4. 10. 2012 – 10.00

Vzemi internetu torrente in internet bo jezen

Ob 8:05

Medijskemu magnatu Rupertu Murdochu se maje predsedniški stolček na čelu korporacije News Corp. Delničarji ga ne želijo videti kot prvega moža ameriške televizijske mreže FOX, potem ko je lansko leto njegov tabloid News of the World vdiral v zasebne telefone in po mnenju mnogih kršil svojo korporativno etiketo. Končno glasovanje bo podano 16. oktobra, dotlej pa je odločitev še vedno predmet govoric saj morajo neodvisni delničarji preglasovati 40 odstotkov glasov, ki jih v podjetju neformalno obvladuje Murdoch.

Jutri bo minilo 50 let od premierne projekcije prvega filma šarmantnega agenta James Bonda. Dr. No, v katerem je zaigral tedaj še neznani škot Sean Connery, je spočel eno najuspešnejših serij v zgodovini filma. Končno besedo pri izbiri glavnega igralca pa je bojda imela producentova žena. Vprašalo se jo je ali je Connery sexi? Njen odgovor pa ga je postavil v vlogo moža z licenco za ubijanje, ki v imenu kraljice razbija mednarodne zarote in ob tem srka suh martini.

V Iranski prestolnici Tehran se je policija spopadla s protestniki proti ekonomskim razmeram, ki so se zbrali pred tamkajšnjo centralno banko. Protestom botruje oster padec iranske valute Rial zaradi česar so se po poročanju lokalnih virov trgovci z bazarja povezali z menjalci denarja in pred finančno palačo zažigali gume ter zahtevali guvernerjev odstop.



Ob 9:05



Na švedskem se dviguje podpora Piratski stranki, tako v obliki aktivistov kot aktivnih članov. To sledi naključnemu sovpadanju tehničnih težav strežnika The Pirate Bay in policijske preiskave strežnikov podjetja PRQ, ki zagotavlja spletno prisotnost nekaterim manjšim imenikom torrentov. V torek je namreč nehalo delati več tovrstnih spletnih strani, zato spletni zastonjkarji niso mogli piratizirati zadnje inštalacije Batmana, analne frustracije pa jim je jasno povzročil tudi omejen dostop do pornografije. Svoj prosti čas so zato očitno usmerili v goreč politični aktivizem, ki se je obrestoval v dolgih zidovih tekstov, ki so jih brali ostali večno osamljeni primerki socialnih trogloditov.

Turška vlada bo od parlamenta zahtevala zeleno luč za izvajanje vojaških operacij na meji s Sirijo, potem ko je v sredo na njeno ozemlje padla granata iz Sirije in ubila pet civilistov. Na to so že takrat odgovorili s topniškim obstreljevanjem, ki se je nadaljevalo v današnji dan. Napad naj bi danes z uradno izjavo obsodile tudi ostale članice zveze NATO, ki je Sirijo že včeraj pozvala naj preneha s flagrantnimi kršitvami mednarodnega prava. Sirska stran medtem sporoča, da so že začeli s preiskavo obstreljevanja, družinam žrtev in turškemu narodu pa medtem izrekajo sožalje.

Desni mediji menijo, da se obdobje tako imenovanega ljubljanskega šerifa bliža koncu. Sledijo namreč preiskavi župana Zorana Jankovića, glede suma kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete in korupcije, ki so jo pretekli četrtek izvedli preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada. V klasični uporabi zarotniške retorike menijo, da domevno razkrinkan prvak tranzicijske levice ne more več ustavljati zmagovitega pohoda narodnega osvoboditelja in nasploh kul modela Janeza Janše ter da je tišina komunistov iz ozadja dokaz o tem, da Janković ni več sposoben prevzema oblasti na državni ravni.



Ob 10:05



Znanstvenika iz Zdravstvenega centra California Pacific v San Franciscu sta ugotovila, da spojina izločena iz marihuane ustavlja metastaze mnogih oblik hitro napredujočega raka. Izsledkom bodo kmalu sledili klinični testi na človeških subjektih. Zaenkrat lahko domnevamo, da bodo znanstveni testi gotovo botrovali navdušenju zmedenih zadetkov, ki bodo svoje razvade hiteli pojasnjevati kot osebni boj proti raku. Vendar so znanstveniki glede tega zadržani, menijo namreč, da samo s kajenjenjem v telo ni mogoče vnesti dovolj potrebne učinkovine kanabidiola. Njihovi testi na živalih so bili namreč utemeljeni z laboratorijsko sintetiziranimi izvlečki.

Kitajski kmet He Zhi Hua, ki je protestiral proti nasilni preselitvi tako, da se je ulegel pred valjar je končal kot še eno opozorilo, da na kitajskem država nima zadržkov stopiti čez trupla - ko ta ovirajo gospodarsko rast. Na vsemrežju namreč krožijo izrazito grafične fotografije, kako se telo nesrečnega kmeta vdaja pod silo gradbenega stroja. Posnetek je na kitajskem cenzuriran, ostali svet pa spominja na prav tako cenzurirane posnetke tankov, ki so gazili po študentih med protesti na trgu nebeškega miru leta 1989.

Italijanski tožilci menijo, da je Kanada preveč nežna z mafijo. V zadnjih letih naj bi se namreč pojavil trend skrivanja kriminalne združbe ‘Ndranghetta v Torontu, ki so ga infiltrirali preko gradbenih podjetij. Italijani kanadske oblasti že 10 let opozarjajo na ta pojav, vendar te doslej niso bile dovzetne za nevarnost. Kanadski varuhi zakona naj bi namreč preiskave organiziranega kriminala smatrali za prevelik finančni zalogaj, saj jih je nemogoče razbiti z enoletno preiskavo. Kanada prav tako nima zakona, ki bi prepovedoval mafijsko združevanje - kar pomeni, da v tej državi ni prepovedano biti mafijec in na podlagi tega tudi ne moreš biti izročen v državo, kjer te preiskujejo zaradi takšnih sumov.

Dodaj komentar

Komentiraj