Protipoplavna zaščita Pirana na BritOFF

Aktualno-politična novica
6. 6. 2022 - 10.00
 / BritOFF

V ponedeljkovem BritOFFu na frekvenci Radia Študent se posvečamo lokalnim tematikam. Kot pred tremi tedni se tudi tokrat podajamo v Piran, kjer je občinski svet na 32. redni seji, ki je potekala minuli ponedeljek, zavrnil protipoplavno zaščito mesta. Občinski svetnice in svetniki predloga dokumenta identifikacije investicijskega projekta Protipoplavne ureditve obale v občini Piran niso potrdili, in sicer z desetimi glasovi proti in osmimi za, pet se jih je vzdržalo. Župan Đenio Zadković je izid glasovanja pospremil z naslednjimi besedami:

Izjava

Zavrnjeni predlog protipoplavne zaščite Pirana zajema več ukrepov, med drugim postavitev potopne zapornice, ki bi se ob napovedani visoki plimi začasno dvignila na vhodu v mandrač in bi služila kot zadrževalnik vode, saj v Piranu ne poplavlja le morje, temveč ob močnejšem in dolgotrajnejšem deževju mesto »zaplava« na kopnem. V skladu z investicijsko dokumentacijo izvedba projekta predvideva tudi prenovo 150 let starega in dotrajanega pomola, ureditev nekaj več kot pol kilometra dolgega skalometa pred hotelom Piran, ki bi deloval kot valobran, ter prenovo meteorne in fekalne kanalizacije. Tako bi zmanjšali gmotno škodo, ki jo povzročijo poplave. Takih, ki obsežneje poškodujejo objekte, spomenike, avtomobile in ostalo infrastrukturo, se po oceni inženirja Vitomirja Mavriča, ki je s stanovskim kolegom Stanislavom Černetom in arheologom Mitjo Guštinom sodeloval pri pripravi načrta, v Piranu na leto zgodi od osem do enaintrideset.

Projekt protipoplavne zaščite Pirana je vključen v slovenski načrt za okrevanje in odpornost, zanj pa je zagotovljenih približno 16 milijonov evrov nepovratnih evropskih sredstev, kar pomeni, da investicija ne bi obremenjevala občinskega proračuna. Po poročanju Radia Slovenija je po odločitvi občinskega sveta, da projekta v tej obliki ne bo podprl, verjetno, da bo država – Ministrstvo za okolje in prostor – od sporazuma z občino zdaj odstopila. Zadković je sicer napovedal, da ima njegova uprava pri projektu vseeno namen vztrajati. Predstavili ga bodo širši zainteresirani javnosti, na kar se je nanašal eden izmed slišanih očitkov svetnikov in svetnic, ki predloga niso podprli. Govori Meira Hot, Socialni demokrati.

Izjava

Davorin Petaros iz Gibanja za občino Piran je svojo odločitev, da glasuje proti predlogu protipoplavne ureditve, ki jo sicer podpira, utemeljeval z dvomom o strokovnosti pripravljenega projekta in prisotnostjo nekaterih interesnih skupin iz gospodarstva.

Izjava

Zadković dogajanje na seji občinskega sveta motri že v luči kampanje pred novembrskimi lokalnimi volitvami. Kot nenavadno je izpostavil dejstvo, da je pri naslednji točki dnevnega reda rebalans proračuna, ki predvideva dodatnih 364 tisoč za protipoplavno zaščito starega mestnega jedra, dobil podporo med svetnicami in svetniki.

Projekt protipoplavne zaščite Pirana, kot predstavljen na zadnji seji občinskega sveta, je še v fazi idejne zasnove, ki je podlaga za pridobitev mnenj in soglasij ter izvedbo predhodnih raziskav. Temu bi sledila izdelava končne projektne dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja. Četudi bi se resorno ministrstvo odločilo, da nima namena nadalje sodelovati pri projektu, z njim povezane aktivnosti na piranski občini kljub temu nameravajo nadaljevati za čas, ko bi se zanj našla dovoljšna politična volja. A ta se v Piranu, sploh ko pride do odločanja o večjih spremembah, praviloma porazgubi.

 

*Avtor naslovne fotografija: Bogdan Sotenšek

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.