20. 11. 2012 – 10.05

Obdavčen Britoff

ob 7.05

 

Španska regija Katalonija bo proces osamosvajanja od Španije začela januarja prihodnje leto, je napovedal katalonski premier Artur Mas. V Kataloniji bodo sicer v nedeljo predčasne regionalne volitve, na katerih se katalonski regionalni vladi pod vodstvom Masovih zmernih nacionalistov ne obeta absolutna večina. Mas je v prdvolilnih nastopih povedal, da se bodo prizadevanja za neodvisnost Katalonije nadaljevala, če bo njegova stranka s pomočjo koalicije ohranila večino v katalonskem parlamentu.

Člani grških sindikatov zaposlenih v javnem sektorju so iz protesta proti napovedanim odpuščanjem v javnem sektorju zasedli številne mestne hiše in druga poslopja lokalnih oblasti po vsej državi. Zaposleni v javnem sektorju želijo z protesti preprečiti, da bi v skladu z nedavno sprejetimi varčevalnimi ukrepi za eno leto šlo na čakanje okoli 2 tisoč javnih uslužbencev. Prihodnje leto naj bi odpustili 27 tisoč javnih uslužbencev, do konca leta 2015 pa skupno okoli 150 tisoč. Poleg ukinjanja delovnih mest najnovejši varčevalni sveženj predvideva tudi nadaljnje znižanje plač za zaposlene v javnem sektorju.

Slovenija bo spomladi prihodnje leto prisotnost svojih pripadnikov v Afganistanu zmanjšala za približno petino, za najmanj 16 vojakov, je v Bruslju povedal obrambni minister Aleš Hojs. Slovenija bo v mednarodnih silah Isaf v Afganistanu sodelovala do konca leta 2014, a bo do takrat postopno zmanjševala število svojih pripadnikov. Spomladi naslednje leto naj bi ga znižala z okoli 80 na okoli 60 oziroma za približno 20 odstotkov.

 

ob 8.05

 

Nadzornik mestnega okrožja Castro v San Franciscu se že dve leti bori s tamkajšnjimi nagci, ki svoje premoženje vsak dan razkazujejo po ulicah. Mestni svet San Francisca bo tako v torek glasoval o predlogu zakona, ki bi tovrsten ekshibicionizem omejil na ustrezne parade, kot je na primer parada ponosa. Nadzornik omenjenega okrožja Scott Wiener je lani uspel z zakonom, ki določa, da mora biti med golo zadnjico in javnim sedežem vsaj kak kos tekstila. Predlog novega zakona pa javno razkazovanje spolovil in zadnjic omejuje na prireditve in parade. Za prvi prekršek bi nagec plačal sto dolarjev, za tretjega pa bi kazen narasla na 500 in leto dni zapora.

Sodelujoči na prosestu v Budimpešti so včeraj oblikovali človeško verigo okrog poslopja parlamenta v Madžarski prestolnici. Na ta način so izrazili svoje nasprotovanje novi volilni zakonodaji, ki med drugim predvideva obvezno registracijo volivcev. Po tem zakonu, ki je zapisan v ustavo se morajo volivci najmanj 15 dni pred volitvami registrirati, če želijo oddati svoj glas. K protestu je po poročanju avstrijske tiskovne agencije pozvala manjša opozicijska stranka Demokratska koalicija nekdanjega premiera Ferenca Gyurcsanyja. Svobodne volitve so udeleženci zahtevali s plakati, transparenti in tudi s prižiganjem sveč.

Rimokatoliška cerkev bo v Italiji od prvega januarja prihodnjga leta primorana plačevati davke. Po uradnih podatkih naj bi s to spremembo v italjanski davčni zakonodaji v državno blagajno prišlo dve milijardi evrov letno. Do zakonodajnih sprememb je prišlo predvsem zaradi pritiska javnosti. Cerkeveni miš se namreč v italjanskih cerkvah ne godi ravno slabo. Samo v Rimu ima cerkev v lasti številne hotele, restavracije in športne objekte, ki bi z obdavčitvijo v blagajno prinesli 25 milijonov evrov letno.

 

ob 9.05

 

Španska vlada razmišlja o tem, da bi tujcem, ki bi v Španiji kupili hišo ali stanovanje za več kot 160 tisoč evrov, podelila stalno bivališče. Predlog je predstavil državni sekretar za trgovino Jaime Garcia Legaz, dokončno oblikovan pa naj bi bil v nekaj tednih. V Španiji je po propadu nepremičninskega trga leta 2008 neprodanih nepremičnin več kot 700 tisoč, povpraševanje na domačem trgu, ki je prizadeto zaradi recesije, pa stagnira.

Polcilinder legendarnega britanskega režiserja, igralca in skladatelja Charlieja Chaplina je bil konec tedna na dražbi v Los Angelesu prodan za slabih 50 tisoč evrov. Urbana legenda pravi, da naj bi si Chaplin svoj racajoči lik izmislil nekega zimskega deževnega popoldneva leta 1914, medtem ko je preizkušal oblačila v skupni garderobi enega od hollywoodskih studiev. Nadel si je vrečaste hlače igralca Fattyja Arbucklea, klobuk njegovega tasta ter prevelike čevlje, ki jih je moral nositi na napačni nogi, da se mu niso sezuvali. In lik, ki se je zapisal v zgodovino, je bil rojen.

Še ena filmska. Celovečerni film Izlet novomeškega režiserja in scenarista Nejca Gazvode je navdušil občinstvo 17. festivala evropske kinematografije Cinergia v poljskem Lodžu. Nagrada festivalskega občinstva, večinoma študentov filmske šole v Lodžu, je deveto mednarodno priznanje za Gazvodov film. Izlet je svetovno premiero doživel leta 2011 v tekmovalnem programu filmskega festivala v Sarajevu.

 

ob 10.05

 

Pakistansko državno sodišče je zavrglo vse obtožbe proti krščanski deklici, obtoženi bogoskrunstva. Rimša Masih je bila aretirana 16. avgusta, ker naj bi zažgala nekaj strani iz Korana, nato pa je preživela tri tedne v zaporu. Primer je močno odmeval v svetu, ki je obsodil preganjanje deklice. 14-letna Rimša Masih je bila septembra po plačilu varščine izpuščena na prostost, nakar je policija sodišče obvestila, da ni kriva in da morali namesto njej soditi kleriku, ki naj bi ji vse skupaj podtaknil. Bogoskrunstvo je izjemno občutljivo vprašanja v Pakistanu, kjer je  97 odstotkov prebivalstva muslimanov. Pakistanski kazenski zakonik za žalitve preroka Mohameda predvideva smrtno kazen.

Hrvaška vlada je potrdila državne proračune za prihodnje tri leta. Država bo svoje prihodke iskala zlasti z davki.  Tako je vlada tudi že uradno napovedala ukinitev tako imenovane ničelne stopnje davka na dodano vrednost za kruh, mleko in zdravila, ki bodo predvidoma od 1. januarja 2013 obdavčeni s 5-odstotno stopnjo davka na dodano vrednost.

Iz območja prostora ob Jedrski elektrarni Krško bodo izselili občane, ki zavirajo razvoj industrijske cone, ostalih pa pač ne. Slaba štiri desetletja po začetku izgradnje krške jedrske elektrarne, ko je bilo 800 metrov oddaljenim družinam v Vrbini pri Krškem obljubljena preselitev, se ta v novembru le začenja. A ne zato, da 14 gospodinjstev ne bi več živelo pred pragom nuklearke, temveč zaradi prizadevanj občine in Gen energije po ureditvi industrijske cone Vrbina. Ali drugače povedano, profit najde pot.

Aktualno-politične oznake

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.