Pred BritOFFom ne zaviraj

Aktualno-politična novica
10. 5. 2018 - 10.05
 / BritOFF

10:05

V našem rednem četrtkovem tehnološkem Britoffu pa o samovozečih avtomobilih in izzivih regulacije tega področja.

V ponedeljek so na splet pricurljale ugotovitve Uberjeve preiskave marčevske prometne nezgode, v kateri je samovozeči avtomobil v Arizoni do smrti povozil peško Elaine Herzberg. Uberjevo poročilo ugotavlja, da smrti peške niso povzročili morebitni okvarjeni ali pomanjkljivi senzorji na avtomobilu, pač pa je zanjo odgovoren algoritem programske opreme. Ta je namreč presodil, da je peška, ki so jo senzorji sicer zaznali kot oviro, verjetno zgolj lažni preplah, in zato ni sprožil zaviranja. Uberjeva kontrolna voznica v temi prav tako ni pravočasno prevzela oblasti nad vozilom. Uber, ki ima v Arizoni 150 samovozečih avtomobilov in 400 uslužbencev, je pred kratkim zmanjšal število kontrolnih voznikov v avtih z dveh na zgolj enega. Uradnih izsledkov preiskave nezgode, ki jo vodi Nacionalni svet za varnost v prometu, sicer še ni.

Algoritem, ki se je odločil ignorirati Elaine Herzberg, naj bi zgolj zagotavljal čim manj sunkovito vožnjo brez nepotrebnih zaviranj. Podjetje Cruise, ki testira samovozeče avtomobile za General Motors v San Franciscu, je imelo zaradi previdno nastavljenega algoritma več težav. Avtomobili so sunkovito zavirali zaradi grmovja ob cesti ali pa niso prepoznali dvosmernega prometa in poskušali voziti po sredini cestišča. A za razliko od predmestja Phoenixa, kjer večinoma testira Uber, je urbano središče San Francisca veliko večji zalogaj za algoritme.

Arizona je za testiranje samovozečih avtomobilov privlačna tudi zato, ker načrtno nima posebne regulacije takih testiranj. Guverner Arizone Doug Ducey namreč že od prevzema oblasti leta 2014 odpravlja regulacije, ki bi lahko prestrašile visokotehnološka podjetja iz Silicijeve doline.

Kalifornija namreč od podjetij zahteva redna poročila o testiranjih samovozečih vozil. V Arizoni pa Uberju in njegovim konkurentom ni treba poročati niti o primerih, ko je oblast nad vozilom zaradi napačne presoje algoritma moral prevzeti kontrolni voznik. Poleg tega lahko v Arizoni od letošnjega marca avtomobili vozijo povsem samostojno, brez prisotnosti kontrolnega voznika. Ni pa jasno, kdo bi nosil odškodninsko odgovornost, če bi bil samovozeči avtomobil spoznan za krivega povzročitve nezgode. Guverner Arizone je to dilemo prepustil kar zavarovalnicam samim.

Na ameriški zvezni ravni regulacije samovozečih vozil ni. Uber od lanskega leta svoja vozila sicer ponovno testira tudi v Kaliforniji, vendar zgolj za namene ustvarjanja zemljevidov za programsko opremo. Leta 2016 Uberju namreč ni uspelo pridobiti potrebnih dovoljenj za testiranje v San Franciscu.

Morebitno odgovornost pri uporabi samovozečih vozil pa že vnaprej premleva lordska zbornica v Veliki Britaniji. Po predlogu Zakona o samovozečih in električnih vozilih zavarovalnica namreč ne bi bila dolžna poplačati škode, ki bi jo povzročili samovozeči avtomobili brez kritičnih posodobitev. Prav tako bi bilo lahko kaznivo izbrisati podatke iz računalnika vozila ob nezgodi ali celo uporabljati vozilo, ki ni do konca posodobljeno.

8:05

Na parlamentarnih volitvah v Maleziji je zmagalo opozicijsko Zavezništvo upanja pod vodstvom Mahathirja Mohamada. Zavezništvu je pripadlo 112 sedežev od dvestodvaindvajsetih, nekdanja dolgoletna vladajoča koalicija Barisan Nasional premierja Najiba Razaka pa jih je osvojila zgolj 76. Mahathir, tudi nekdanji voditelj Barisan Nasionala in malezijski premier med letoma 1981 in 2003, se je opoziciji priključil v začetku leta. Povod za njegovo vrnitev v politiko so bile ugotovitve parlamentarne komisije, da je Najib leta 2015 iz državnega razvojnega sklada na zasebne račune preusmeril kar 2,6 milijarde dolarjev. Podpora Najibu na podeželju, sicer tradicionalni trdnjavi desničarskega Barisan Nasionala, je upadla tudi zaradi povišanja davka na dodano vrednost in storitve.

Izraelska vojska je napadla več položajev iranskih oboroženih sil v Siriji, domnevno kot odgovor na obstreljevanje Golanske planote s strani revolucionarne garde. Napad naj bi bil osredotočen na iranska skladišča orožja in logistične centre, predstavlja pa največji izraelski vojaški poseg na sirsko ozemlje od leta 1974. Izrael je posvaril Sirijo, naj na napad ne odgovarja, Iranu pa sporočil, da ne bo dopustil stalne prisotnosti njihovih sil na sirskem ozemlju. Iranske oborožene sile se v sedemletni sirski državljanski vojni borijo na strani predsednika Bašarja al Asada.

V Podgorici je več sto protestnikov zahtevalo preiskavo napada na novinarko Olivero Lakić, ki se še vedno nahaja v bolnišnici. Lakić, ki je preiskovala nezakonito trgovanje s tobačnimi izdelki in kriminalne naveze v politiki, je po navedbah časnika Vijesti zgolj ena izmed petindvajsetih napadenih novinarjev v Črni gori. Aprila je tako eksplodirala bomba pred stanovanjem preiskovalnega novinarja Seada Sadikovića. Olivero Lakić pa je že leta 2012 pretepel neznanec, domnevno v zvezi z njeno preiskavo tovarne tobačnih izdelkov Tara.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.