Prekleti kadilci

Aktualno-politična novica
14. 6. 2021 - 10.05
 / BritOFF

Drage kadilke, dragi kadilci, pozor! 

V današnjem Neuradnem listu opozarjamo na ponoven dvig cen tobačnih izdelkov. Vlada je izdala Uredbo o določitvi zneska trošarine za tobačne izdelke, s katero se bodo ponovno zvišali zneski trošarin za cigarete, cigare, cigarilose, drobno rezani tobak, drug tobak za kajenje in tobak za segrevanje. Dvig trošarine, ki je oblika davka na porabo, pomeni tudi dvig drobnoprodajne cene - cigarete bodo tako od prvega avgusta dalje v povprečju dražje za pet odstotkov. Povprečna drobnoprodajna cena za zavojček dvajsetih cigaret za leto 2021 znaša 3,87 evra, pet odstotkov te cene pa je 19 centov, s čimer se povprečna cena dvigne na 4 evre in 6 centov.

Nazadnje se je cena tobačnih izdelkov zvišala oktobra lani, prav tako je do dviga cen prišlo v letu 2019. V letu 2020 je bila povprečna cena za zavojček cigaret 3,76 evra, torej deset centov manj kot letos. 

Za cigarete se bo trošarina z avgustom zvišala s 120 na 127 evrov za tisoč kosov. Pri novi višini trošarine in 22-odstotnem DDV-ju znaša celotna davčna obremenitev cigaret 83,67 odstotka povprečne drobnoprodajne cene. Za cigare in cigarilose se bo trošarina zvišala s 45 na najmanj 48 evrov za tisoč kosov. Za drug tobak za kajenje se bo zvišala s 45 na 48 evrov za kilogram.

Posledica višjih trošarin? Priliv v proračun, in sicer vlada na letni ravni računa na 18 milijonov evrov dodatnih prihodkov oziroma v povprečju 1,5 milijona evrov na mesec. Zaradi enomesečnega zamika pri vključitvi trošarine v državni proračun naj bi bil prvi finančni učinek viden septembra in bo do konca leta znašal okoli 6 milijonov evrov.   

Dodatna sredstva v proračunu so vsekakor dobra novica za vlado, ki bo v primeru, da bo sprejet skupek zakonov, ki prinaša splošne davčne olajšave, samo v prihodnjem letu kriva za 280 milijonov evrov primanjkljaja javnih prihodkov. Vse to za spodbujanje konkurenčnosti in razbremenitev srednjega razreda - znižanje davčne stopnje za najvišji dohodninski razred v imenu splošne blaginje. 

Če vas moti dvig cen cigaret, nehajte kaditi, pojdite na sprehod, morda celo v toplice, in upajte, da boste kdaj dosegli dohodninske razrede, ki vladajo svetu. 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness