Volčjih češenj BritOFF

Aktualno-politična novica
11. 4. 2018 - 10.05
 / BritOFF

DESETA

V petek je medijski svet preplavila novica o usodni zastrupitvi z jesenskim podleskom, ki sta mu podlegla zakonca, potem ko sta ga zaužila misleč, da gre za čemaž. Časniki so o zastrupitvah z nabranimi rastlinami poročali in nanje opozarjali že v daljni preteklosti, tudi če te niso imele tako hudih posledic. V današnjem Britoffu bomo prisluhnili dvema primeroma iz arhiva časnika Jugoslovan. V prvem je dnevnik 13. avgusta 1930 1931 obveščal o zastrupitvi otrok z volčjimi češnjami.

“Štirje otroci so se zastrupili z jagodami

V bolnici so jim izprali želodce in so jih rešili — Zavžili so najbrž volčje črešnje

Ljubljana, 12. avgusta. Iz objektov I in II v Vilharjevi ulici za glavnim kolodvorom, kjer stanujejo večinoma železničarske rodbine, so okoli 13. ure prepeljali z rešilnim vozom v bolnišnico z znaki zastrupljenja 7-letnega Marjana Pečarja in njegovo 9-letno sestrico Marijo, oba otroka skladiščnega delavca na glavnem kolodvoru, 4-letno Ado Marešovo, hčer strojevodje, vsi stanujoči v objektu I, in 10-letnega sina kurjača državne  železnice Ivana Skoka, stanujočega v objektu II.

V bližini Vilharjeve ulice je več ogromnih jam-gramoznic, ki so deloma že zapuščene. Tam okoli njih in v njih so se otroci tudi danes igrali in iztaknili grm z nekakšnimi ježicami. Radovedni, kaj je v njih, so jih odprli in našli v njih jagode, ki so jih pojedli. Ko so prišli otroci domov h kosilu, so dobili visoko vročino, zenice so se jim razširile, začelo se jim je blesti in so postali divji, da so jih komaj ukrotili. Najbolj je besnel 10-letni Ivan Skok. Starši so dali otroke takoj prepeljati z rešilnim vozom v bolnico, kjer so jim izprali želodce in jih nato prepeljali v otroško bolnico.

Kakor smo se informirali v otroški bolnici pri dežurni zdravnici dr. Praprotnikovi so otroci izven vsake nevarnosti. Zastrupili so se najbrže s takozvanimi volčjimi češnjami. Ker v otroški bolnici sadeža, s katerim so se otroci zastrupili, niso imeli v rokah, se ne da ugotoviti, če so bile prave volčje češnje.”

Drugi primer zastrupitve pa je povzročilo zaužitje napačnih gob v  Leipzigu. O tem je Jugoslovan poročal 30. julija 1930.

“Zastrupljenje z gobami

Leipzig, 29. julija,  V Frankenhausenu se je z uživanjem strupenih gob veliko število ljudi zastrupilo. Dva delavca sta nabirala gobe in jih razdelila med svoje znance. Kmalu zatemso 4 osebe umrle, nekatere se pa še v bolnici bore s smrtjo.”

OSMA

V Mjanmaru so zaradi izvensodnih pobojev desetih pripadnikov muslimanske manjšine Rohinga 7 vojakov, med njimi 4 častnike, obsodili na 10 let zapora s prisilnim delom. Trupla Rohing so decembra lani našli v množičnem grobišču v vasi Inn Dinn v pokrajini Rakhine, vojska pa je januarja poboje, ki so se zgodili lanskega septembra, naprtila posameznim vojakom in vaščanom ter zanikala, da bi šlo za širše etnično čiščenje Rohing. Svojo odgovornost skuša oblast prikriti tudi s pregonom dveh Reutersovih novinarjev, ki sta preiskovala poboje v Inn Dinnu. Danes jima bodo začeli soditi zaradi izdajanja državnih skrivnosti, pri sebi naj bi namreč imela dokumente o vojaških načrtih, ki so pripeljali do izgona več kot 700.000 Rohing.

Včeraj se je iztekel 14-dnevni rok, v katerem bi lahko poslanci po odstopu Mira Cerarja predlagali novega mandatarja, kandidatu Janku Vebru, ki se je ponudil sam, pa po pričakovanjih ni uspelo zbrati dovolj glasov. Od potrebnih 10-ih je uspel zbrati le 5 poslanskih podpisov, katere štiri kolege je uspel prepričati, pa ni želel razkriti. Poslanci imajo sicer še en poskus, da v 48 urah predlagajo nekoga, ki bo poskusil sestaviti novo vlado. Ker to ni verjetno, se nam v soboto obeta razpust parlamenta, predsednik Borut Pahor pa bo ob tem razpisal nove volitve.

Liverpool in Roma sta presenetljiva prva polfinalista letošnje Lige prvakov. Liverpoolsko moštvo trenerja Jürgena Kloppa je sinoči še v drugo premagalo favorizirani Manchester City in z izidom 2:1 na gostovanju potrdilo visoko prednost treh zadetkov s prve tekme. Zmaga s 3:0 je na domačem Olimpicu med najboljše štiri popeljala tudi Romo, ki je po porazu na Nou Campu z 1:4 prejšnji teden tokrat povsem zasenčila Barcelono.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.