Tovornjakarski britoff

Aktualno-politična novica
26. 5. 2018 - 15.00
 / BritOFF

Na demilitariziranem območju med Severno in Južno Korejo sta se nenapovedano sestala severnokorejski voditelj Kim Džong Un in južnokorejski predsednik Mun Dže In. V dve uri trajajočem pogovoru sta se voditelja pogovarjala o možnostih za izvedbo vrha Severne Koreje in Združenih držav Amerike, ki ga je v četrtek odpovedal ameriški predsednik Donald Trump. To je drugo letošnje srečanje med voditeljema Korej. Odnosi so se ponovno zaostrili ta mesec, ko je Severna Koreja odpovedala udeležbo na vrhu obeh Korej zaradi vojaških vaj Južne Koreje in ZDA.

Državno tožilstvo v Madridu je zaradi korupcijske afere v vladajoči Ljudski stranki na zaporno kazen obsodilo 29 oseb, med njimi tudi nekdanje člane Ljudske stranke. Med leti 1999 in 2005 so tedanji člani stranke v zameno za provizije zagotovljali projekte številnimi podjetjem. Na 51 let zaporne kazni je bil obsojen poslovnež Francisco Correa, ki je bil v središču ilegalnih poslov med manjšimi španskimi občinami in številnimi podjetji. Obsojen je bil tudi nekdanji tajnik Ljudske stranke Luis Barcenas, in sicer na 33 let zaporne kazni ter plačilo 44 milijonov evrov globe. Sodišče je odločilo, da mora Ljudska stranka plačati 245.000 evrov kazni. Socialistična stranka PSOE, sicer največja opozicijska stranka, je proti vladi premierja Mariana Rajoyja vložila nezaupnico, datum seje o nezaupnici pa trenutno še ni znan.

Brazilski predsednik Michel Temer je na ulice Sao Paula in Rio de Janeira poslal vojsko, da iz cest odstrani več tisoč tovornjakov, ki že pet dni blokirajo glavne prometne povezave v državi. Brazilski vozniki tovornjakov protestirajo zaradi visokih cen nafte. V Sao Paulu in Riu je so razglasili izredne razmere. Zaradi blokad so številne črpalke po državi ostale brez goriva, na letališču v glavnem mestu Brasilia je včeraj odpadlo 30 letov, zaradi prekinjene dostave pa so prazne tudi police trgovin, cena sadja in zelenjave je zaradi majhnih zalog v zadnjih dneh strmlo narasla. Vlada se je v pogajanjih z zdruežnji tovornjakarjev v četrtek sicer dogovorila, da bo subvencionirala in stabilizirala cene nafte, a dogovora niso podpisala vsa združenja tovornjakarjev.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness