mrtev britoff

Aktualno-politična novica

0805

Brazilski senat je včeraj izglasoval nadaljevanje postopkov odstavitve predsednice Dilme Rousseff, kar pomeni, da bo ta suspendirana za 180 dni, v tem času pa bo o primeru odločal tudi spodnji dom parlamenta. Rousseff, ki ji očitajo, da je pred volitvami pred dvema letoma zavajala s podatki o proračunskem primanjkljaju, je odločitev označila za državni udar, saj je žrtev politične farse zaradi zločina, ki ga ni storila. Odstavljeno predsednico je že zamenjal desničarski podpredsednik Michel Temer, ki je v prvem nagovoru izpostavil, da bi državi rad vrnil kredibilnost. Za začetek se je tega lotil tako, da je svojo vlado v državi, kjer se več kot polovica ljudi identificira kot črnih ali mešane rase, sestavil izključno iz belih moških. Nekateri so tudi v sodnih postopkih zaradi korupcije, kar je precej bolj resno kot obtožbe, zaradi katerih je padla Dilma Rousseff.

George Zimmerman, osebek, ki je pred štirimi leti na Floridi  ustrelil neoboroženega temnopoltega 17-letnega Trayvona Martina, namerava pištolo, uporabljeno za ta podvig, prodati. Po tem, ko je sodišče brez obsodbe opustilo njegov pregon, mu je bila vrnjena tudi pištola, ki jo je z izklicno ceno pet tisoč dolarjev že objavil v neki spletni prodajalni. Ta jo je sicer zaradi medijske pozornosti in kontoverznosti umaknila, vendar se Zimmerman ne da, saj je oglas takoj objavil na neki drugi strani. Kot motiv za prodajo sicer navaja, da je čas za premik naprej od tega orožja, svoj oglas pa zaključuje z latinskim izrekom: ”Če želiš mir, se pripravi na vojno.”

V izraelskem letalskem napadu je bil v noči na sredo v Siriji ubit visoki poveljnik Hezbolaha Mustafa Badreddine, je sporočila ta šiitska organizacija. V Siriji se je s Hezbolahom boril za režim predsednika Bašarja al Asada, v različnih spopadih in vojaških akcijah pa je sodeloval skoraj 35 let. Najbolj odmeven je bil leta 2005 umor nekdanjega libanonskega premierja Rafika al Haririja in še 22-ih ljudi, ki so bili v času eksplozije obcestne bombe v spremljevalnih vozilih.

1005

Skupina sto štiridesetih pripadnikov staroselske skupnosti Wayuu se je zbrala v Bogoti. S seboj so prinesli male krste, ki simbolizirajo njihovo sporočilo - naj država resno vzame številne staroselske otroke, ki umirajo zaradi slabih življenjskih pogojev. Ti so v veliki meri posledica posegov v okolje s strani korporacij, predvsem rudarskih projektov, ki so izčrpali vodne vire, lokalno prebivalstvo pa pustili brez osnovnih pogojev za preživetje.

Osem delavcev podjetja Talisman, ki so jih v nedeljo vzeli za talce, je ponovno na prostosti, potem ko sta se strani v sporu, torej podjetje in staroselska skupnost iz perujske regije Loreto, dogovorili za nadaljevanje pogajanj. Do spora je prišlo zaradi posledic delovanja podjetja, torej vrtanja za nafto, in s tem povezanih nesreč. Več let se že podjetje ne drži dogovorov in obljub, med drugim tudi glede plačila odškodnin. Predstavniki staroselske skupnosti se tako vračajo k dialogu, a so opozorili, da bodo v primeru, da Talisman ne začne ukrepati, ponovno uporabili bolj radikalne ukrepe.

Kanadska vlada je končno oznanila, da bo podprla Deklaracijo Združenih narodov o pravicah staroselcev. Aktivisti in aktivistke že leta pozivajo k ratifikaciji in kljub sedanjemu oznanilu ostajajo skeptični. KAnada je namreč do zdaj ugovarjala deklaraciji, ker naj bi staroselskim skupnostim dajala pravico do veta pri odločanju, za kar pa so državni predstavniki ves čas trdili, da je v nasprotju z ustavo. Tudi tokrat je bilo poudarjeno, da bo KAnada naredila vse, kar je v njeni moči, da konvencijo sprejme, a v skladu z ustavo. Pred devetimi leti, ob podpisu, je bila Kanada ena izmed le štirih držav članic OZN, ki je dokument zavrnila. Ostale tri države so, brez presenečenj, ZDA, Avstralija in Nova Zelandija.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.