Trgovina z ljudmi in prostitucija

Aktualno-politična novica
7. 4. 2015 - 8.05
 / BritOFF

Osma

Mobilnost in iskanje boljšega socialnega položaja na tujem, ki sta v času globalne gospodarske krize v razmahu, sta okrepila tudi s tem povezana kriminalna dejanja. Zgodbe o opeharjenih delavcih, ki so se v suženjskih razmerah na tujem garaško udinjali več mesecev in nato ostali tudi brez sredstev za vrnitev, so postale skorajda stalnica. Različne oblike dela na tujem pa izkoriščajo tudi druge, težje oblike kriminala, predvsem trgovina z ljudmi in izstopajoča prostitucija.      

Na pojav trgovine z ljudmi in prostitucije pod pretvezo dobičkonosnega dela v tujini kot tranzitna država ni imuna niti Slovenija. Policija je tako prejšnji teden razkrila dve kriminalni skupini, ki sta z lažnimi obljubami o dobro plačanem delu v Slovenijo vabili dekleta, nato pa jih tukaj prisilili v prostitucijo.

V prvi preiskavi, ki je potekala od lanskega oktobra do letošnjega marca, so kriminalisti razkrinkali 39-letno slovensko državljanko, ki naj bi v sodelovanju z madžarskim pajdašem na Madžarskem iskala mlajša dekleta, ki so živela v težkih socialnih razmerah, in jih pod pretvezo donosnega dela zvabila v Slovenijo, tu pa jih silila v prostitucijo. Osumljena naj bi dekleta načrtno novačila v madžarskih predelih, ki jih pesti visoka stopnja brezposelnosti in kjer ljudje živijo na robu preživetja, pri prevozu deklet v Slovenijo pa naj bi jima pomagala še dva sostorilca.

Dekleta, prisiljena v prostitucijo, so bila nastanjena v Kopru, Mariboru in Ljubljani, vseh žrtev trgovine z ljudmi v tem primeru pa naj bi bilo po predvidevanju policije najmanj 14. Pod pretvezo dela v Slovenijo pripeljana in izkoriščena dekleta niso imela urejenega bivanja niti zdravstvenega zavarovanja, delno pa jim je bila kratena tudi pravica do svobode gibanja, česar pa se naj ne bi niti zavedala.

Še težje se je godilo dekletom, ki jih je v Slovenijo iz Srbije zvabila mednarodna združba. Pod vodstvom 46-letnega slovenskega državljana naj bi združba, v katero so bili vključeni še 2 romunska in 3 srbski državljani, v Srbiji novačila brezposelna dekleta in jim v Sloveniji obljubljala blagostanje na račun bajno plačanega dela maserke. Gradovi v oblakih so se dekletom razblinili ob prihodu v Slovenijo, ko so ugotovila, da ima ponujeno delo maserke močan erotičen pridih, pogoji dela pa so vse drugo kot bajni.

Če dekleta, prisiljena v prostitucijo, niso izpolnila pričakovanj, jih je vodja v najboljšem primeru prikrajšal za plačilo, še raje pa je z njimi obračunal fizično. Po navedbah policije je bilo pretepenih najmanj 5 od 12-ih deklet, ki so bila z namenom prostitucije pripeljana v Slovenijo, nekatere med njimi so utrpele tudi resne poškodbe. Nasilje pa je na njih pustilo tudi psihične težave, zaradi česar so morale žrtve poiskati zdravniško pomoč.

Tudi dekletom v drugem primeru je bila kratena pravica do svobode gibanja, bila pa so podvržena tudi stalnemu nadzoru. 46-letni domnevni vodja skupine je dekleta preverjal tako po telefonu kot osebno, kot kliente pa naj bi jim pošiljal svoje kolege, da bi ugotovil, ali dekleta del plačila obdržijo zase.

Sedma

Islamski uporniki so na nadzorni točki v provinci Idlib na severozahodu Sirije ugrabili približno 300 kurdskih civilistov, ki pa so jih po le nekaj urah in v zameno za 3 njihove predstavnike, zajete v kurdskih rokah, izpustili. Po navedbah Demokratične unije, glavne kurdske politične sile v Siriji, naj bi za ugrabitvijo stala skupina Džajš al islam, kar pa zaenkrat ni potrjeno. Omenjeni islamski skupini, tesno povezani z večjo Fronto al Nusra, ki ima v Idlibu prevladujoč vpliv, naj bi pripadala tudi trojica, ki so jo zajeli in izpustili Kurdi.

Srbski vojaki bodo na majski vojaški paradi ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne v Moskvi navkljub nejevoljnim pogledom Zahoda korakali skupaj z ruskimi kolegi. Odločitev je v skladu s svojimi pristojnostmi potrdil srbski predsednik in vrhovni poveljnik srbske vojske Tomislav Nikolić, ki je sicer udeležbo srbskih vojakov na tako imenovani Paradi zmagovalcev napovedal že pred časom. Takrat je evroposlancu Eduardu Kukanu, sicer vodji delegacije evropskega paralamenta za odnose s Srbijo, zabrusil, da zaman vrši pritisk na Srbijo, da naj ne sprejme ruskega vabila. Večina evropskih držav kot tudi Združene države Amerike, je udeležbo na paradi odpovedalo.

Medtem ko Rusija v evropskih diplomatskih krogih zaradi ukrajinskega konflikta ostaja nezaželena, pa na drugi strani v evropskih kriminalnih krogih ostaja veliko zanimanje za ukrajinske potne liste. Vsaj tako bi lahko sodili po podvigu neznanca, ki je mariborski Ledeni dvorani med športno prireditvijo tujim gostom odtujil kar 41 ukrajinskih potnih listov. Podrobnosti niso znane, s tatvino pa naj bi bilo oškodovancem po navedbah policije povzročeno za skupno približno 1600 evrov škode.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness