Sahravi Britoff

Aktualno-politična novica
11. 11. 2016 - 8.00
 / BritOFF

8.05

Španski sindikati so se odzvali na zahteve Evropske komisije, naj njihova vlada predvideni proračunski deficit za leto 2017 zmanjša na dogovorjeno mero. Dve največji sindikalni konfederaciji, Delavska komisija in Splošni sindikat delavcev, ki združujeta dobra dva milijona članov, sta na skupni tiskovni konferenci izrazili nasprotovanje navodilu glede zmanjšanja načrtovanega primanjkljaja z 3,6 na 3,1 odstotka bruto domačega proizvoda. Takšno zmanjšanje bi pomenilo prerazporeditev sredstev oziroma njihovo zmanjšanje v višini 5,5 milijarde evrov, kar bi se izrazilo v znižanju izdatkov in višjih davkih. Španija ima sicer manjšinsko desnosredinsko vlado, ki jo je po desetih mesecih in dvakratnih volitvah sestavil vodja Ljudske stranke Mariano Rajoy. Zmanjšanje proračunskih postavk pa je tako vprašljivo, saj bi moral zanj glasove iskati na levi strani parlamenta.

Poleg španske bo v letu 2017 zahtevano omejitev proračunskega deficita kršila tudi italijanska vlada. Glede na osnutek proračuna, ki ga je predložila Evropski komisiji, bo ta znašal vsaj 2,4 odstotka bruto domačega proizvoda, medtem ko so bile zaveze postavljene na 1,8 odstotka. Čeprav se je vlada pred bruseljsko birokracijo zagovarjala s povečanimi odhodki zaradi obnov po dveh letošnjih potresih, ta njenih ugovorov ni sprejela, saj ocenjuje, da je napovedani deficit neprimerno večji od količine sredstev, ki so ga Italijani namenili za popotresno pomoč.

V Ugando. Tamkajšnja policija je na Univerzi Makerere v Kempali aretirala predsednika študentov Roya Ssembogo. Slednja je namreč po predsedniškem ukazu že teden dni zaprta. Na univerzi, ki sicer velja za eno najpomembnejših izobraževalnih institucij v državi, so namreč že več tednov potekali protesti in stavka učiteljev. Razlog za nezadovoljstvo so zmanjšano državno financiranje univerze in neizplačani dodatki učiteljem. Ssemboga je bil aretiran pred vrati univerze, potem ko je zbrane študente pozval k preselitvi protesta pred parlament. Poleg njega je policija v arest odpeljala še štiri njegove kolege.

10.05

V začetku tedna se je v maroškem mestu Marakeš pričela konferenca Združenih narodov o klimatskih spremembah, katere cilj je konkretnejše udejanjenje pariškega podnebnega dogovora. V duhu tega so tudi maroški predstavniki vnaprej pozvali svetovne voditelje, naj se osredotočijo na konkretne načrte za pomoč afriškim kmetom. Generalni direktor Raziskovalnega inštituta za solarno energijo Badr Ikken, ki se konference udeležuje kot del maroške delegacije, je ob tem poudaril, da je pozornost potrebno nameniti državam v razvoju, zraven pa dodal, navajamo: “Z javno-zasebnimi partnerstvi imamo v Maroku pozitivne izkušnje. Bila so ključna za razvijanje naših projektov obnovljive energije.” Konec citata.

Da je bila oblika javno-zasebnih partnerstev za Maroko pozitivna, pa se strinja tudi civilna družba ljudstva Saharawi, a iz diametralne perspektive. Ti so v odprtem pismu opozorili na izkoriščanje okolja in naravnih virov s strani Maroka in tujih korporacij, kot sta francoski Alstom in nemški Siemens. Izkoriščanje pa po njihovo obsega tudi zelene vire energije, kot so vetrne turbine, ki jih Maroko na okupiranem ozemlju Zahodne Sahare gradi brez konsenza s tamkajšnjim ljudstvom Sahawari in njihovimi predstavniki.

Spomnimo, da je Zahodna Sahara s strani Maroka nezakonito okupirana od leta 1975. Trenutno Maroko veliki večini svoje potrebe po energiji zadošča z uvažanjem fosilnih goriv, kar pa je hkrati razlog, da naj bi skušal stremeti k zelenim virom energije. Kot ugotavlja tudi poročilo organizacije Western Sahara Resource Watch ali krajše WSRW, pa se zaradi tega vse več maroških projektov vetrnih turbin premešča na okupirana ozemlja. Poleg že omenjenega Siemensa je vidni igralec pri tem tudi italijanski Enel. Obe podjetji namreč sodelujeta z energijskim podjetjem Nareva, ki v celoti nadzoruje maroški zeleni energijski sektor in katerega lastnik je maroški kralj Mohamed VI.

 

 

Oddaja je nastala v okviru projekta DeEP – Delovanje Evropskega parlamenta, ki poteka od novembra 2016 do junija 2017 in ga podpira Evropski parlament. Podana mnenja v oddaji so mnenja avtorjev oddaje in ne odražajo mnenj Evropskega parlamenta, slednji pa tudi ne odgovarja za uporabo podanih informacij v oddaji. 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.