Kokon za Britoff

Aktualno-politična novica
Europa
9. 12. 2016 - 8.00
 / BritOFF

OSeM.05

Hrvaška vojska ruske helikopterje nadomešča z ameriškimi. Javnosti so namreč predstavili 16 helikopterjev tipa kiowa warrior OH-58D, ki so jih letos prejeli od Združenih držav kot pomoč zaveznicam. Vrednost ameriške donacije je 223 milijonov evrov, sodelovanje ameriških in hrvaških pilotov pa se bo nadaljevalo s programom urjenja. Hrvaška bo za prilagoditev 16 helikopterjev vojaški rabi namenila 60 milijonov evrov.

Slovenski evropski poslanec iz skupine Evropska ljudska stranka in član Nove Slovenije ALojz Peterle je oddal svojo kandidaturo za predsednika evropskega parlamenta. To mesto bo s prihodnjim letom namreč izpraznjeno, saj aktualni predsednik iz vrst socialdemokratov Martin Schulz vstopa v tekmo za mesto nemškega kanclerja. Poleg Peterleta so v Ljudski stranki svojo kandidaturo oddali še trije njegovi kolegi: Alain Lamassoure, Mairead McGuinness in Antonio Tajani.

Civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini je na črnomeljsko občino vložila pobudo za razpis občinskega referenduma o postavitvi sprejemnega centra za begunce v regiji. Predstavnica iniciative in SDS-ova občinska svetnica Maja Kocjan je sporočila, da so v ta namen na občini vložili 300 podpisov. Za izvedbo referenduma bodo morali v iniciativi zbrati še overjene podpise petih odstotkov volilcev v občini, po besedah pobudnice pa bi bil lahko referendum izveden spomladi. Črnomeljski svetniki so sicer na zadnji novembrski seji izglasovali možnost zgraditve sprejemno-registracijskega centra, če bi prišlo do izrednega povečanja prehodov meje v regiji.

DeSeT.05

Dobrodošli v jutranji blok evropskih novic. Evropski komisar za migracije Dimitris Avramopoulos je naznanil možnost vračanja beguncev od držav članic nazaj v Grčijo marca prihodnje leto. Naj spomnimo, da je Sodišče evropskih skupnosti leta 2011 presodilo, da ima Grčija pomanjkljiv sistem za obravnavo prosilcev za azil. Zaradi tega države niso smele uporabljati določb dublinske uredbe, ki so omogočale vračanje beguncev v državo, kjer so ti prvič prestopili mejo Evropske unije. Po besedah komisarja vrnitev tistih, ki so v neko državo čez Grčijo prišli pred 15. marcem, ne bo mogoča, prav tako bodo iz ukrepa vračanj izključeni pripadniki ranljivih skupin.

Po mnenju komisarja je grška vlada naredila dovolj velik napredek kot delujoča država za sprostitev prepovedi. Očitno ni napoved možnosti vračanja beguncev v času približevanja nemških parlamentarnih volitev, ko kanclerka Angela Merkel izgublja javno podporo, nič več kot golo naključje.

Četudi je Angela Merkel dobila večinsko podporo članov svoje stranke za nadaljevanje svojega vodenja in kandidature za četrti mandat na položaju kanclerke, pa ne uživa strankarske podpore. Na letnem kongresu njene stranke CDU so namreč člani podmladka v glasovanje poslal predlog o končanju dvojnega državljanstva za otroke v Nemčiji živečih migrantov, ki sami niso bili rojeni znotraj meja Evropske unije ali Švice. Predlog je bil kljub nasprotovanju strankarskega vodstva potrjen z dokaj tesno razliko. Omembe vredno je, da je bila prav pravica do dvojnega državljanstva eden od pogojev socialdemokratov za vstop v koalicijo s konservativci.

Pustimo zdaj politiko in končajmo z arhitekturo. V prihodnjih dneh bo odprla vrata nova stavba, namenjena delovanju Evropskega sveta v Bruslju. Sestavljena je iz zunanjega ogrodja z železno konstrukcijo in fasade iz restavriranih okenskih okvirjev, pobranih na evropskih smetiščih. Znotraj te konstrukcije je gromozanska eliptična struktura, podobna velikemu jajcu. Gradnja stavbe z imenom Evropa je stala približno 321 milijonov evrov in bo zmenjala zdajšnje prostore evropskega sveta v zgradbi Justus Lipsus. Poslušajmo, kaj ima o vlogi novogradnje povedati njen snovalec arhitekt Philippe Samyn.

LinK

 

Morda je najbolje, če novo stavbo označimo z besedami vodje projekta gradnje na strani evropskega sveta: “Poskusili smo ustvariti nekakšen kokon.”

 

 

 

Oddaja je nastala v okviru projekta DeEP – Delovanje Evropskega parlamenta, ki poteka od novembra 2016 do junija 2017 in ga podpira Evropski parlament. Podana mnenja v oddaji so mnenja avtorjev oddaje in ne odražajo mnenj Evropskega parlamenta, slednji pa tudi ne odgovarja za uporabo podanih informacij v oddaji. 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness