Londonski britoff

Aktualno-politična novica
7. 5. 2016 - 11.00
 / BritOFF

Na četrtkovih lokalnih volitvah v Londonu je zmagal kandidat laburistov Sadiq Khan. Svojo volilno kampanjo je gradil na obljubah glede zagotovitve cenovno dostopnih nepremičnin in zamrznitve cen javnega prevoza. Življenjski stroški, predvsem pa visoke cene nepremičnin, ki so predvsem posledica velikega priliva bogatašev iz tujine, so v Londonu iz trga izrinile mnoge domačine. Khan se je v svoji predvolilni kampanji distanciral od vodje laburistov Jeremyja Corbyna in vztraja, da bo prijazen do podjetij in v londonskem kontekstu predvsem bank. Khanu, ki je tako postal prvi musliman na čelu Londona, je v volilni tekmi pomagal tudi protikandidat iz vrst konservativcev Zac Goldsmith, ki ga je skušal povezati z islamskim ekstremizmom.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je zanikal možnost sprememb protiteroristične zakonodaje. Sprememba zakonodaje, ki jo turška država uporablja tudi za pregon novinarjev, je bil eden izmed pogojev, ki so ga poslanci evropskega parlementa postavili za odobritev vizumske liberalizacije s Turčijo. Turško sodišče je medtem obsodilo novinarja Cana Dundarja in Erdema Gula na 5 let zapora zaradi razkrivanja državnih skrivnosti. Novinarja časnika Cumhuriyet sta lani razkrila, da turška vlada sirskim upornikom dobavlja orožje.

V poljskem glavnem mestu Varšava so potekali protivladni protesti, ki so jih sklicali opozicijske stranke in civilnodružbena gibanja. Po ocenah mestnih oblasti naj bi se zbralo 240 tisoč ljudi, kar bi bil najbolj množičen protest odkar je trenutno vladajoča stranka Zakon in pravičnost konec lanskega leta prevzela oblast.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness