Klub debeluhov

Aktualno-politična novica
28. 3. 2018 - 10.05
 / BritOFF

DESETA

V dneh, ko ljudje okroglejše postave ponovno dobivajo warholovskih pet minut slave v enem od bizarnih resničnostnih šovov in ko Nacionalni inštitut za javno zdravje žuga, da bo v Sloveniji delež tistih s prekomerno težko v naslednjih 15 letih presegel 20 odstotkov, se bomo tudi v zgodovinskem Britoffu zaustavili pri debelosti. Vrnili se bomo v leto 1930, ko je bil v Beogradu ustanovljen klub debelih, ki je združeval vse z več kot 100 kilogrami. Dnevnik Jugoslovan je 21. avgusta 1930 (str. 8) ustanovitev kluba pospremil z naslednjo objavo:

“Klub debeluhov v Beogradu

V Beogradu bodo ustanovili ljudje, ki tehtajo nad 100 kilogramov, te dni svoj klub, kamor pa ne bodo sprejemali le težkih ljudi, ampak samo tiste »težake«, ki so tudi moralno in družabno popolnoma neoporečni. Samo prijava in pa plačanje klubskih prispevkov torej ne bo dovolj. Klub bodo ustanovili beogradski debeluščki po pariškem vzorcu, kjer mora vsak član »kluba debeluhov« tudi tehtati najmanj 100 kil in mora biti tudi sicer mož na svojem mestu. Klub debeluharjev bo dobrodelen klub, kakor je oni v Parizu, kjer se člani kluba sestajajo vsak teden po enkrat v eni ali drugi izmed najboljših restavracij, kamor jih hodi občudovat pariško občinstvo. Čisti dohodek takih večerov je namenjen za reveže in pravijo, da so pariški siromaki s klubom prav zadovoljni.

V Beogradu je precej ljudi, ki tehtajo po 100 kilogramov, ampak vsi ne bodo sprejeti v klub. Izključeni so na primer rokoborci in boksarji. Čeprav te ljudi moderni svet visoko ceni, vendar ne bodo sprejeti v društvo. Pričakujejo pa, da se bo našlo v Beogradu okoli 100 oseb, ki odgovarjajo vsem pogojem, ki jih bo postavil klub za svoje bodoče članstvo.”

 

OSMA

Ameriško tehnološko podjetje Uber na Slovaškem ne bo več smelo ponujati svojih storitev. Po mnenju tamkajšnjega sodišča podjetje, ki storitve prevoza ponuja prek mobilne aplikacije, predstavlja nelojalno konkurenco taksistom. Uberjevi vozniki in avtomobili niso dosegali zahtev slovaške zakonodaje, izpolnjevati bi namreč morali enake zahteve, kot veljajo za taksi službe. Prepoved storitev Uberja, ki je v dveh letih delovanja na Slovaškem pridobil 100.000 uporabnikov, je januarja zahtevalo slovaško združenje taksi prevoznikov.

Predsednik parlamentarnega odbora za zunanjo politiko in poslanec Nove Slovenije Jožef Horvat je, nezadovoljen z vladno politiko do Rusije, napovedal sklic izredne seje odbora. Horvat je prepričan, da bi se Slovenija morala pridružiti skupni diplomatski akciji 16 držav članic Evropske unije, ki so zaradi domnevne vpletenost ruskih oblasti v zastrupitev nekdanjega ruskega vohuna Sergeja Skripala in njegove hčerke izgnale ruske diplomate. S sklicom odbora za zunanje zadeve želi Horvat doseči, da bi državni zbor dal vladi navodila glede sankcij proti Rusiji, saj je, kot je dodal, parlament tisti, ki določa zunanjo politiko države.

Slovenska nogometna reprezentanca je pod novim selektorjem Tomažem Kavčičem izgubila še drugo prijateljsko tekmo zapored. Po petkovem porazu z Avstrijo v Celovcu je bila sinoči od Slovenije boljša tudi Belorusija, ki je v Stožicah slavila z 2:0. Tekma je bila sicer zaznamovana z reprezentančnim slovesom dolgoletnega kapetana Boštjana Cesarja. Poražena je bila tudi mlada reprezentanca do 21 let, ki je v 6. tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo v Bolgariji z domačini izgubila z 0:3. Varovanci Primoža Glihe se nahajajo na 2. mestu kvalifikacijske skupine 9.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.