Lažnih novic BritOFF

Aktualno-politična novica
lažne novice
22. 11. 2016 - 8.05
 / BritOFF

ob 8:05

Robert Mugabe dremaZimbabvejski predsednik Robert Mugabe je zaradi slabih gospodarskih razmer v državi napovedal svoj odstop. Mugabe je na oblasti od leta 1980, ko je kot vodja uporniške skupine premagal vladajočo belsko manjšino in bil izvoljen na mesto premierja. 29 let pa že sedi na predsedniškem stolčku. V primeru, da njegova Zimbabvejska afriška nacionalna unija - Patriotska fronta zmaga na naslednjih volitvah, bo odstopil šele s koncem novega mandata leta 2023 pri 99 letih, je še napovedal.

Delegacija ducata poslancev iz Stranke evropskih socialistov ter nekateri poslanci Švedske, Francije in Avstrije so se namenili obiskati Selahattina Demirtaša, vodjo prokurdske opozicijske stranke HDP v Turčiji. Čeprav jim je turška policija obisk preprečila, so povedali, da Demirtaš “ni ostal zapuščen. Naša politična družina je v solidarnosti z njim.” Nato so pozvali, naj pri Turčiji, ko želi pristopiti k Evropski uniji, ne bo nobenega kompromisa. Turški premier Erdogan je sicer že izjavil, da se lahko pridruži tudi Šanghajskim petim.

Generalna skupščina Združenih narodov je glasovala o amandmaju na osnutek resolucije, ki predvideva odstavitev Vitita Muntabhorna, pred kratkim imenovanega za preiskovalca pravic skupnosti LGBT. Blok 54 afriških držav ustanovitvi takšnega preiskovalca namreč nasprotuje, saj meni, da se Združeni narodi ne bi smeli ukvarjati s spolnimi usmeritvami in identitetami, pač pa bi se morali prej posvetiti rasizmu. Na afriški predlog pa so latinskoameriške države podale amandma, ki je bil izničen. Na glasovanju je prejel 84 glasov za in 77 glasov proti ob 17-ih vzdržanih.

Britanska vlada je uradno naznanila, da bodo morali ponudniki dostopa do spleta spletne strani s pornografijo kmalu blokirati, če ne bodo poskrbeli za učinkovito potrditev polnoletnosti uporabnika. Spremembe bodo del Zakona o digitalni ekonomiji 2016-17. Čez dve uri sledi odprto tehnološki britoff.

 

ob 10:05

 

Zakon o preiskovalnih pooblastilihV Veliki Britaniji se je skozi oba parlamentarna domova prebil osnutek Zakona o preiskovalnih pristojnostih, podpisati ga mora le še ostarela kraljica. Zakon so močno obsodili Združeni narodi in druge organizacije za človekove pravice, saj je sporen s stališča varovanja osebnih podatkov.

Zakon namreč predvideva, da morajo ponudniki dostopa do medmrežja 12 mesecev hraniti podatke o spletnih aktivnostih uporabnikov, dostop do njih pa lahko odobri neodvisni organ. Spletne podatke se je do sedaj lahko hranilo zgolj s sodno odredbo. Novi zakon legalizira vdiranje v osebne računalnike in mobilne telefone, če je prej podana sodna odredba, z odredbo notranjega ministrstva pa lahko varnostno-obveščevalne službe množično vdirajo in vohunijo za napravami v tujini. Britanski ponudniki spletnih storitev bodo morali pri tem nuditi podporo in dešifrirati promet.

Davčna služba Združenih držav Amerike zahteva vse podatke o uporabnikih spletne borze Coinbase, na kateri se trguje s kriptovaluto bitcoin. Dacarji so se osredotočili na obdobje treh let, ki se začne s 1. 1. 2013. Trgovalce z bit-kovanci sumijo, da so se izogibali davkom. Nekateri zaposlovalci naj bi na tak način zaposlenim izplačevali mezde in se s tem izognili plačilu davka na plače. Uprava Coinbasa, ki ima približno 4 milijone uporabnikov, je sporočila, da bodo na nalog o izročitvi uporabnikov podali ugovor. Po njihovem mnenju bi davčna služba lahko zahtevala zgolj podatke o specifičnih uporabnikih, ki jih sumijo utaje davkov.

Ameriški predsednik v odhajanju Barack Obama je izjavil, da ne bo pomilostil Edwarda Snowdna. Izjava je prišla kot odgovor na kampanjo za Snowdnovo pomilostitev civilne družbe. Ta je dvignila toliko prahu, da je celotno članstvo Posebnega odbora za obveščevalne dejavnosti pisalo Obami in ga prosilo, naj tega ne stori, saj da je Snowden kriminalec.

Donald TrumpNajvečja novica preteklega tedna pa so lažne novice. Njih razširjanje so prek mej obvladljivega napihnila socialna omrežja. Facebook se je v letošnjem letu zavihtel na prvo mesto na svetu med viri novic, marsikdo pa multinacionalko obtožuje, da zaradi viralnosti lažnih novic o Donaldu Trumpu nosi odgovornost za njegovo izvolitev. Direktor Facebooka Mark Zuckerberg in služba za odnose z javnostjo sicer neprestano ponavljata, da je več kot 99 odstotkov zapisov na Facebooku resničnih.

Lažne NoviceOgromen odstotek resničnih novic pa je slaba uteha, če so lažne novice tiste, ki se glede na svojo količino obratno sorazmerno hitro širijo. Raziskava, ki se je ukvarjala predvsem z Donaldom Trumpom, je pokazala, da je 20 najbolj viralnih lažnih novic s socialno aktivnostjo preseglo 20 najbolj viralnih novic, napisanih v mainstream medijih. Kljub vsemu se gre strinjati s Zuckerbergom, da lažne novice niso vzrok, temveč zgolj simptom.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.