Vrtljiv britoff

Aktualno-politična novica
9. 7. 2016 - 11.17
 / BritOFF

Bivši predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso je dobil novo službo. Iz javnega se je preselil v privatni sektor, in sicer bo svetoval ameriški investicijski banki Goldman Sachs. Med drugim prihaja do ugibanj, ali je ta odločitev banke povezana z nedavnim glasovanjem o Brexitu ter njegovih posledicah, s katerimi naj bi pomagal Barroso. Ne glede na tokratni razlog pa tovrstna zaposlitev bivših evropskih komisarjev ali poslancev v privatnih in lobističnih institucijah ni prva. Pojav je zaradi potencialnega prenosa internih informacij pogosto viden kot problematičen ter si je celo zaslužil posebno poimenovanje - "vrtljiva vrata".

Po včerajšnjem uboju Burhana Wanija, voditelja ene izmed uporniških skupin v Kašmirju, je indijska vlada na območju uvedla policijsko uro. V protestih, ki so se začeli takoj, ko se je razširila novica o Wanijevi smrti, sta zaradi policijskih krogel že umrla dva protestnika. Da bi preprečile komunikacijo in koordinacijo med podporniki Wanija in organizacije, v imenu katere se je boril - Hizbul Mujahideen – so oblasti onemogočile mobilne internetne storitve, poleg tega so se v preventivnem priporu znašli številni drugi vidni pripadniki separatističnih skupin. 

Britanska vlada je zavrnila peticijo, ki je zahtevala ponovitev referenduma o tem, ali naj Združeno kraljestvo ostane v EU ali ne. Po tem, ko je večina udeležencev referenduma izglasovala izstop, je namreč peticija za ponovitev referenduma dosegla kar 4 milijone podpisov. Podpisniki so zahtevali upoštevanje ne le rezultata samega, ampak tudi zavrnitev le-tega v kolikor na referendumu ne bi glasovalo vsaj 75% volilnih upravičencev in zmagovalna stran ne bi zbrala vsaj 60% teh glasov. Z britanskega Ministrstva za zunanje zadeve so sporočili, da tovrstna pravila niso del zakonodaje, da je šlo za enkratno glasovanje, ter da je naslednji korak dogovor o načinu izstopa in prihodnjem odnosu med Združenim kraljestvom in EU.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness