Kiber vojne Britoff

Aktualno-politična novica
kiber vojna
16. 6. 2016 - 8.05
 / BritOFF

ob 8.05

Začenjamo na Novi Zelandiji, kjer se policija sooča z valom kriminala, ki ga je sprožilo pomanjkanje avokadov. Tako naj bi bilo prijavljenih že več kot 40 rabutanj avokadovih nasadov, veliko pa naj bi ostalo neprijavljenih. Cene hranljivih sadežev so medtem dosegle vrh pri 6 dolarjih na sadež. Za primerjavo so pri naših trgovcih cene pod dvema evroma.

Francoski predsednik Francois Hollande je zagrozil s prepovedjo protestov. Evropsko prvenstvo v nogometu in teroristične grožnje so po njegovem mnenju prevelike ovire, da bi lahko dovolil množično izražanje nasprotovanja reformi trga dela, sprejete mimo parlamenta. Na torkovih protestih je med policijo in protestniki izbruhnilo nasilje. Več deset ljudi je bilo aretiranih.

Švicarski parlament je uradno umaknil zamrznjeno prošnjo za priključitev Evropski uniji. Pristopni proces se je začel že leta 1992, a so ga na referendumu volivci zavrnili mesec po tem, ko ga je parlament potrdil.

NATO membersZaključujemo v Bruslju, na zasedanju obrambnih ministrov držav članic zveze NATO, saj bomo tam začeli tudi odprto tehnološki Britoff čez dve uri. Na zasedanju je generalni sekretar zveze NATO Jens Stoltenberg pozval Rusijo, naj iz Ukrajine umakne svoje vojaške sile in opremo. Rusijo je okrcal tudi zaradi pomoči ukrajinskim separatistom. Zunanji ministri so razpravljali še o nadaljevanju prisotnosti svojih sil v Iraku in Afganistanu.

 

ob 10.05

NATO je razširil področje delovanja svojih operacij. K zračnim, kopenskim in pomorskim so ministri držav članic na torkovem srečanju v Bruslju dodali še kiber operacije. Severnoatlantsko zavezništvo je sicer že dve leti nazaj sprejelo, da lahko napad na informacijski sistem ene članice sproži odziv osemindvajseterice z vojaškimi sredstvi.

astroturfingRaziskava, opravljena na Harvardu, je ugotovila, da kitajska vlada za namene propagande objavi skoraj pol milijarde lažnih samoniklih komentarjev na socialnih omrežjih letno. Komentarji v večini primerov širijo dobro ime Komunistične partije in niso osredotočeni na napadanje negativnih mnenj. Med raziskavo, ki je analizirala leakane spletne korespondence javnih uslužbencev in obilo kitajske spletne propagande, se je razkrilo, da komentatorji svoje delo opravljajo prostovoljno oziroma v obliki neplačanih nadur.

Sporna praksa vplivanja na javno mnenje po socialnih omrežjih z lažnimi profili sicer ni nekaj novega. Pojem "astro-turfing", kakor se taka praksa imenuje, je prišel v širšo uporabo v kampanji multinacionalke Microsoft ob protimonopolnih obtožbah.  

Dejan Ornig, ki je razkril pomanjkljivosti komunikacijskih kanalov policije (o katerih smo poročali tudi na RŠ), je za spletni portal podčrto.si povedal, da je tri leta delal kot tajni policijski sodelavec. Zanje je na nezakoniti način vdiral v komunikacije osumljencev in oseb iz njihovega socialnega kroga. Deloval naj bi po naročilih kriminalistov, s katerima je bil v stiku, vendar brez sodnega naloga. Na policiji trdijo, da o sodelovanju z njim ne vedo ničesar.

V švicarski Ženevi so v pisarnah Mossack Fonsecke aretirali zaposlenega na računalniškem oddelku. Aretirani računalničar za zdaj ostaja neimenovan, švicarski preiskovalni organi pa naj bi imeli dokaze, da so razkriti dokumenti prišli z njegovega računalnika. IT-jevec je imel tudi administratorski dostop do podatkov. Pri časopisu Süddeutsche Zeitung, kjer so dokumente prejeli, dvomijo, da je policija aretirala pravo osebo.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness