JOHNOV BRITOFF

Aktualno-politična novica
30. 1. 2013 - 10.00
 / BritOFF

 

SEDMA

V mestu Alep na severu Sirije so našli trupla najmanj 65 mladih moških. Trupla so potegnili iz reke, žrtve pa so imele v večini primerov zvezane roke in strelske rane na glavi ali tilniku. Krivde za pokol še ni prevzel nihče, saj sirska vlada krivdo pripisuje upornikom, pripadniki Svobodne sirske vojske pa krivijo provladno milico Šabiha. Trupla medtem še vedno vlečejo iz reke, zato zna njihovo število še narasti.

Spodnji dom francoskega parlamenta je pričel z razpravo o predlogu zakona, ki uzakonja istospolne poroke in posvojitev, za katero si bodo vzeli dva tedna časa. Opozicija je namreč za razpravo pripravila okoli 5300 amandmajev. Francosko javnost najbolj razdvaja predlog o legalizaciji posvojitev za istospolne pare, saj naj bi jih po javnomnenjskih raziskavah podpirala polovica državljanov. Druga polovica se je medtem podala na proteste, številni pa so zahtevali tudi referendum.

Skupina Mercator je lansko leto zaključila s 104 milijoni evrov izgube. Predsednik uprave Toni Balažič ob tem pojasnjuje, da je izguba povezana z enkratnim odpisom, večjim pritiskom na marže in manjšim prometom. Dejal je še, da bodo letos v družbi izvedli prestrukturiranje.

OSMA

Ameriški senat je z veliko večino potrdil demokrata Johna Kerryja kot novega zunanjega ministra v administraciji predsednika Obame. Kerry, dolgoletni senator in demokratski kandidat za ameriškega predsednika leta 2004, bo tako nasledil Hillary Clinton, ki je s položja odstopila. Pojavljajo pa se že špekulacije, da naj bi Clintonova leta 2016 ponovno kandidirala za predsednico.

Ameriški predsednik Obama je medtem kongres opozoril, da čim prej sprejme reformo na področju imigracije in tako milijonom priseljencem omogoči pridobitev ameriškega državljanstva. Dejal je, da če kongres ne bo hitro ukrepal, bo potrebno zakonodajo predlagal sam. V Združenih državah Amerike se nahaja približno 11 milijonov priseljencev, večinoma latinoameričanov, brez urejenih dokumentov.

Poslanci slovenskega državnega zbora očitno ne varčujejo. Danes bodo namreč glasovali o povečanju proračunskih sredstev za politične stranke. Lani so se ta sredstva znižala, letos pa se očitno spet povečujejo in to za 26 tisoč evrov na mesec oziroma približno 300 tisoč evrov na leto.

DEVETA

Izrael je postal prva država nasploh, ki je bojkotirala zasedanje Sveta Združenih narodov za človekove pravice. Na zasedanju, ki se ga sicer redno udeležuje vseh 193 članic Združenih narodov, so države razpravljale o poročilu, ki opravlja pregled kršenja človekovih pravic po svetu. Izrael je bil v poročilu obtožen kršenja človekovih pravic Palestincev zaradi gradnje ilegalnih naselbin na tamkajšnjem območju. Izraelski bojkot je sprožil tudi razhajanja med diplomati, kako se na njihovo dejanje sploh odzvati.

Južna Koreja se pripravlja na že tretji poskus izstrelitve rakete, ki bi v vesolje ponesla satelit. Prva dva poskusa iz leta 2009 in 2010 nista uspela zaradi tehničnih težav. Pritisk na Južno Korejo se je povečal po tem, ko je Severna Koreja decembra uspešno izstrelila svoj satelit v vesolje.

Policijski sindikat Slovenije bo nadaljeval pogajanja z ministrstvom za notranje zadeve, stavka policistov pa se bo očitno še nadaljevala. Predsednik policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič je namreč dejal, da stališča ministrstva ne kažejo na to, da bi bilo stavko možno zaključiti že danes.

DESETA

Katalonija je zaprosila špansko centralno vlado za dodatnih devet milijard evrov finančne pomoči. Regionalna katalonska vlada denar potrebuje za poplačilo dolga, že lani pa so Katalonci prejeli približno pet milijard evrov pomoči. Gospodarsko najbolj razvita španska pokrajina je zadolžena za več kot 13 milijard evrov.

YouTube je napovedal, da bo morda začel zaračunavati določene video vsebine. Cena dostopa naj bi se gibala med enim in petimi ameriškimi dolarji, zaračunavanje pa naj bi se začelo okoli velike noči. Do sedaj so bile vse vsebine na YouTubeu brezplačne, stran pa se je financirala s pomočjo stranskih oglasov. 

Parlamentarni odbor za zunanjo politiko je potrdil izhodišča za zagovor Slovenije pred arbitražnim sodiščem glede meje s Hrvaško. Odbor se je na devet ur trajajoči zaprti seji seznanjal z memorandumom za zagovor Slovenije pred arbitražnim sodiščem glede razdelitve meje med državama. Slovenija in Hrvaška morata svoja memoranduma, na podlagi katerih bo določena med državama, poslati na haaško arbitražno sodišče do 11. februarja.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness