Še ena mestna občina?

Aktualno-politična novica
27. 12. 2021 - 10.00
 / BritOFF

Družini mestnih občin se je pridružila še dvanajsta, pogojev pa seveda ne izpolnjuje...
 / 15. 11. 2021
Zopet smo pri mestnih občinah in zopet smo v Posavju. Po tem, ko je pred nedavnim dvanajsta mestna občina postala Mestna občina Krško, se na zakonodajno pot za podelitev statusa mestne občine podaja še njena soseda – to je občina Brežice. Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je namreč na pobudo brežiške občine vložil predlog novele Zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij, z novelo pa bi trinajsta mestna občina postala občina Brežice.

Ko so na odboru za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo obravnavali podelitev statusa mestne občini krški občini, je s predlogom o podelitvi statusa Brežicam poskušal že predsednik državnega zbora Igor Zorčič, ki prihaja iz Brežic. Poslanci so ga tedaj zavrnili, saj naj bi bil vloženi predlog neskladen z malo ustavo oziroma s poslovnikom državnega zbora. Šef poslancev največje stranke, Krivec, je zato pretekli teden vložil predlog, ki je identičen tistemu, s katerim je status mestne občine Krškemu priskrbel poslanec SNS-a Dušan Šiško.

O ustanavljanju mestnih občin in ponovnem zagonu pokrajinskega vprašanja
 / 29. 10. 2021
V brežiški občini v 109 naseljih živi dobrih 24 tisoč prebivalcev. Največje naselje občine so seveda Brežice, ki premorejo slabih sedem tisoč prebivalcev, krepko pod mejo, ki jo določa Zakon o lokalni samoupravi. Ta namreč predvideva, da se občini podeli status mestne, če je na njenem ozemlju mesto, ki ima najmanj 20.000 prebivalcev, ob 15.000 delovnih mestih, ki jih predvideva zakon, pa se lahko le še nasmehnemo. V Brežicah sicer poudarjajo še geostrateško lego občine, njeno upravno, izobraževalno in zdravstveno središčnost in med drugim tudi edino vojaško letališče v državi.

Župan Brežic in SDS-ov veteran Ivan Molan si kajpak mane roke, saj pravih ovir za mestno občino Brežice ni več, če bo le državni zbor ostal dosleden pri svojih odločitvah – tako vsaj pravijo na občini. Bližajo se volitve, poleg inflacije političnih sporočil pa se nam očitno obeta še inflacija mestnih občin. Inflacijo občin pa že itak imamo.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness