5. 12. 2012 – 10.00

Nezmerni plačanci, Britoff

OB 7:05

Egipčanski predsednik Mohamed Morsi je včeraj zaradi spopadov med protestniki in policijo zapustil predsedniško palačo. Neodvisni časnik Egypt Independent poroča, da se je policija popolnoma umaknila iz neposredne okolice palače, pred njenimi vrati pa je bilo ranjenih 27 protestnikov, ki so skušali prečkati bodečo žico. Pri tem pa so jih varnostne sile ovirale s solzivcem, kljub temu pa je prišlo do manjših spopadov. Proteste so sprožile napovedane ustavne spremembe, ki aktualnemu predsedniku Morsiju iz vrst muslimanske bratovščine širijo pooblastila, o tem pa se bo na referendumu presojalo 15. decembra.


Morsiju pa ne pada samo podpora v Egiptu; na lestvici oseb leta ameriškega tednika Time, ga suvereno vodi okroglolični predsednik Severne Koreje - Kim Jong-Un. Sedaj drugouvrščenega Morsija s slabimi 400.000 glasovi prehiteva za kar tri milijone glasov. Ali bodo glasovi spletne javnosti tudi šteli pri uredniški odločitvi -komu dati titulo- pa bomo videli 14. decembra, do 12. pa imate še vedno čas oddati svoj glas.

Kako pa se uči ljubezni do severnokorejskega ljubljenega vodje v njegovi deželi pa je za ameriške medije povedal Shin Dong-Hyuk, ki se je v koncentracijsko taborišče rodil in v njem preživel 23 let svojega življenja. Interniran je bil v zloglasnem Kampu-14, kjer naj bi svojo kazen odslužili še dve nadaljnji generaciji potomcev osebka, ki je bil spoznan za nelojalnega. To prakso je uveljavil prvi osebek Severne Koreje - sončni diktator Kim Il-Sung, v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Shin pa meni, da je moral kazen svojega družinskega drevesa služiti, ker sta dva njegova dedka v korejski vojni prebegnila na južno stran.

OB 8:05

Genetske raziskave evropskih Romov zaključujejo, da so ti potomci najnižje indijske kaste nedotakljivih, ki so ta subkontinent zapustili pred 1400 leti. Znanstveniki iz univerze v Cambridgu in iz Estonije ter Švice so primerjali več kot 10.000 vzorcev iz Evrope ter Indije in pri tem ugotovili, da Romi najverjetneje izhajajo iz severozahoda le-te - iz nje pa so verjetno migrirali zaradi obljube, da se bodo z vojskovanjem uspeli prebiti po kastni lestvici.

Izrael je še pred istospolno poroko uzakonil institut istospolne razveze. V precedenčnem primeru je družinsko sodišče v Tel Avivu presodilo, da se razveljavi poroka med 72-letnim Uzijem Evenom - nekdanjim izraelskim zakonodajalcem, ter njegovim 52-letnim partnerjem. V Izraelu so istospolne poroke dovoljene, vendar nimajo nobenega pravno-formalnega statusa; omenjen par pa se je leta 2004 poročil v kanadskem Torontu.

Danes opoldan se bo pred vhodom Filozofske fakultete v Ljubljani zgodil protestnih zbor, med katerim bodo predavanja prekinjena. Na njem bo o bremenu varčevalnih ukrepov spregovoril dekan Andrej Černe, študentje ter zaposleni na fakulteti, za spremljavo pa bo skrbel tudi glasbeni vložek.

OB 9:05

Papež Benedikt XVI je v 24 urah, odkar se je prijavil na socialno omrežje Twitter, nabral že pol milijona sledilcev. Papež sicer čivka v osmih jezikih, a daleč največ sledilcev je nabral na angleškem kanalu, med bolj priljubljenimi pa sta tudi španski in italijanski. Kot je Vatikan sporočil na tiskovni konferenci v ponedeljek, bo pontifeks na Twitterju odgovarjal na vprašanja o veri.

Umrli sta najstarejša oseba na svetu, ter najvišja zemljanka. Slednja je živela na kitajskem in je pri svojih 40-ih letih v višino merila 2,36 metra in nosila številko čevljev 57. Njeno prekomerno rast je povzročil tumor na hipofizi, zaradi njega pa je svojo višino dosegla že pri 15-ih letih. Medtem je v ameriški zvezni državi Georgii umrla 116-letna Besse Cooper, ki je bila najstarejša oseba na svetu od letošnjega januarja naprej. Ko so jo vprašali kako je doživela tako visoko starost je pojasnila, da se briga zase in ne je nezdrave hrane.

Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb se bo na zaprti seji seznanila s poročili o skrajnih skupinah, ki so na demonstracijah v Ljubljani in Mariboru netile nemire. Komisija je sicer ravno prejšnji mesec obravnavala poročilo vlade glede skrajnih skupin, vendar je takrat zaključila, da je ogroženost s strani teh v Sloveniji nizka.

OB 10:05

V Grčiji so bombardirali pisarniške prostore skrajno-desničarske parlamentarne stranke Zlata Zora, pri čemer ni bila poškodovana nobena oseba, eksplozija je poškodovala le dve nadstropji zgradbe in v zidu pustila veliko luknjo. Neimenovan policist, ki je sodeloval v preiskavi, je povedal, da je napad po vsej verjetnosti izvedla skrajno-levičarska skupina in da gre očitno za dejanje terorizma.

Slovenska demokratska Stranka predlaga paket 11-ih reform, s katerim želijo ublažiti zapletajočo se politično krizo. Med ostalimi, bolj tehničnimi rešitvami, odpoklica delegatov ter županov in ukinitve državnega sveta, se je znašlo tudi kukavičje jajce zapisa zlatega fiskalnega pravila v ustavo. Ne glede na to, pa spravnost premierja Janeza Janše kaže na to, da lahko spontani protesti zatresejo marsikateri stolček, tudi tak, ki je bil zaseden arbitrarno in je do nedavnega deloval neomajno.

Časnik Večer poroča, da ni več dvoma o tem, da so bili ljubljanski izgredniki plačani. Govori se o skupini zamaskiranih mladeničev z neonacistično konotacijo, ki so se policistov lotili s petardami, kockami in na črno kupljenim solzivcem, medtem ko so bili sami zaščiteni s plinskimi maskami. Policisti naj bi že potrdili sum, da so za udeležbo na protestih dobili nekaj deset evrov, največ okoli 50. Nadaljnjih informacij o preiskavi trenutno ne dajajo, neuradno pa je omenjen medij izvedel tudi, da naj bi sledi vodile v politiko.

Dodaj komentar

Komentiraj