Zadruge skupaj močnejše

Aktualno-politična novica
25. 10. 2021 - 10.00
 / BritOFF

V Imenem pri Podčetrtku je v četrtek, 14. oktobra, v Hiši vin Emino, ki je v lasti Kmetijske zadruge Šmarje pri Jelšah, potekala ustanovna skupščina novega gospodarskointeresnega združenja – ta sliši na ime Združenje kmetijskih zadrug K10+. Ustanovne članice združenja so večinoma kmetijske in kmetijsko-gozdarske zadruge iz vzhodne Slovenije: to so zadruge Šmarje, Šentjur, Slovenske Konjice, Sevnica, Trebnje-Krka, Izlake, Šaleška dolina, Medvode, Litija in koroška zadruga. Vse omenjene zadruge so kajpak članice Zadružne zveze Slovenije.

Zakaj povezava v združenje? Članice Združenja K10+ želijo skupaj nastopati na nabavnih trgih, tako lažje dosegati nižje nabavne cene, posledično pa ugodnejše pogoje poslovanja. Hkrati bo nova kmetijska aliansa v prihodnosti sodelovala predvidoma tudi pri prodaji. Predsednik Zadružne zveze Slovenije Borut Florjančič je povedal, da, citiramo, »je poslovno povezovanje zadrug s stališča zniževanja stroškov pridelave in reje za svoje člane in družinske kmetije izjemnega pomena«. Konec citata. Florjančič je opozoril še na trenutne visoke vhodne stroške v kmetijstvu - visoka je namreč cena mineralnih gnojil, krmil, nenazadnje pa tudi energentov.

Za direktorja Združenja K10+ so članice imenovale direktorja Kmetijske zadruge Trebnje-Krka Stanka Tomšiča. Kmetijska zadruga Trebnje-Krka je sicer nastala ravno v obdobju razsajanja novega koronavirusa s pripojitvijo manjše Kmetijske zadruge Krka k večji trebanjski zadrugi. Združeni sedaj veljata za največjo kmetijsko zadrugo v Sloveniji, saj je v njo povezanih kar okoli 1000 kmetij, zadruga pa ima čez 200 zaposlenih. Tomšič je na ustanovni skupščini združenja povedal, da so seveda odprti za morebitne nove prostovoljne pristope - o tem priča plus v imenu združenja - in da bodo članice skupaj bolje zagovarjale svoje interese pred različnimi akterji v kmetijstvu.

Kot že rečeno, so vse članice novega združenja članice Zadružne zveze Slovenije. Zadružništvo ima v Sloveniji bogato tradicijo, najpogostejše pa so zadruge, ki povezujejo ravno kmete. Kmetijsko-gozdarske zadruge so v lasti kmetov, ki se vanje vključujejo prostovoljno. Člani zadruge sodelujejo pri poslovnih odločitvah, hkrati pa jim zadruga omogoča prodajo pridelka in različne storitve. V Zadružno zvezo Slovenije je vključenih 60 kmetijskih in gozdarskih zadrug in 4 kmetijska podjetja, skupaj pa na podeželju zagotavljajo več kot 2500 delovnih mest.

Vir fotografije: Zadružna zveza Slovenije

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.