Vladajočih britoff

Aktualno-politična novica
7. 1. 2018 - 13.00
 / BritOFF

V Hondurasu ponovno potekajo množični protesti, v katerih se je tokrat zbralo več deset tisoč ljudi. Protestniki, podporniki opozicijskega Zavezništva proti diktaturi, so se zbrali v drugem največjem mestu Hondurasa, San Pedro Suli, kjer so izrazili svoje nestrinjanje z na novo izvoljenim predsednikom Hondurasa, Juanom Orlandom Hernandezem. Med drugim so zahtevali, naj se za predsednika imenuje Salvadorja Nesralla, namesto Hernandeza. Volitve na katerih je Hernandez zmagal z dobrim odstotkom prednosti so spremljale obtožbe o volilnih nepravilnostih in so potekale novembra lani, Hernandez pa naj bi zaprisegel 27. Januarja. Protestniki grozijo, da bodo proteste nadaljevali v obliki vsesplošne stavke, državljanske neposlušnosti, ter z blokado večjih avenij, avtocest, pristanišč in letališč.

Rusko vrhovno sodišče je zavrnilo pritožbo Alekseja Nevalnega. Nevalni se je na vrhovno sodišče pritožil v zvezi z decembersko sodbo, v kateri je sodišče podprlo volilno komisijo in Navalnemu prepovedala kandidaturo na predsedniških volitvah, ki bodo v Rusiji potekale marca letos. Navalemu so kandidaturo na predsedniških volitvah prepovedali, saj je bil leta 2013 pogojno obsojen na pet let zapora zaradi poneverb. Navalni je napovedal, da se bo pritožil tudi na Evropskem sodišču za človekove pravice, saj meni da je prepoved vložitve kandidature politična odločitev. Navalni je sicer vodja stranke za napredek in član opozicije.

V Saodovi Arabiji so aretirali 11 princev, ki so protestirali proti varčevalnim ukrepom. Povod za protest princev je bila odločitev vlade, da preneha plačevati račune za vodo in elektriko članom kraljeve družine. Del varčevalnih ukrepov v državi je z začetkom leta 2018 uvedeni davek na dodano vrednost, s pomočjo katerega oblast poskuša napolniti državno blagajno, ki se je pričela prazniti po padcu cen nafte. Državne prihodke pa želi vlada povišati tudi z znižanjem stopnje nezaposlenih, ki je med mladimi nekaj več kot 30 odstotna. Da bi oblažili posledice varčevanja je država povišala štipendije za študente in nekatere vojaške plače ter plače uslužbencev v javni upravi.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.