Tabla Lopaca je na BritOFFu

Aktualno-politična novica
Lopaca? Prevorje!
25. 2. 2020 - 10.05
 / BritOFF

Ob 10:05

Dober dan voščim vsem ljudem dobre volje na 56. dan v letu 2020 anno domini! Ura je odbila deset in čas je za BritOFF, ki je ob torkih namenjen lokalni tematiki. 

Odpravljamo se na Kozjansko, na območje slovenskega Robina Hooda. Natančneje, selimo se na Prevorje, v kraj, kjer je pod kroglami stražnikov okrog leta 1880 končal razbojnik Franc Guzej in kjer še danes stoji njegov grob. Večmesečna saga s prometno signalizacijo je končana. Tabla z napisom Prevorje se namreč vrača nazaj, tabla z napisom Lopaca pa odhaja na smetišče zgodovine.  

Vse se je začelo lansko poletje, ko je terenska ekipa Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo ugotovila, da tabla z imenom kraja Prevorje ob regionalki med Črnolico in Lesičnem ni v skladu s Pravilnikom o prometni signalizaciji in prometni opremi na cestah in Zakonom o cestah. Prevorje namreč ni ime dejanskega naselja, pač pa gre zgolj za zemljepisni pojem, ki označuje 6 vasi. Prometni znaki, ki označujejo začetek in konec naselja, morajo namreč vsebovati zgolj imena naselij, ki so vpisana v letopis naselij Republike Slovenije. Ker zemljepisnega označevalca Prevorje pač ni v letopisu naselij, so strokovnjaki z direkcije zamenjali tablo z napisom Prevorje s tablo z dejanskim imenom naselja, to je z imenom Lopaca. 

Kot veleva zakonodaja, je Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo še pred postavitvijo table z napisom Lopaca na občino Šentjur naslovila prošnjo za soglasje pri preimenovanju naselja. V soglasje so bili na občini tako rekoč prisiljeni, saj pravno ni mogla dokazati obstoja naselja Prevorje. Direkcija je soglasje tretirala kot uradno mnenje lokalne skupnosti.

Poteza je domačine zelo razburila. Kaj hitro so ustanovili civilno iniciativo Za Prevorje gre, v okviru katere so zahtevali vrnitev stare table. Med krajani so zbrali okrog 180 podpisov, iniciativo pa so podprli tudi predstavniki Krajevne skupnosti Prevorje. Ta sicer spada med manjše krajevne skupnosti v občini Šentjur pri Celju. 

Razlogi za vrnitev stare table so bili po mnenju »upornikov« številni, nanašali pa so se tako na zgodovinske okoliščine in razvoj kot tudi na zdajšnjo upravno in pravno stvarnost. Organizirali so zbor krajanov, v katerem so poleg krajevne skupnosti in civilne iniciative sodelovali tudi predstavniki občine Šentjur in Policijske postaje Šentjur. Tako so s skupnimi napori in močmi oblikovali pobudo direkciji, da naj vrne krajevno označbo Prevorja. Po tem je občina preklicala izjavo soglasja za preimenovanje naselja in se pri tem sklicevala na Zakon o določanju območij ter o imenovanju in označevanju naselij, ulic in stavb. Ta namreč določa, da se naselja lahko poimenuje tudi na podlagi kulturne dediščine ali zgodovinskega izročila. 

Nedavno tega pa se je iz dimnika direkcije za infrastrukturo zakadil bel dim. Sporočili so, da so ugodili zahtevam lokalne skupnosti. Šentjurski župan Marko Diaci je za lokalni medij šentjur.net dejal, da ga veseli, citiramo: »da smo dokazali, da lahko z enotnim nastopom in dobrimi argumenti obidemo birokratska zakonska določila, ki za direkcijo in prometne poti niso ključnega pomena, imajo pa ogromen simbolni pomen za krajanke in krajane Prevorja, saj gre vendarle za pomemben del njihove identitete in pripadnosti«.

Pozitivno presenečen je bil tudi predsednik Krajevne skupnosti Prevorje Damjan Maček. Za Štajerski val je dejal:

Izjava

V Ljubljani so tako že izdali nalog za postavitev prometnih znakov za označitev naselja Prevorje ter odstranitev prometnih znakov z napisom Lopaca. Zdaj podjetje VOC Celje čaka zgolj še na primerno vreme za izvedbo del. Razbojnik Guzej lahko mirno počiva dalje. 

Za konec pa se spustimo dobrih 10 kilometrov jugovzhodno od zloglasnih tabel. Smo v Kozjem, in ne v kozjem, kot velikokrat napačno reče nepoučen pleb. Ste si od nekdaj želeli postati graščak? Morda vsaj dvorjan? Imate preveč denarja? Potem je to prava priložnost za vas. Javni zavod Kozjanski park namreč v središču Kozjega prodaja dvorec iz sredine 19. stoletja. Za oddajo ponudbe za dvorec v izmeri 1615 kvadratnih metrov, katerega izklicna cena je nekaj več kot 230 tisoč evrov, imate čas zgolj še do petka, 28. februarja, do dvanajste ure. 

Ob 8:05

O Maleziji vs. suluškemu sultanu z novinarkama iz Malezije in Filipinov
 / 13. 3. 2013
Odstopil je malezijski predsednik vlade Mahatir Mohamad, a bo po kraljevi intervenciji ostal na položaju do imenovanja nove vlade. Odstop je bil v celoti nepričakovan, lahko pa bi ga razumeli v luči domnevnih pogovorov njegovih koalicijskih partnerjev z opozicijskimi strankami o oblikovanju nove vlade. V skladu z dogovorom pred volitvami leta 2018 naj bi vodenje vlade sicer počasi prevzemal njegov koalicijski partner in tekmec Anwar Ibrahim, ki pa vse od presenetljive zmage na volitvah izgublja priljubljenost. Mohamad sicer velja za najstarejšega premierja na svetu: julija bo praznoval že 95 let.

timorleste
Plin v Timorskem morju, protesti v Romuniji in Sudanu, trgovina Afganistan-Indija
 / 25. 2. 2019
Odstopno izjavo pa je predsedniku države poslal tudi premier Vzhodnega Timorja Taur Matan Ruak. V odstop je bil tako rekoč prisiljen, potem ko je letošnjemu proračunu odrekla podporo največja koalicijska partnerica, to je stranka nekdanjega premierja Xanana Gusmãa. Ta je sicer že pred odstopom Ruaka medije obvestil, da bo poskušal oblikovati novo vlado s šestimi strankami v koaliciji, med katerimi pa ne bo stranke trenutnega premierja. Vzhodni Timor sicer velja za eno najrevnejših držav na svetu, samostojnost pa so razglasili leta 2002. 

Letalska policijska enota slovenske policije je bogatejša za nov helikopter Agusta Westland AW169 proizvajalca Leonardo Helicopters. Gre za moderen zrakoplov, ki omogoča izvajanje vseh vrst policijskih nalog: vse od prevoza skupin policistov na intervencije do reševanja v gorah. Za uporabo helikopterja so že izvajali izobraževanje osmih pilotov in šestih letalskih tehnikov, vendar to še ni v celoti končano.  Helikopter je stal okrog 14,5 milijona evrov, po letu 2007 pa je to prvi nov helikopter slovenskih policistov.

Lokalni BritOFF je pripravil Urh. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness