Popotovanje od Ljubljane do Kolpe

Aktualno-politična novica
20. 10. 2020 - 8.05
 / BritOFF

Lokalno

Tretji torkov BritOFF nove sezone znova, zdaj že tradicionalno, pri lokalnih vesteh. Te se pogosto rodijo iz čenč in govoric, ki se, ko postanejo stvarne ali jih sliši pravo uho, izjavijo, zapišejo in ponekod celo udejanjijo. Takšna je bila tudi govorica, da naj bi po kočevski progi v začetku tega meseca po skoraj štiridesetih letih spet zapeljali potniški vlaki. A se je ponovno zapletlo.

Po dvanajstih letih se prenova proge Grosuplje - Kočevje končno bliža koncu
 / 13. 8. 2019

Železniško progo, zgrajeno že leta 1892 za potrebe prevoza lesa in premoga, so po popolni opustitvi potniškega prometa do Kočevja leta 1968, začeli prenavljati natanko 40 let kasneje. Skoraj 100-milijonski projekt obnove tirov, postajališč in montaže signalnovarnostnih naprav je potekal v več sklopih. Najprej so obnovili progo do skladišč državnih zalog naftnih derivatov v Ortneku, nato do Ribnice ter konec leta 2018 do Kočevja. Med drugim so prenovili železniške postaje Kočevje, Ribnica, Ortnek in Dobrepolje. Prvi tovorni vlak je po obnovljeni progi do Kočevja pripeljal že 12. aprila lani, napovedani potniški promet pa zaostaja zaradi manjkajočih dovoljenj signalnovarnostnih naprav. Te dobavlja, montira in preizkuša konzorcij podjetij Siemens Mobility in Ostrija, ki se sooča s težavami z direkcijo za infrastrukturo. Ta odgovarja, citiramo: »Dovoljenje bo izdano, ko bo posebna komisija podala pozitivno oceno o združljivosti naprave z obstoječimi elementi, napravami in sistemi ter njihovi varnosti, zanesljivosti in zmogljivosti.« Konec citata. Odgovorni ocenjujejo, da bo zadnja, 19 milijonov evrov vredna faza projekta zaključena decembra letos.

Kočevski župan Vladimir Prebilič meni, da je zamuda sicer pričakovana, a nedopustna, kar je izpostavil tudi v tematski oddaji Studia ob 17h v začetku junija. Hkrati prebivalce Kočevja in drugih krajev ob progi moti predvsem načrtovani vozni red in manko povezav med Ljubljano in Kočevjem med vikendom. Na Slovenskih železnicah odgovarjajo, da je težava pri postaji Grosuplje, kjer ni dovolj peroniziranih tirov, da bi tam hkrati stali trije vlaki. Potniki bodo morali tako na nekaterih jutranjih vlakih iz Kočevja oziroma na popoldanskih vlakih iz Ljubljane v Grosuplju prestopiti.

Kakorkoli, pozitivna bilanca kočevske proge se že sedaj kaže pri prevozu hlodovine, v zadnjem letu so je prepeljali slabih deset tisoč ton. Kočevska občina pričakuje povečanje na dobrih trideset tisoč ton blaga v normalnih razmerah. V takšnem obdobju iz te regije letno po podatkih občine po cestah odpeljejo okrog dvesto tisoč ton blaga. S preusmeritvijo na železnico bi vsa kočevska podjetja skupaj letno lahko privarčevala okroglih pet milijonov evrov.

Novice

Z današnjim jutrom vstajamo v prvi dan trideset dnevnega zaprtja, kakor si bomo drznili sloveniti zloglasni angleški lockdown. Če si ponoči niste uspeli ukrasti časa za zadnji sprehod po izumrlih ulicah prestolnice ali po poteh okrog vašega doma, boste to po najmanj črnogledih napovedih lahko ponovno storili šele dvajsetega prihodnji mesec. A vse le ni tako grozno. Kot so v včerajšnji posebni večerni oddaji Premagajmo Covid 19 na prvem programu RTV Slovenija pojasnili vladni govorec Jelko Kacin, ministra za notranje zadeve in gospodarstvo Aleš Hojs in Zdravko Počivalšek obstaja vrsta izjem. Pa jim prisluhnimo.

Aljo & Kaco

Četrtkovo poslednje nočno srečanje demokratskega predsedniškega kandidata Joea Bidna in zdajšnjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa pred televizijskimi ekrani ameriških volivcev bo potekalo nekolikanj drugače. Komisija za predsedniška soočenja je danes sporočila, da bosta mikrofona enega in drugega med trajanjem dvominutnih uvodnih nagovorov v vsakem izmed petnajst minutnih sklopov utišana z namenom, da organizatorji preprečijo glasno prerekanje, skakanje v besedo, in žaljivke s katerimi sta se kandidata obkladala na prvem soočenju v Clevelandu v zvezni državi Ohio. Drugo soočenje, načrtovano v Miamiju na Floridi, je odpadlo, ker je takrat rosno ozdravljeni Donald Trump zavrnil odločitev organizatorjev, da soočenje izvedejo virtualno. Tretje in s tem zadnje soočenje se bo odvilo v Nashvillu, prestolnici zvezne države Tennessee. Kandidata bosta razpravljala o družinah, rasi, podnebnih spremembah, nacionalni varnosti, vodenju in nenazadnje boju s Covid 19. Soočenje bo vodila Kristen Welker, afroameriška televizijska voditeljica z mreže NBC, ki je sicer že od leta 2004 članica Demokratske stranke, njena družina pa je finančno podpira demokratske predsedniške kandidate.

 

toure
Od etnostrankarskega boja do rudarjenja v Gvineji
 / 20. 11. 2019

Povolilno dogajanje v Gvineji bi lahko bilo v dober zgled demokratskemu predsedniškemu kandidatu Joeju Bidnu. Po nedeljskih predsedniških volitvah je včeraj zvečer opozicijski kandidat Cellou Dalein Diallo razglasil zmago v prvem krogu. Volilna komisija in vlada sta njegovo napoved oklicali za neresnično in v državi so spet izbruhnili protesti. Ti so divjali že marca, ko si je predsednik Alpha Conde s spremembo ustave omogočil možnost še tretjega zaporednega predsednišega mandata. Dalein Diallo, je sicer med letoma 2004 in 2006 služboval kot premier vlade pod takratnim predsednikom Lansano Contéjem, ki je na oblast prišel z vojaškim prevratom leta 1984 in državo vodil celih 34 let.

*Avtor fotografije: uporabnastran.si

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.