Košarkarski britoff

Aktualno-politična novica
15. 4. 2018 - 13.15
 / BritOFF

V Budimpešti je več 10.000 ljudi protestiralo proti vladi premierja Viktorja Orbana in proti nepravičnemu volilnemu sistemu. Protestniki zahtevajo ponovno štetje glasov na parlamentarnih volitvah 8. aprila, spremembe volilne zakonodaje, več demokracije in svoboden medijski prostor. Orban si je tretji zaporedni mandat zagotovil potem, ko je 8. aprila njegova stranka Fidesz na parlamentarnih volitvah dobila 49,9 odstotka vseh glasov. Fidesz ima zaradi leta 2012 spremenjene volilne zakonodaje tako v parlamentu dvotretjinsko večino.

V Črni Gori danes potekajo predsedniške volitve. Prvi favorit za zmago je alfa in omega črnogorske politične scene, nekdanji predsednik in premier Milo Đukanović. Đukanoviću, sicer članu vladajoče Demokratske stranke socialistov, so med kampanjo delo precej olajšali tudi opozicijski kandidati, ki so obračunavali predvsem med seboj. Sedanji predsednik in Đukanovićev strankarski kolega Filip Vujanović, ki je na položaju vse od leta 2003, zaradi omejitve števila mandatov ne sme kandidirati. Đukanović je že več kot četrt stoletja na najvišjih položajih v Črni Gori. Večino časa je sicer deloval kot predsednik vlade, med letoma 1998 in 2002 pa je že bil predsednik Črne Gore.

Sirska vojska je sporočila, da naj bi območje Vzhodne Gute zapustile vse uporniške skupine. Z vojaško ofenzivo na Vzhodno Guto, ki je bila pod vodstvom uporniških skupin od leta 2012 dalje, je sirska vojska pričela 18. februarja. Sirski observatorij za človekove pravice opozarja, da je bilo v tem času ubitih najmanj 1700 civilistov. Sirske režimske sile sicer obtožujejo, da so 7. aprila v Dumi izvedle napad s kemičnim orožjem. Združene države Amerike, Velika Britanija in Francija so zato včeraj izvedle skupno vojaško operacijo, katere cilj je bil uničenje domnevnih sirskih skladišč kemičnega orožja.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.