31. 1. 2013 – 10.05

ZDRAVILNEGA DIMA BRITOFF

Sedma

Sirska vojska je Izrael obtožila napada na sirski vojaški raziskovalni center Džamarija v provinci Damask blizu meje z Libanonom in s tem zanikala prejšnja poročila, da so izraelska bojna letala napadla vojaški konvoj, ki je iz Sirije v Libanon prevažal orožje. V napadu sta bili ubiti dve osebi, pet pa ranjenih, po navedbah sirske vojske pa naj bi bil povsem uničen tudi raziskovalni objekt. Sirska vojska še meni, da je zaradi napada prišlo zaradi večmesečnega neuspešnega obleganja Džamarije s strani sirskih upornikov.

Češki parlament je z veliko večino izglasoval zakon, ki dovoljuje uporabo marihuane v medicinske namene. Na Češkem bo poslej marihuana dosegljiva na recept bolnikom, ki bolehajo za hujšimi boleznimi, pri zdravljenju s tovrstnimi arcnijami pa bodo samoplačniki, saj zakon ne predvideva kritja stroškov zdravljena z marihuano iz javnega zdravstvenega sistema. Češka vlada načrtuje, da bo travo za medicinske namene prvo leto uvažala, nato pa naj bi državni inštitut za nadzor nad zdravili podelil licence lokalnim pridelovalcem. Zakon mora podpisati še češki predsednik.

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec se je na srečanju s hrvaško kolegico Vesno Pusić uspel dogovoriti o pospešitvi reševanja problema nekdanjih varčevalcev Ljubljanske banke na Hrvaškem. V iskanju najhitrejše rešitve se bosta tako finančna strokovnjaka obeh vlad, slovenske France Arhar in hrvaške Zdravko Rogić, ponovno srečala 6. februarja, na sestanku pa se jim bosta pridružila tudi Erjavec in Pusićeva. Takrat naj bi po Erjavčevih napovedih pogledali, kje še ostajajo največji problemi. Erjavec sicer optimistično verjame, da so blizu rešitve problema Ljubljanske banke, zaradi katerega slovenska vlada zavlačuje z ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe k Evropski uniji.





Osma



Protestniki iz vrst grškega sindikata PAME so med demonstracijami proti vladnim reformam vdrli v prostore ministrstva za delo. Po navedbah grške vlade naj bi protestniki grozili ministru, policija pa jih je uspela razgnati šele z pendreki in solzivcem. Več kot 30 protestnikov so pridržali. Sindikat je proteste organiziral zaradi načrtovanih reform, ki med drugim zvišujejo prispevek za zdravstveno zavarovanje.

Poslanci so potrdili enega od dveh zakonov nove policijske zakonodaje. Z 69 glasovi podpore, proti so bili le poslanci SD, so izglasovali zakon o nalogah in pooblastilih policije, ki policistom širi pooblastila predvsem na področju športnih prireditev in prometa. Poslanci so zavrgli obe zakonski dopolnili Socialnih demokratov, ki sta se nanašali na opozorila informacijske pooblaščenke, da mora zakon natančneje opredeliti, katere tehnične naprave lahko policija uporabi pri izvajanju svoji nalog. O drugem delu policijske zakonodaje, zakonu o organiziranosti in delu v policiji bodo poslanci odločali na prihodnji seji.

Prvi letošnji dvoboj večnih španskih nogometnih tekmecev Reala iz Madrida in Barcelone se je končal brez zmagovalca. Na prvi tekmi polfinala španskega kraljevega pokala  v Madridu sta se španska nogometna velikana razšla z 1:1. Za goste iz Barcelone je povedel Cesc Fabregas, za Real pa je 9 minut pred koncem uspel izenačiti Raphael Varane. Povratna tekma bo 27. februarja na stadionu Camp Nou v Barceloni.





Deveta

Medtem ko v ameriškem senatu poteka razprava o zakonski omejitvi dostopa do orožja, streljanje na ameriških ulicah ne pojenja. V mestu Midland v zvezni državi Alabama je lokalni prestopnik vstopil na šolski avtobus, ustrelil voznika in ugrabil 6-letnega fanta. Policija je napadalca šele po večurnem posredovanju prepričala, da se preda. Skoraj istočasno je v Phoenixu neki mizar plačilo za obnovitvena dela v pisarniški zgradbi iskal kar s pištolo. Ubil je 43-letnega moškega in ranil 32-letno žensko, s katerimi je bil zaradi neplačila v sporu. Ameriški policiji do večera storilca ni uspelo izslediti.

Vsega hudega navajeni prebivalci simbola italijanskega juga, mesta Neapelj, se morajo po kaosu s smetmi, sprijazniti še z nedelujočim mestnim avtobusnim prometom. Javno prevozno podjetje ANM, ki izvaja mestni avtobusni promet, je namreč zaradi pomanjkanja denarja za gorivo v garažah pustilo kar 320 od 350 avtobusov, ki sicer obratujejo v mestnem prometu. Pri ANM krivdo za kaos, ki je nastal zaradi neobratovanja mestnega prometa, prelaga na vlado in njene varčevalne ukrepe, s katerimi so jim skričili sredstva za 40 odstotkov.

Državni zbor je opravil drugo branje predloga novela zakona o zaščiti živali, ki po besedah predlagateljev temelji na načelih odgovrnega lastništva in humanega ravnanja z živalmi.  Predlog novele zakona predvideva spremembe predvsem na področju poskusov na živalih, zakola, spreminja definicijo nevarnega psa, spreminja pa tudi zajem podatkov za vodenje centralnega registra psov. Zakonu se v parlamentu obeta soglasna podpora.



Deseta



Japonski premier Šinzo Abe je v japonskem parlamentu napovedal, da namerava spremeniti povojno japonsko ustavo. Za začetek bo skušal Abe z vladajočo Liberalno demokratsko stranko spremeniti ureditev, ki za spremembo zahteva dvotretjinsko parlamentarno večino, kasneje pa naj bi skušal s spremembami ustave predvsem preoblikovati japonsko vojsko. Ta je, kljub vrhunski opremljenosti in izurjenosti, po japonski ustavi naravnana izrazito samoobrambno in ne sme izvajati napadalnih akcij, Abe pa je že večkrat napovedal, da jo želi preoblikovati v pravo vojsko z vsemi pooblastili.

Severni del osrednjega dela Čila je stresel potres moči 6,8 po Richtarjevi lestvici, ki pa razen panike ni povzročil večje gmotne škode in žrtev. Središče potresa je bilo 44 kilometrov severno od mesta Vallenar, tresenje tal pa so čutili tudi v prestolnici Santiago. Čile sicer leži na enem potresno najbolj izpostavljenih območij sveta.

Na današnji dan se odstop z mesta poslanca pričakuje od predstavnika SDS Branka Mariniča. Ta je odstop sicer napovedal že konec novembra, potem ko je po potrditvi odločitve kranjskega okrajnega sodišča vendarle spoznal, da je breme pravnomočne obsodbe preveliko za opravljanje poslanske funkcije. Sodišče je Mariniča zaradi goljufanja pri izpitu iz nemščine spoznalo za krivega napeljevanju h kaznivemu dejanju ponarejanja listin in ga obsodilo na 55 mesecev pogojne kazni.

 

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.