Neonacizem na BritOFF

Aktualno-politična novica
20. 8. 2017 - 12.00
 / BritOFF

V Bostonu se je zbralo okoli 40 tisoč nasprotnikov napovedanega protesta s strani borcev za belsko nadvlado in ostalih pripadnikov samozvane alternativne desnice. Protesta, ki je bil namenjen domnevni podpori svobodi govora, se je udeležilo okoli 50 podpornikov, govorniški del pa so zaključili predčasno. Organizator protesta, Boston Free Speech, se je uradno distanciral od borcev za belsko nadvlado, lista govorcev pa je vsebovala nekaj pripadnikov alternativne desnice. Bostonske mestne oblasti so zato zborovalcem izdale dovoljenje zgolj za dve uri in prepovedale vnos orožja, palic in nahrbtnikov. V ZDA svobodo govora ureja prvi amandma ameriške ustave, ki obenem zagotavlja tudi versko svobodo, svobodo medijev in pravico do združevanja. Po razsodbi vrhovnega sodišča iz leta 1969 ZDA ne prepovedujejo sovražnega govora, prav tako je dovoljeno pozvanje k nasilju, dokler grožnje ne predstavljajo neposredne nevarnosti za posameznika. Leta 2010 je vrhovno sodišče prav tako razsodilo, da se svoboda govora nanaša tudi na finančne donacije političnim kandidatom s strani podjetij in sindikatov, ki so tako postale brez zgornjih omejitev. Napetosti v ameriški družbi pa se stopnjujejo vse od prejšnjega tedna, ko je pripadnik alternativne desnice v Charlottesvillu na zborovanju Združimo desnico v avtomobilskem napadu do smrti povozil nasprotnico zborovanja in ranil nekaj ostalih.

Približno tisoč protestnikov je v Berlinu prav tako pričakalo podpornike pokojnega nemškega nacističnega funkcionarja Rudolfa Hessa. Okoli 500 se jih je zbralo na pohodu na sicer porušen zapor Spandau, v katerem je Hess umrl avgusta 1987. Načrte so jim prekrižali protestniki, ki so zablokirali pot do mesta nekdanjega zapora. Organizatorji pohoda so javno naznanili, da domnevno želijo zgolj novo preiskavo okoliščin smrti Hessa, ki je po 40-letni zaporni kazni storil samomor. S tem so zaobšli nemško zakonodajo iz leta 1949, ki prepoveduje javna združevanja nacističnih podpornikov in nacistične simbole, kazenski zakonik pa prav tako prepoveduje javno izražanje naklonjenosti nacističnemu režimu. Nemška policija je spoštovanje prepovedi nacistične simbolike sicer nadzirala, pohodnikom pa je mestna oblast prepovedala tudi uporabo bobnov in bakel in prekomernega števila zastav, v tem primeru Nemškega cesarstva v obdobju med letoma 1871 in 1918.

Na tisoče protestnikov se je zbralo tudi v Hong Kongu, kjer so nasprotovali zaporni kazni za tri voditelje Gibanja dežnikov Alexa Chowa, Nathana Lawja in Joshua Wonga. Spomnimo, da je bila po pritožbi pravosodnega ministrstva v Hong Kongu kazen trem voditeljem gibanja spremenjena iz družbenokoristnega dela v zapor od šestih do osmih mesecev, s priduženo petletno prepovedjo opravljanja javnih funkcij. Lawju je bila poslanska funkcija, na katero je bil izvoljen lani, odvzeta prejšnji mesec po obsodbi zaradi domnevno nedovoljenega spreminjanja uradnega besedila poslanske zaprisege. Wongu, ki je že napovedal svojo kandidaturo za mestni zakonodajni zbor, ko dopolni uradno zahtevanih 21 let, obsodba prav tako jemlje pasivno volilno pravico za pet let. Gibanje dežnikov je leta 2014 nasprotovalo zahtevi Kitajske, da mora biti tudi kandidatura za zakonodajno funkcijo v večinoma avtonomnem Hong Kongu najprej potrjena s strani partijskega komiteja.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness