ZAPUŠČINE BRITOFF*

Aktualno-politična novica
5. 3. 2014 - 10.10
 / BritOFF

Sedma

Svetovna pozornost ostaja uperjena v Ukrajino, kjer postaja situacija vse bolj nepredvidljiva. Potem ko diplomatske rešitve ukrajinsko-ruskega spora ni na obzorju, Rusija vse ostreje kaže, da, ko gre za polotok Krim, ne bo popuščala. Proti polotoku, ki naj bi ga po različnih poročanjih v zadnjih dneh že zasedlo do 16.000 ruskih vojakov, sta bili skozi ožino Bospor napoteni dve bojni ladji, ruska vojska pa je v bližini Kaspijskega morja uspešno preizkusila tudi medcelinsko balistično raketo. Organizacija za varnost in sodelovanje je medtem sprejela odločitev o napotitvi vojaške opazovalne komisije v državo.

Kosovska vlada je sprejela odločitev o ustanovitvi kosovske vojske. Ta bo predvidoma štela 5000 rednih vojakov in 3000 pripadnikov rezerve, s tem pa naj bi Kosovo, ki je doslej imelo le 2.500 pripadnikov kosovskih varnostnih sil pod poveljstvom Kforja, po besedah zunanjega ministra Enverja Hoxhaja naredilo prvi korak na poti v zvezo Nato. Na odločitev kosovske vlade se je odzval srbski premier Ivica Dačić, ki je dejal, da je oblikovanje kosovske vojske v nasprotju z bruseljskim dogovorom o normalizaciji odnosov med državama.

Stranke vladne koalicije so se uspele dogovoriti glede zakona o Slovenskem državnem holdingu. Predstavniki vseh štirih vladnih strank so se strinjali z Desusovim predlogom o ustanovitvi posebnega demografskega sklada, na katerega bo prenesen 34-odstotni delež Zavarovalnice Triglav. Koalicijski partnerji so se tudi strinjali glede nove zakona o davku na nepremičnine, s katero bodo izenačili obdavčitev rezidenčnih in nerezidenčnih nepremičnin. Koalicija ob tem ostaja razdeljena glede predloga Državljanske liste o razkritju slabih kreditov, ki niso na slabi banki.

 

Osma

Uganda bo v Somalijo napotila 410 članov posebnih vojaških enot, ki bodo v prestolnici Mogadiš silam pod okriljem Združenih narodov in Afriške unije pomagali v boju proti islamističnim aktivistom al-Šabab. Gibanje, povezano z Al Kajdo, je v preteklih dneh ponovno okrepilo teroristične aktivnosti, ugandske posebne enote pa naj bi bile zadolžene za varovanje objektov Združenih narodov. S tem naj bi razbremenili 22.000 vojakov Afriške unije, ki v Somaliji delujejo pod mandatom Združenih narodov. 

Pred ruskim veleposlaništvom v Ljubljani se je odvil miren protest proti zaostrovanju razmer na Krimu in s pozivom k mirni rešitvi ukrajinsko-ruskega spora. Kakšnih 50 navzočih, med njimi večinoma v Sloveniji živeči Ukrajincev, je protestiralo proti vojni in opozarjalo na protiukrajinsko propagando v Rusiji. Protestniki, ki so se zbrali preko socialnih omrežij, so nosili transparente, na cesti pa prižgali nekaj sveč.

Vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala v smučarskih skokih, Poljak Kamil Stoch je dobil tekmo v Kuopiu. Stoch je bil boljši od Nemca Severina Freunda in Norvežana Andresa Bardela, medtem ko je slovenski skakalec Peter Prevc osvojil 4. mesto. Prevc, ki v skupnem seštevku svetovnega pokala zaseda drugo mesto, je s tem svoj zaostanek za vodilnim Poljakom povečal na 103 točke. Do konca so še štiri tekme. 

 

Deveta

Ukrajina je na robu oboroženega konflikta, medtem pa se nova proevropska kijevska vlada skupaj z Združenimi državami že ukvarja z dediščino padlega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukovića. ZDA bodo tako v Ukrajino poslale skupino strokovnjakov, ki bodo novim ukrajinskim oblastem pomagali odkriti in vrniti premoženje, domnevno nakradeno in poskrito s strani Janukovića in sodelavcev. Ekipa ameriških kvazi strokovnjakov iz različnih vladnih agencij bo novim oblastem v Kijevu pomagala tudi pri zmanjševanju uradne korupcije in izboljšanju preglednosti in odgovornosti vlade.

V Pekingu se je začelo letno zasedanje kitajskega ljudskega kongresa, sicer prvo pod novim vodstvom kitajske komunistične partije. Kongresa, ki po mnenju mnogih služi zgolj za utrjevanje podobe o enotnosti kitajskega naroda in vladajoče partije, se udeležuje skoraj 3000 delegatov iz vse Kitajske, med njimi tudi pripadniki manjšin. Razpravljalci naj bi govorili predvsem o vse bolj razširjeni korupciji na Kitajskem, upočasnjeni gospodarski rasti in odnosi s sosednjimi državami. Kitajski politični kongres, ki zgolj potrjuje odločitve vrha vladajoče partije, sicer nima večje politične moči.  

Z današnjim dnem se izteče prijavni rok za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v prihodnjem študijskem letu. Za študijsko leto 20014/15 je sicer razpisanih slabih 21.000 vpisnih mest za redni in izredni študij, bodoči študenti pa lahko pošljejo le eno prijavo. Novost letošnjih razpisov je enotna elektronska prijava. 

 

Deseta

Romunski parlament je s krepko večino potrdil novo vlado premiera Victorja Ponte. Ponta, ki prihaja iz socialdemokratskih vrst, je bil v oblikovanje nove vladne ekipe prisiljen minuli teden, potem ko so koalicijo zaradi domnevnega premierovega nezakonitega ravnanja pri predstavitvi novega vladnega programa zapustili liberalci. Poleg socialdemokratov in dveh manjših strank, ki so koalicijo tvorili že prej, je nova članica roumnske vlade stranka madžarske manjšine.

Združeni narodi naj bi po poročanju kosovskega časnika Gazeta ekspres pred javnostjo skrivali poročilo, ki razkriva, da je Nato med bombardiranjem leta 1999 na Kosovo odvrgel okoli 10 ton osiromašenega urana. Poročilo, ki razkriva sporno Natovo ravnanje med operacijo v Srbiji, je sestavil takratni šef misije Združenih narodov za okoljski program, Senegalec Bakary Kante, del njegovih izsledkov pa je v javnost prišlo s pomočjo ameriškega novinarja Roberta Jamesa Parsonsa. Poročilo razkriva še, da naj bi Nato različne vrste orožja preizkušal tudi na civilistih.

Disciplinski organi Nogometne zveze Slovenije, krajše NZS, so po pričakovanjih drakonsko kaznovali nogometni klub Olimpija zaradi manjših incidentov na nedeljskem derbiju z Mariborom. Kot je znano, se je zaradi uporabe pirotehnike in rasističnega vzklikanja dela ljubljanskih navijačev, glavni sodnik srečanja Damir Skomina trikrat odločil za prekinitev tekme, notranja disciplinska komisija NZS pa je ugotovila, da je del Olimpijinih navijačev kršil večino členov disciplinskega pravilnika o ničelni toleranci do spodbujanja ali razpihovanja različnih oblik sovraštva. Olimpijo je kaznovana z, za obubožani slovenski fuzbal nezanemarljivih 15 tisoč evri kazni, Ljubljančani pa bodo morali ob tem 3 tekme odigrati pred praznimi tribunami. Zanimivo, naslednji jim v goste prihaja prav Maribor. 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness