17. 1. 2013 – 10.00

Mafijec končal na BritOFFu

OB 7:05

V centru moskve je ostrostrelec ubil enega največjih mafijskih botrov v Rusiji, Aslana Usoyana. 75-letni dedek Khasan, kot so ga klicali, je nadzoroval prostitucijo, gradbene posle ter reketiranje. Svoj imperij zapušča nečaku, ki ga je že dalj časa pripravljal, da poprime za njegove vajeti in ga popelje čez verjeten spopad z rivali. Po mnenju nekaterih je bil dedek Ksahan gangster stare šole, ki se kot v filmih ni mazal v trgovini s heroinom. Že pri 19-ih je napadel policaja, nato pa se je specializiral za izsiljevanje in varovanje. V času Gorbačova pa je organiziral varovanje s katerimi je mladim podjetjem omogočil preživetje na črnem trgu.

Uradni Washington je medtem obsodil 3 leta star govor egipčanskega predsednika Mohameda Morsija, v katerem je Žide opisal kot potomce opic in prašičev s katerimi se je pogajati je potrata časa. S tako kupljenim časom si po njegovih besedah iščejo nove priložnosti za svojo agresivno politiko. Posnetke njegovih govorov je objavil Inštitut za raziskave vzhodnih medijev, ki jih je zbral med spremljanjem Libanonske televizije Al’Kuds. Morsi je bil v tem obdobju vodilni član egipčanske muslimanske bratovščine.

Nemška centralna banka bo domov vpoklicala 700 ton zlatih rezerv, ki jih ima v Parizu in Washingtonu, po navedbah BBCja pa naj bi banka do leta 2020 imela pri sebi polovico vseh svojih rezerv. Banke imajo rezerve na tujem, da lahko hitro kupujejo tuje valute, v Parizu prav zato ne potrebuje zlata saj obe državi že uporabljata evro. Bo pa Bundesbank ohranila svoje rezerve v Londonu, kjer ima 13 odstotkov svojega imetja.

OB 8:05

Vrh francoskih oboroženih sil meni, da se bodo v Maliju kmalu začeli prvi oboroženi spopadi francozov z uporniki. Prav tako se govori, da se uporniki skrivajo za živimi ščiti zato že sedaj ne izključujejo kolateralne škode. Francozi bodo po sedanjih načrtih v Maliju ostali dokler tja ne prispejo sile iz zahodne Afrike, do tedaj pa so odločeni uporabiti razpoložljiva zračna in kopenska sredstva. Islamski skrajneži se na intervencijo medtem odzivajo z novimi ugrabitvami, v sosednji Alžiriji so z naftne vrtine ugrabili osem tujcev, vendar uradni Pariz še preverja ali je med dogodki povezava.

V Južnoafriški republiki je mož aretiral in streznil pijanega policaja, ki je objestno vozil po mestu Pietermaritzburg. Opazoval ga je dokler se ni zaletel, nato pa je klical policaje. Ko se ti po petih minutah še niso naslikali na kraju nesreče je pristopil do avta in vozniku vzel ključe ter ga zaklenil v kiblo. V njej se je ta zjokal, kasneje pa je pojasnil, da je praznoval svoj rojstni dan za katerega mu je vsak od kolegov prinesel steklenico alkohola.

Rusi ponovno korakajo v vesolje. Tamkajšnja vesoljska agencija obuja dalj časa zamrznjene načrte raziskovanja lune, kamor sedaj pošiljajo vozilo Luna-Glob. To sestoji iz orbitalnega modula, ki bo od vozila na površju prejemal podatke in jih posredoval na zemljo. Prva ruska misija na luno se ima zgoditi po treh desetletjih finančnih krčov, ki so spremljali krizo in razpad Sovjetske zveze.

OB 9:05

Javne izjave nekaterih od kitajskih generalov so vse bolj ostre z Japonsko zaradi spora glede majhnih otočkov v vzhodnem kitajskem morju. Nazadnje je z njo besedno obračunal general-poročnik Ren Haiquan, ki je pripadnikom 15 narodov na konferenci povedal, da si danes nekateri upajo dvomiti o zmagovalcih druge svetovne vojne zaradi česar je njegov japonski kolega protestno zapustil večerjo. Nekateri od generalov so v svoji retoriki še ostrejši, omenjajo “kratke odločne vojne” s katerimi bi umestili kitajsko suverenost, “priprave na prvi udarec” ali celo, da je treba “ubiti piščanca, da tako prestrašimo opice.” Posebej zadnja je nazoren sovražni govor, glede katerega se svet sprašuje ali povzema stališče celotne kitajske vojske ali le nekaj radikalnih generalov.

S podobnimi težavami ostre retorike med vodilnimi generali pa se spopadajo tudi Pakistanski voditelji, ki so vse kaže prav tako vse bliže vojni z Indijo. Islamabad zato poziva k srečanju zunanjih ministrov teh dveh držav, na katerem se želijo pogovoriti o tem kako bi na območju Kašmirja spet utrdili prekinitev ognja. Ta je bila v začetku leta postavljena pod vprašaj zaradi umora treh pakistanskih in dveh indijskih vojakov, od slednjih je bil eden obglavljen.

Ameriška zvezna policija FBI je sporočila, da so aretirali skoraj 30 smetarskih mafijcev, sicer pripadnikov newyorškega organiziranega podzemlja. Smetarska podjetja le teh so menda konkurenčnim smetarskim podjetjem, ki niso povezana z mafijskimi posli, kradla opremo in ustrahovala delojemalce. V New Yorku velik del mafijskega posla predstavlja tudi smetarska dejavnost, ki je najbolj cvetela po 11. septembru, ko so dobro služili z odvažanjem in preprodajanjem železa iz porušenih stolpnic.



OB 10:05

V Pakistanu so zaradi suma korupcije pred kratkim aretirali tamkajšnjega premierja, sedaj pa kaže da ne bo dolgo ostal za zapahi, saj za njegov primer ni dovolj dokazov. Obtožujejo ga sprejemanja podkupnin, ko je leta 2010 kot minister za električno energijo odločal o energetskih projektih. Podobno kot pri nas so obtožbe o korupciji prišle ob ključnem trenutku, ko v glavnem mestu 25.000 protestnikov zahteva odstop vlade.

v Londonu se je zgodila še ena nesreča, potem ko je včeraj helikopter trčil v gradbeni žerjav je zagorelo še na vlaku, zaradi česar so iz varnostnih razlogov evakuirali osrednjo železniško postajo Victoria. Železniški promet je bil začasno ustavljen, vendar se je kmalu nadaljeval.

V kenijskem pristanišču so našli 638 kosov nelegalne slonovine, za katero se ocenjuje, da je vredna vsaj 1.2 milijona ameriških dolarjev. Slonovino so našli v kontejnerju namenjenem v Indonezijo, njegova vsebina pa je bila deklarirana kot dekorativno kamenje. Nelegalni lov na afriške slone je ponovno na porastu, predvsem zaradi zahtev po slonovini iz azije, kjer se jo uporablja za izdelavo spominkov.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.