjer je dogajanje za mlade že tako bolj kot ne omejeno na en samcat bar, med korono pa je bil še ta zaprt. Začeli so prenavljati prostore kluba, ki se nahajajo pod zunanjo stranjo zahodne tribune nogometnega stadiona. 17 tisoč evrov za prenovo prostorov so pridobili iz občinskega participativnega proračuna, 13 tisoč evrov pa je klub primaknil iz sredstev, ki jih letno prejme od Študentske organizacije Slovenije.

Letošnjega aprila so prenovljene prostore otvorili, skozi celotno pomlad in poletje pa je Klub izolskih študentov in dijakov sodeloval pri organizaciji dogodkov ne samo v Izoli, ampak tudi drugod po istrskih mestih. Pred mesecem dni so v KIŠD-ju po dolgem času odprli tudi info točko, ki deluje štiri dni na teden.

8.00

Skozi zgodovinski pregled kultiviramo današnji Aganistan
 / 24. 6. 2022

Afganistanski minister za izobraževanje Neda Mohammad Nadim je vsem javnim in zasebnim univerzam poslal pismo, s katerim je do nadaljnega prepovedal izvajanje visokega izobraževanja za ženske. Odločitev talibanske oblasti utemeljujejo z ohranitvijo nacionalnega interesa in ženske časti. Do odločitve so po večini države ženske lahko na univerzah pristopile k opravljanju izpitov, sicer s prepovedjo izobraževanja na področjih inženirstva, veterinarstva in agrikulture ter omejitvami novinarskega študija. Prav tako so univerze imele ločene ženske in moške vhode in učilnice. Študentke so lahko poučevale le ženske in starejši moški. Po večini države so dekleta prav tako lahko pristopila k opravljanju izpitov na srednjih šolah, čeprav pouk v njih ne poteka. Oblasti so nedelovanje srednjih šol za ženske utemeljevale s pomanjkanjem denarja in potrebo po reformi učnih načrtov v skladu z islamskimi načeli. Od marca lahko dekleta v Afganistanu obiskujejo osnovno šolo do šestega razreda.

Švica je začasno končala s sprejemom beguncev po programu Visokega komisariata Združenih narodov za begunce. Po programu premestitev lahko begunci, ki jih s seznama komisariata izbere vlada, v Švici pridobijo azil. Večinoma gre za Afganistance, Sirce in Sudance. V letošnjem in prihodnjem letu se je Švica po shemi zavezala k prevzemu skoraj 2000 beguncev, do sredine decembra jih je prevzela 641. Zaradi 70 tisoč prošenj za mednarodno zaščito, ki so jih v Švici vložili begunci iz Ukrajine, pa je, trdijo na vladi, azilni sistem preobremenjen. Primanjkuje nastanitev in osebja.

9.00

Intervju s kandidatko za predsednico Republike Slovenije
 / 10. 10. 2022

Izvoljena predsednica republike v petek uradno začenja mandat. Pred tem je predstavila svoje svetovalce in sodelavce. Vodja kabineta predsednice bo kar Ula Tomaduz, njeno priporočilo za novo službo pa je zaposlitev v zasebni odvetniški pisarni nove predsednice Pirc Musar in Lemut Strle. Poleg nje bo vidnejšo funkcijo opravljal še Uroš Krek, ki bo generalni sekretar predsedničinega urada, kar je bil že v času predsedovanja Danila Türka. Svetovalec za mednarodne odnose bo Zlatko Šabič z ljubljanske Fakultete za družbene vede. Svetovalka za zunanjo politiko pa bo Miriam Možgan, generalna sekretarka Blejskega strateškega foruma, ki je v preteklosti svetovala že predsedniku Janezu Drnovšku, petim obrambnim in trem zunanjim ministrom.

belorusija
Analiza beloruskega protestniškega gibanja
 / 21. 8. 2020

Beloruska vlada je začasno omejila dostop, začasno prebivanje in gibanje v mejnih območjih jugovzhodne regije Gomel. Vlada ni sporočila, kako dolgo bodo omejitve veljale, pojasnila pa je, da se ne nanašajo na državne uslužbence in ljudi, ki delajo ali živijo na območjih. V regiji Gomel, ki leži dobrih 250 kilometrov severno od Kijeva, je beloruska vojska oktobra sicer pričela izvajati protisabotažne vaje, pri katerih je sodelovala tudi ruska vojska. Ruski predsednik Vladimir Putin je v Minsku kolega Aleksandra Lukašenka obiskal v ponedeljek. Na novinarski konferenci sta govorila predvsem o možnostih uporabe različnih oborožitev v vojni v Ukrajini, beloruski predsednik pa je dejal, da mu je Rusija dobavila protiraketni sistem S-400. Špekulacije zahodnih medijev, da je Putin Lukašenka skušal prepričati v sodelovanje pri kopenski ofenzivi v Ukrajini, je tiskovni predstavnik Kremlja zanikal. Belorusija od začetka vojne sicer ruski vojski omogoča dostop do ozemlja za potrebe treninga in izvajanja raketnih napadov.

Vir fotografije: Nikografija, KIŠD

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.