Nima smisla zdaj, Ines je mrtva

Aktualno-politična novica
28. 4. 2022 - 10.00
 / BritOFF

Kar je mrtvo, naj nikdar ne umre, ampak naj ponovno vstane! je citat iz fikcijske Igre prestolov in moto vivendi portugalskega kralja Pedra. V današnjem zgodovinskem BritOFFu tako nadaljujemo zgodbe o mrtvecih, ki so bili izkopani iz groba, da bi razstavljeni služili političnem namenu. Spoznali ste že papeža Formoza, ki ga je naslednik izkopal, da bi ga obsodil ilegalnega vzpona na oblast. Nadaljujemo z Inês Perez de Castro, ki je kot truplo sedela na kronanju svojega moža, kralja Dom Pedra.

Princ Pedro se je zaljubil v plemkinjo Inês de Castro. Skorajda klišejsko za čas srednjeveških porok jo je spoznal, ko je Inês kot dvorna dama na poroko pospremila svojo sestrično, Pedrovo nevesto Konstanco iz Kastilje. Kljub temu sta se s Konstanco seveda poročila, saj je namen zakona vendarle bil predvsem umiriti spore med Portugalsko in Kastiljo. Poročeni Pedro je medtem ljubici Inês ljubezenska pisma pošiljal v majhnih ladjicah kar po akvaduktu, ki je vodil od njegove palače do samostana, v katerem je bivala. 

Njuno ljubezen sta poskušala preprečiti tako žena Konstanca kot Pedrov oče. Konstanca je Inêsino ljubimkanje poskušala preprečiti s prevaro. Inês je ponudila, da jo imenuje za botro svojemu prvemu sinu. Velika čast, a to bi po pravilih katoliške cerkve pomenilo, da je botrica Inês sedaj krvna sorodnica Pedru, očetu svojega krščenca. Njuna zveza bi torej postala incestna in s tem zločin, proti morali in pravnemu redu. Inês je ponudbo o botrstvu zavrnila in nadaljevala afero. 

Nato je par poskušal razdreti njegov oče. Ta, portugalski kralj Alfonzo IV., njune ljubezenske zveze ni odobraval, ker je bil Inêsin pradedek rojen izven zakonske postelje. Sicer kastiljskemu kralju, ampak Alfonza je zanimal le madež pankrtstva in je Inês videl kot pankrtko, zatorej pa ne zares plemkinjo in tako neprimerno za sinovo ljubico. Ko Inês ni hotela biti botrica Pedrovemu otroku, jo je izgnal v Kastiljo. A leto kasneje je princesa Konstanca umrla med porodom. Princ Pedro je Inês pripeljal nazaj na Portugalsko in zaljubljenca sta se na skrivaj poročila in naredila 4 otroke. Zdaj je šele Pedrovega očeta skrbelo! Sploh glede naraščajočega vpliva Inês in njenih kastiljskih sorodnikov na bodočega portugalskega kralja. Ti so namreč Pedra nagovarjali, naj postane še kralj Kastilje. Da ne omenjamo strahu, da bi Pedra na prestolu nasledil sin iz zveze z Inês, ki je kralj seveda ni priznaval kot primerne. Krožile so tudi govorice, da nameravajo Inêsini bratje umoriti legitimnega prestonaslednika v prid Inêsinemu sinu.

 In kjer ni zalegla zvijača Konstance, je zalegla groba sila. Petnajst let po začetku razmerja med Pedrom in Inês je Alfonzo ukazal njeno odstranitev. Umor. Inês so plačanci zabodli vpričo njenih otrok, medtem ko Pedra ni bilo doma. Ja, ni bil samo naš celjski grof Henrik tisti, ki se je tako znebil neprimernih snah. Ampak Alfonzo v nasprotju s Henrikom svojega sina ni zaprl v stolp. Kar je bila napaka. Pedro je tako po odkritju trupla z vojsko odkorakal nad očeta in nekaj mesečno vojno končal na prošnjo svoje matere. V primerjavi s Pedrom sta Romeo in Julija povzročila zelo malo trupel. 

Alfonzo Četrti je umrl dve leti po umoru Inês. Prvo dejanje kralja Pedra Prvega: maščevanje! Na pojedini je ubil dva plačana Inêsina morilca in sicer domnevno z iztrganjem srca iz živega telesa. Nato je razglasil,da je Inês bila njegova žena in je zatorej kraljica Portugalske. In zatorej seveda mora biti kronana! Prestrašeni plemiči so priznali legitimnost poroke, kralj pa je dobil celo papeško priznanje, da je Inês kraljica. Očitno papež ni mislil, da rabiš biti živ za opravljanje kraljičine funkcije. In tako je bilo dve leti staro truplo nameščeno v sedeči položaj, s krono na glavi, in plemiči so poljubili njeno roko. 

Nato so Inês prenesli v kraljevo grobnico v samostanu Alcobaça. Tam je pokopan tudi on, poleg nje v ujemajočih se sarkofagih. Na njegovi krsti je upodobljena celotna njuna ljubezenska zgodba, z njeno smrtjo in njegovim maščevanjem vred. Okronano Inêsino truplo pa je snov več oper, pesmi in romanov ter portugalskega pregovora. Ko Portugalci želijo izraziti dokončno zajebanost situacije, rečejo: »Nima smisla zdaj, Inês je mrtva.« No, ne, da je to ustavilo Pedra.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.